Ekonomi Farenin kemirdiği araca 18 bin TL tazminat

Farenin kemirdiği araca 18 bin TL tazminat

26.03.2013 - 11:55 | Son Güncellenme:

İki ayda 800 civarı başvuru aldıkları bilgisini veren Sigorta Tahkim Komisyonu Müdürü Karacan, başvuru ücretlerinin 35 ile 250 lira arasında olduğunu ve sorunun en geç dört ay içinde çözümlendiğini dile getirdi

Farenin kemirdiği araca 18 bin TL tazminat

Son günlerde farenin kaskoya girmesi ya da yaralı köpek sahibine hasar ödenmesi uygulamaları ile medyada yer alan Tahkim Komisyonu, her geçen gün daha fazla sigrotalının derdine çare buluyor.

Hasar anlaşmazlıklarının uzmanlık gerektirdiği ve mahkemelerde çözümlenmesi zaman aldığı için Avrupa’daki özel kurumlardan esinlenilerek kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu’nun, bilinirliği arttıkça etki alanının da genişlediğini dile getiren komsiyonu müdürü Metin Karacan, her yıl daha fazla sigortalının tahkimin kapısını çaldığını anlattı. Sorularımızı yanıtlayan Karacan’ın verdiği bilgiler özetle şöyle:

Haberin Devamı

*2009’da kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu’na 6 binin üzerinde sigortalı, sigorta şirketinden hasarını alamadığı ya da az aldığı gerekçesiyle başvurdu.

*Bu rakam bu yılın ilk iki ayında 750’yi geçti. Komisyon, bugüne kadar 3 bin 500 şikâyeti çözdü.

*Başvuruların yüzde 70’i trafik ve kasko sigortalarına yönelik şikâyetlerden kaynaklandı.

*Başvuruların yüzde 17’sini hasarını alamayan ticari işletmeler oluşturdu.

*Çözüme kavuşan sorunlardan 1000’e yakınında sigortalı, 1000 civarında da şirket haklı bulundu. Geri kalanında da belli bir miktarın ödenmesi uygun bulundu.

* Şikâyetlerin yüzde 70 gibi ağırlıklı bölümünü 15 bin liranın altındaki hasar şikâyetleri oluşturuyor.

Yüzde 60’ı sigortalı lehine

Haberin Devamı

*Komisyona yapılan başvurular en fazla dört ayda çözülüyor. Zaten komisyonun kuruluş amacını da ucuz, kolay ve başvuruların kolay olabilmesi oluşturuyor.

*Avrupa’da finans uzlaşmazlıklarının çok büyük bir kısmı tahkim komisyonlarında çözümleniyor.

*Başvurular kişisel olarak kapıdan yapılabildiği gibi postayla da yapılıyor.

*81 ilden şikâyet alınıyor. Başvuruların büyük bir bölümünü posta ile yapılan başvurular oluşturuyor.

*Gelen başvurular teknik olarak inceleniyor, şirketten cevaplar alınıyor ve hasar dosyaları oluşturuluyor. Söz konusu dosyalar sigorta hakemlerine gönderiliyor.

*Komisyon 148 sigorta hakemi ile çalışıyor. Hakemler, keşif, duruşma ya da bilirkişiden yararlanarak kararını veriyor.

*Sigorta hakemleri Hazine tarafından atanıyor. Hakemler emekli ticaret mahkemesi hâkimleri, emekli yargıtay mensupları, sigorta hukuku ile ilgili öğretim üyelerinden oluşuyor.

*Başvuru ücreti hasar büyüklüğüne göre 35 ile 250 lira arasında değişiyor.

*Kararlar iki tarafı da bağlıyor. 40 bin liranın altındaki kararlar mahkemeye gidemiyor. Üstündeki kararlar da doğrudan Yargıtay’a gidebiliyor.

Yüzde 60’ı 5 bin liralık hasar

Metin Karacan, Tahkim Komisyonu’na yapılan başvuruların 5 bin TL’nin altındaki hasar şikâyetlerinden oluştuğuna da dikkat çekti. Başvuruların yüzde 60’ının 5 bin TL’lik hasarlardan, yüzde 22’sinin 5 bin ila 15 bin arası şikâyetlerden kaynaklandığını belirtti.

Fare ve köpek örnek oldu Sigortalı bir aracın aksamlarının fare tarafından kemirilmesi nedeniyle sigorta şirketinin, 18 bin liralık tazminatı ödemesine karar veren komisyon, aracın çarpması sonucu ağır yaralanan köpeği için araç sahibinden 4 bin 200 TL’lik tedavi masrafını isteyen sigortalıya da 4 bin 200 liralık tedavi giderinin 2 bin 100 lirasının ödenmesine karar vermişti.

Haberin Devamı

KAYNAK: Olcay Büyüktaş Akça/ CUMHURİYET