Ekonomi F35 projesi Türkiye’ye 8 milyar $’lık iş getirdi

F35 projesi Türkiye’ye 8 milyar $’lık iş getirdi

22.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin de konsorsiyumunda bulunduğu ’F35 Savaş Uçağı Projesi’nin öneminin yanı sıra, Türkiye’deki şirketlerin 8 milyar dolarlık iş aldığını, rekabet avantajını ellerinde tuttuklarını söyledi.

F35 projesi Türkiye’ye 8 milyar $’lık iş getirdi

Dünya havacılık ve savunma sanayi alanındaki büyük şirketlerin temsilcileri, Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) ev sahipliğinde İzmir’de bir araya geldi. Sikorsky, Boeing, General Dynamic, SAAB, Fokker Elmo, BAE Systems, Safran, Dassault, Grumman, Thales, Rolls Roysce ve Lufthansa Technical gibi devlerin de katıldığı konferansa Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı da destek verdi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, “Askeri uçaklarla ilgili birkaç projemiz var. Geçmiş yıllardaki hedefimiz uçak modernizasyonu ve insansız hava araçlarını geliştirmekti. İnsansız hava araçlarında da ANKA uçağımız son denemede ve kullanıma hazır hale gelecek. Bundan sonraki hedefimiz yine askeri kullanım için yeni uçaklar geliştirmek” dedi.

Milli savaş uçağı...
Son aşamada milli savaş uçağını geliştirmek istediklerini, bu yüzden Ankara’da kavramsal çalışmalarını tamamlamak için konferans düzenlediklerini hatırlatan Bayar, şöyle devam etti:
“İki senelik bir çalışma olacak. Bir sene sonra proje teklifimiz olacak. Uçağımızın kavramsal tasarımı tamamlanmış olacak. Türk Hava Kurumu’nun 20 yıl içinde ihtiyaç duyacağı savaş uçağının tarifi de yapılmış olacak. Hedefimiz 2023’e kadar ilk uçuşu yapmak ve üretimi başlatabilmek. Havacılık alanında sivil uçaklar için de çalışmalar var. Ulaştırma ile Sanayi bakanlıkları bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi için çalışıyor.” Bayar, Türkiye’nin üretimine dahil olduğu F35 Savaş Uçakları Projesi’yle ilgili olarak şöyle konuştu:
“F35 projesi önemli. Türk sanayi 8 milyar dolara yakın iş payı aldı. ESBAŞ’ta da bir yatırım var. Uçak motoruna ilişkin üretim yapılacak. Eskişehir, İstanbul’da imalatlar var. Ancak projede offset mekanizması değil. Daha rekabetçi bir sistem var. Türk şirketlerin konsorsiyum ortağı 9 ülkenin şirketleri ile yarışarak bu işi alıyor. Projeye katılan şirketler, işleri rekabetçi şekilde aldılar. Takviminde, ciddi rekabetçi maliyetlerle yüksek kalitede teslimat yapıyorlar. Bu proje sanayimizi uluslararası havacılık endüstrisinde önemli oyuncu yapmak için ciddi bir ortam sunuyor.”