Ekonomi Fed hesabımızı kışa göre yaptık

Fed hesabımızı kışa göre yaptık

17.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fed’in faiz artışına Türkiye’nin hazır olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Hesabımızı kışa göre yaptık. Tedbir alıyoruz. Daha şeffaf ve kitabi patikadan gideceğiz” dedi

Fed hesabımızı kışa göre yaptık

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım kararının piyasaları rahatlatacağını ifade etti. Dünya ekonomisinde artık yavaş yavaş faizlerin artmasının beklendiğini anlatan Şimşek, esas belirleyicinin ABD ekonomisindeki durum olduğunu ama küresel ekonominin de etki edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

“Fed açısından iki önemli hususu unutmayalım” diyerek söze başlayan Şimşek, şöyle devam etti:

“Küresel ekonomik durum gelişmekte olan ülkelerde çok iyi değil. Fed’i sınırlar. İkincisi velevki Fed kendi başına devam eder o zaman senkronize global bir faiz artışı öngörmüyoruz. Japonya ve Avrupa faizleri düşük tutmaya devam edecekler. Para basmaya devam ediyorlar.

Belki İngiltere Amerika ile paralel gider, biraz gecikmeli olarak. Senkronize bir parasal sıkılaştırma, o anlamda 90’lı yıllara dönüş yok. Bu çok önemli. Küresel ekonominin durumu bunu desteklemiyor ama buna rağmen Türkiye olarak biz hesabımızı kışa göre yaptık.

Biz oralara güvenemeyiz, sırtımızı onlara dayayamayız. Biz tedbirimizi alıyoruz. Avrupa çıpası canlandı, reform çıpası canlı ve güçlü, kamu maliyesindeki disiplin devam ediyor, Merkez Bankamız yol haritasını açıkladı. Daha öngörülebilir, daha şeffaf ve kitabi bir patika üzerinden gideceğiz.”

Haberin Devamı


‘Temelimiz sağlam’

Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, cari açığın ve kaynak ihtiyacının azaldığını, finansman kalitesinin arttığını, öte yandan kamu maliyesinin çok güçlü olduğunu dile getirdi. Şimşek, Türkiye için en önemli unsurun reformlar olduğuna dikkati çekti.

Emtia fiyatlarının hızla yükseldiği dönemde Latin Amerika, Ortadoğu ve Asya’daki bazı ülkelerin ciddi şekilde olumlu etkilendiğini vurgulayan Şimşek, o dönemin sonuna gelindiğini ve resmin tersine döndüğünü bildirdi.

Reform yapmanın kolay olmadığını dile getiren Şimşek, “Kolay olsa herkes yapardı. Hele normal bir dönemde reform yapmak olağanüstü zordur” dedi.

Reformların büyük bir kısmını ilk yıla yoğunlaştırdıklarını ifade eden Şimşek, “Gerekirse muhalefet iktidar tatil yapmayalım. Bu milletin sorunlarını çözmek için bu yazın tamamında birlikte çalışalım. Bize katkı verin. Biz taslakları sizlerle paylaşmaya razıyız. Gelin birlikte çalışalım, gelin bir şey söyleyecekseniz söyleyin ama engel olmayın. Gelin birlikte bu reformları yapalım” ifadelerini kullandı.

‘İLK KEZ AB POZİTİF’
Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) ile son açılan 17. fasla ilişkin görüşmelerle ilgili olarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk defa Brüksel’de, Türkiye’ye yönelik bu kadar pozitif, kucaklayıcı söylem ve eylem, atmosfer gördüm. Bu faslın açılışında, Avrupa’dan üst düzey bazı komisyon üyeleri veya bakanlar vardı. Ben ilk defa Avrupa’dan sıcak bir yaklaşım, olumlu bir iklim gördüm. Sebebi ne olursa olsun, bu çok önemli. O nedenle AB süreci şu anda canlanmıştır.” Türkiye’nin uzun yıllardan beri hem bütçe açığında, hem de kamu borçlarının milli gelire oranında Maasricht kriterlerini tutturduğunu ifade eden Şimşek, “O toplantıda birisi dedi ki, “Biz gıptayla bakıyoruz.” Ama iki kriter daha var; enflasyon ve faiz. Bu fasıl o nedenle çok önemlidir. Türkiye enflasyonda kalıcı bir şekilde yüzde 5’in altına çekip ona paralel olarak faizlerin de tek hanelerde ve düşük düzeyde seyretmesi, bu Türkiye’nin büyümesi... Zaten Avrupa Birliği hikayesi burada” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet yazarları Fed faizini yorumladı


Fed, ‘petrol geçici’ dedi beklenenden ‘şahin’ çıktı

SELVA DEMİRALP
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uzun zamandır beklenen faiz kararı dün nihayet geldi.
Fed Aralık 2008’den beri sıfır alt sınırına dayanmış olan politika faizini 0 - 0.25 aralığından 0.25 - 0.50 aralığına yükseltti. İletişim açısından son derece başarılı bir şekilde sinyali verilen bu artırım piyasalarca yaygın bir şekilde beklendiği için karar sonrası oynaklığın sadece dünkü kararla ilgili sürpriz gelişmelerden kaynaklanması gerekir.
Fed’in dünkü faiz artırımı ve miktarı piyasalarca iyi tahmin edilip fiyatlanmış olsa da karar öncesinde bilinmeyen faktörlerden bir tanesi Fed üyelerinin ekonomik görünüm ile ilgili tahminlerini ne şekilde revize edecekleri idi.

Enflasyona kilitlendi
Özellikle kasım ayından itibaren tekrar inişe geçen petrol fiyatlarının Fed’in enflasyon tahminlerine ne şekilde yansıyacağı çok önemli idi. Çünkü şayet Fed üyeleri uzun vadeli enflasyon görünümünü aşağı yönlü revize ederlerse bu durum Fed’in bundan sonraki dönemde daha güvercin bir politika izlemesi anlamına gelecekti. Dünkü toplantıda Fed üyelerinin 2017 enflasyon tahminini hafif revize etmekle beraber genel görünümü değiştirmemesi petrol fiyatlarındaki düşüşün geçici olmasına inanan şahin bir görüş olarak yorumlanmalı.

Balon endişesi yok
Yani faiz artırımı herhangi bir balon endişesinden ziyade samimi olarak Fed’in orta vadeli enflasyonu yüzde 2’lik hedefe çekme amacını yansıtıyor.
İşte bu nedenle Fed 2016 yılı için öngördüğü faiz patikasında herhangi bir yumuşamaya da gitmemiş.
Bizim ‘Merkez’ mevcudu korumaya çalışacak...
ZEYNEP AKTAŞ
Fed, faizleri 25 baz puan artırdı. Faiz artışının hemen ardından piyasalarda ilk anlarda görülen volatilite sonrasında yerini sakinliğe bıraktı. Şüphesiz bunda piyasalarda görülen belirsizliğin ortadan kalkmasının etkisi bulunuyor. Mevcut durum piyasalarda ilk gün yaşanacak olası sert dalgalanmalar sonrasında fiyatların dengelenmesine imkân sağlayacak.
Kurda 2.95 seviyesindeki güçlü desteğin kırılması ile birlikte ilk hedef 2.90’larda bulunuyor. Satışların devam etmesi halinde ise 2.85 - 2.90 seviyeleri yeni taban seviyeleri olacak. Gözlenen Fed faiz kararı öncesi faiz artırımının fiyatlara bir miktar yansımış olması döviz kurunda satışı getirdi. Ancak gerçekleşme sonrasında fiyatlarda yaşanan düşüşün hazmedilmesi sonrasında süreç içinde yükselişe dönebileceği göz ardı etmemeli. Böylesi bir durumda her ne kadar sakinlik korunsa da ilerleyen süreçte dolar kurunda yeniden 3.00 ve üzeri bir hareketi görebiliriz.
BİST 100 endeksi, karar sonrasında kurda yaşanan düşüşün de etkisiyle güne alımlarla başlayabilir. Hedef dirençler 75.000 ve 77.000 seviyeleri olurken söz konusu aralıkta satışlar görülebilir.
Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın faiz duruşu izlenecek. Merkez mevcut durumunu korumaya çalışacak. Zira faizlerdeki artış eğilimi büyümenin önündeki en önemli engel olarak karşımıza çıkmakta. Dolar kurundaki seviyenin makul seviyede kalması halinde faiz artışı yönündeki düşünce de arka plana düşebilecektir. Ancak bu noktada jeopolitik riskler, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve küresel büyüme kaygılarını göz ardı etmemeli. Mevcut şartlar altında Merkez büyümeyi destekleyecek adımları zorlayacaktır.