Ekonomi Fiber feryat!

Fiber feryat!

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerden sonra gözler fiber internette. Yöneticileri fiber ödevi bekliyor. Türkiye’de 2018 verilerine göre 355 bin km’lik fiber ağı var. Kişi başına düşen ağ uzunluğu ise 3.2 metre

Fiber feryat

Yerel seçimlerin ardından gözler şehirlerdeki hizmetlere çevrildi. Belediye başkanlarının vaatleri arasında da yer alan fiber internet de bu konulardan biri. Yerel yönetimleri fiber ödevi bekliyor. Türkiye’de 2018 yılı son çeyrek rakamlarına göre fiber uzunluğu 355 bin 028 kilometre. Bu bir önceki yıl 324 bin 667 km idi. Bir yılda yüzde 9 oranında bir artış gerçekleşti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, 2017’de göre ülkemizde kişi başına düşen fiber uzunluğu ise 3.2 metre. Bu İsveç’in başkenti Stockholm’de 770 metre. Türkiye’de nüfusa göre kişi başına düşen en çok fiber 4.2 km ile Antalya’da. Antalya’yı 3.7 km ile İzmir ve Konya takip ediyor.

Haberin Devamı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Stockholm’un uyguladığı modelle bu başarıyı elde ettiğini ve dünyanın en önemli şehirlerinden biri haline geldiğini belirterek, bizim de İstanbul modeli, Bursa modeli gibi kendi yöntemlerimizi geliştirerek başarılı hale getirebileceğimizi söyledi.

Engeller kaldırılsın

Arıak, günümüzde elektrik ve su gibi yaşamsal bir kaynak haline gelen fiber internetin özellikle büyük şehirlerde önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Gençler başta olmak üzere tüketiciler, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde olduğu gibi diğer illerde ve yörelerde de daha hızlı internet istediklerini dile getiriyorlar. Biz de yerel

Fiber feryat
seçimlere hazırlık döneminde belediye başkan adaylarının dikkatlerini çekmek üzere düzenlediğimiz #OlmazsaFiberGençlerNeDer adlı kampanyamızla bu konudaki talepleri bir kez daha gördük. Bu konuyu önemsiyoruz ve ülkemizin fiber konusunda önemli bir atılım yapması gerektiğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Bu bağlamda hızlı internetin şehirlerin kalkınmasına ve gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz için yeni seçilen belediye başkanlarının ‘fiber internet’ konusuna büyük önem vermelerini ve her hanenin hızlı internete rahatlıkla ulaşması için hemen çalışmaya başlamalarını bekliyoruz. Yeni seçilen belediye başkanları fiber altyapının döşenmesinde karşılaşılan engelleri ortadan kaldırmalı, hızla ve her yere ulaşan bir fiber şebeke altyapısı kurulmasını teşvik etmelidir.”

Ortak kazı yapılmalı

Yusuf Ata Arıak, belediyelerin yapması gerekenleri de şöyle sıraladı: “İşletmecilerin fiber altyapı şebekesi kurulması sırasında ödedikleri ve en önemli maliyet kalemi olan geçiş hakkı ücretleri 5 yıl süreyle alınmamalı. Belediyeler tarafından tesis edilmiş pasif fiber altyapı şebekesi telekom işletmecilerinin kullanımına açılmalı. Kazıların ortak yapılması verimliliği artıracak, çevreye verilen rahatsızlığı azaltacaktır, bu nedenle işletmecilerin birlikte yatırım yapmaları teşvik edilmeli. Kazı ve inşaat çalışması yapmak zorunda olanların kazı ve ruhsat bedelleri düşürülmelidir.”

Haberin Devamı

Fiber feryat