Ekonomi Faiz dışı fazla Ar-Ge’ye gitsin!

Faiz dışı fazla Ar-Ge’ye gitsin!

26.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Petrol fiyatlarının son 6 ayda yarı yarıya azalması, Türkiye’nin enerji ithalatını düşürürken, bütçe dengelerini olumlu etkiledi. 2014’te merkezi bütçe 27.2 milyar TL faiz dışı fazla verirken, bütçe açığının Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı yüzde 1.3’e indi.

Faiz dışı fazla Ar-Ge’ye gitsin

Almanya merkezli endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker’in Türkiye CEO’su Volkan Kebir, petrol fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye’nin enerji ithalatına ve cari açık sorununa olumlu yansıdığını belirterek, “Ekonomi yönetiminden beklentimiz, faiz dışı fazla olarak elimizde bulunan kaynaktan, Kobi’lerin Ar-Ge ve inovasyon projelerine daha çok destek verilmesi. Petrol ve temel emtiadaki düşüşün getirdiği fırsatı, katma değeri daha yüksek malları üretmeyi teşvik etmek için kullanmalıyız” dedi.

Kobilere destek önemli
Yaşanan olumlu tabloda en önemli problemin büyüme rakamları olduğunu kaydeden Kebir, 2014 büyümesinin yüzde 3’ün altında kalacağını, bunu aşmanın, ihracata dayalı büyümeyle mümkün olduğuna dikkat çekti. Kebir, “Türkiye’de işletmelerin yüzde 95’i kobilerden oluşuyor. Bu işletmelerin ihracat kabiliyetlerini artırmak için Ar-Ge ve inovasyon teşvikleri hayati önemde. Hükümetimizin, Ar-Ge teşviklerinin kapsamını genişletecek, küçük işletmelere yayılımını sağlayacak, üniversite-sanayi işbirliğini Avrupa’daki örnekler seviyesine yükseltecek önlemleri devreye almasını bekliyoruz” diye konuştu.

Yazarlar