Ekonomi Fibere yatırım yapmayanlar panik yaşıyor

Fibere yatırım yapmayanlar panik yaşıyor

05.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, fiberde altyapılarını paylaştıklarını belirterek, “Biz 10 yıldır fibere yatırım yapıyoruz. Yatırım yapmayanlar 4.5G öncesinde panik yaşıyor” diye konuştu

Fibere yatırım yapmayanlar  panik yaşıyor

Türkiye’yi cepte yeni nesile geçirecek olan 4.5G’ye doğru geri sayım devam ederken, bu teknolojiden yararlanmak için gerekli olan fiberde ise tartışmalar sürüyor. Telekom sektöründe bir kesim yıllardır Türkiye’de fiber altyapının yeterli olmadığını iddia ederken, en büyük altyapı sağlayıcı Türk Telekom ise bu iddiaları şiddetle reddediyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta ABD New York’ta Social Good Summit 2015’e (Sosyal Fayda Zirvesi) bir araya gelme şansı yakaladığımız Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan’a, fiberden 4.5G’ye, altyapı paylaşımından yeni yatırımlara ve ülkenin ekonomik durumuna kadar pek çok konuda birebir soru sorma fırsatı yakaladık. Tabii ki toplantının en can alıcı noktası fiberdi. Aslan, 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptıklarını, 81 ilde 202 bin kilometre, yurtdışı operasyonlarda ise 40 bin kilometre fiber altyapıya sahip olduklarını anımsattı.

Fibere yatırım yapmayanların ise 4.5G öncesinde panik yaşadıklarını iddia eden Aslan, “Türkiye’de fiber altyapıya 10 yıl önce yatırım yapmaya başladık. Neredeyse tek başımıza Türkiye’yi fiber ağla donattık. Sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirleri değil, tüm Türkiye’yi hedefledik. Biz bu vizyonla hareket ederken diğer operatörler kısa vadeli stratejilerle fiberde yatırım yapmayı tercih ettiler, sadece birkaç şehre fiber kablo döşediler” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Altyapımızı paylaşıyoruz’

Rami Aslan, fiberde paylaşıma da değinerek, “Paylaşmama gibi bir durum yok. Sektör oyuncuları bu alandaki ihtiyaçlarının büyük bölümünü halihazırda bizden karşılıyorlar. Toptan satış birimimiz diğer operatörlerle bu paylaşımların ticari anlaşmasını uzun süredir yapıyor. Bu yatırımlar geceden sabaha yapılmıyor. Bir vizyon doğrultusunda en az 5-10 yıl yatırım yapmanız gerekiyor” dedi.

Aslan, sektör oyuncu ve paydaşlarına da “’Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye’yi içinde bulunduğu coğrafyanın, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’nın telekom üssü yapmak üzere canla başla çalışalım.’ Bunu yapmak için herkesin ayrı ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım” çağrısında bulundu.

‘Ödüllendirmeyin’

Güney Kore, ABD ve Singapur’da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi destekler aldığını da kaydeden Aslan, “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil bunun öncelikle belirlenmesi lazım. En önemlisi Türkiye’de yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Fiber yetersiz iddiası doğru değil’
Rami Aslan, Türkiye’de fiber altyapının yetersiz olduğu şeklinde iddiaların doğru olmadığını ve hanelerin yüzde 98’ine ulaştıklarını söyledi. Aslan, şu bilgileri verdi: “20 milyon hanenin 11.3 milyonunda fiber var. Bu rakam Türkiye’deki toplam hane sayısının yarısından fazlasına denk geliyor. Bugün sunduğumuz Fibernet ve Hipernet hizmetlerimizle yüksek hızda internet hizmeti alan 1 milyon 252 bin abonemiz var. Bu oran, bugün fiberle erişim sağlayabildiğimiz hanelerin yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor. Türkiye’de Türk Telekom abonesi olan her 6 haneden 1’i fiber altyapı kullanıyor.”
‘Şoklara karşı dirençliyiz’
Döviz kurlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Aslan, “Çok sağlıklı bir durumdayız, şoklara karşı dirençliyiz. Hem nakit akışı hem de istediğimiz kredileri alma anlamında iyi durumdayız. İşlemlerimizin çoğunu TL üzerinden yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz entegrasyonla önemli bir verimlilik sağladık. Kur dalgalanmasını buradan telafi ediyoruz. 2015 yıl sonu gelir, kar ve yatırım maliyeti rakamı hedeflerimizde bir değişiklik yapmadan aynı kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
Evcil dostlar akıllandı!
Akıllı tasmalar, aktivite ölçerler, lokasyon belirleyiciler, çeviri cihazları, mobil uygulamalar ve kameralar... Giyilebilir teknoloji evcil dostlarımızın da hizmetinde. Evcil hayvanların teknoloji dünyasına mercek tuttuk
Evcil dostlarımız olan kediler ve köpekler de giyilebilir teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. Akıllı tasmalar, kaybolmalara karşı takip cihazları, sağlık durumunu gösteren monitörler, pati yıkama cihazı, mobil uygulamalar ve hatta kediler için çeviri cihazı... Bu cihazların çoğu Türkiye’deki hayvanseverler tarafından da kullanılıyor. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla dostlarımızın teknoloji dünyasına mercek tuttuk. En ilginç sayılabilecek cihazları araştırdık.
Yerini tespit edin
Buddy: Evcil hayvanların kaybolmasını önlemeye yönelik pek çok akıllı tasma çeşidi var. Ama Avustralyalı girişim Squeaker’ın Buddy isimli tasması pek çok özelliği bir arada toplamasıyla ilgi çekiyor. Üzerindeki LED ışıklarıyla karanlık ortamlarda bile köpeğinizi görebilmenizi sağlıyor. GPS, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı özelliklerine sahip. Mobil uygulamayla uyumlu çalışıyor. Bu sayede günlük aktivitesini takip edebiliyorsunuz. Hayvanın bulundğu konum görülebiliyor. Harita üzerinde belirli bir bölge işaretlenerek köpeğin bölgeyi terk etmesi halinde kullanıcıya bildirim gönderiliyor.
Pati temizliği cihazı
Peggymatic: Türk girişimcilerin ürünü. İzmirli Yaprak ve Yağmur Sürmeli isimli ikiz kızkardeşler tarafından geliştirildi. Evcil kedi ve köpeklerin dışarıda dolaştıktan sonra eve girerken pati ve tuvalet sonrası genital bölge temizliğini suyla fırçalayarak yapıyor. Geliştirme aşaması biten ve pek çok kurumdan da ödül alan Peggymatic için şu anda ön sipariş alınıyor. Ürün şarjlı pille çalışıyor. Cihazın içindeki fırçalarda kullanılan at kılı hem doğal hem de masaj etkisi yaratıyor.
Smart Pet: Evcil hayvanlarla ilgili onlarca yabancı mobil uygulama var. Ancak Türkler de bu alana katkı yapıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Gürkan Akpınar, Cemre Mat ve Sait Fatih Karakaya ‘Smart Pet Assistant Projesi’ni geliştirdi. ‘Smart Pet’ uygulamasını mobil cihazına indirenler, evcil hayvanının bakım ünitesindeki yem ve su miktarını kontrol edebiliyor.
Tekno takip
Aktivite Ölçer: Dostlarımızın günlük aktivitelerinin ve sağlığının ölçümü de önemli. Whistle’ın Activity Monitor’u tam bunun için yapılmış. Kilo, yaş ve cinsine göre hareket ve dinlenme zamanları ve kalp ritmini ölçüyor. Onun sağlığı için gerekli hareket hedefini belirleyip, bunu takip edebilmenizi sağlıyor. Fitbark’ın da buna benzer bir aktivite ölçeri var. Kemik şeklindeki takipçi onun her hareketini kaydediyor. Az uyuması ve az hareket etmesi durumunda size bildirim gönderiyor. Ayrıca veterinere gittiğinizde onunla ilgili bütün verileri anında erişim şansınız olacak.
Akıllı beslenme: Şehir dışına çıktınız ya da işten geç çıkmanız gerekiyor. Evcil hayvanınızı kim besleyecek? SmartFeeder, akıllı telefondan kontrol edilebilen bir otomatik evcil hayvan yiyecek ünitesi. Hayvan sahiplerinin eş zamanlı olarak hayvanlarını beslenmesini de takip etmelerini sağlıyor. Evcil dostların aldığı kaloriyi de kontrol ediyor.
Kediler için çeviri
Meowlingual: Kediler için özel çeviri cihazı. Hayvanlara yönelik en ilginç icatlardan biri. Kedi sahiplerinin kedileriyle daha iyi iletişim kurması için Japonya’da geliştirildi. Bu çeviri cihazı kediler için geliştirilmiş bir dijital sözlük. 200 kelime çevirebilen cihaz, kedilerin yüz ifadelerinin anlamlarını da çevirebiliyor. 21 tane yüz ifadesini tanıyan cihaz can dostunuzun sağlığını da kontrol etmenizi sağlıyor. Ancak şu anda sadece Japonca çeviri yapabiliyor.
Onların gözünden bakın
Kamera: Aksiyon kamerası üreticisi GoPro, evcil dostlarımızı da düşündü. Köpek ve kedilerin üzerine kameranın yerleştirilebileceği bir askı geliştirdi. Dostunuzun bakış açısından dünyayı görmek istiyorsanız kamerayı ona bağlayıp hareketlerini takip edebilirsiniz. Onu kemik ısırırken, kazarken, koşarken onun açısından videoya alabilirsiniz. Kamera çamurda da kullanılabiliyor ve aynı zamanda yıkanabiliyor. Petcam adlı kamera da bu alanda hizmet veriyor. Hayvanınıza bağlayıp hareketlerini cep telefonunuzdan takip edebiliyorsunuz.
YENİ ÜRÜN
HP’den Kobiler için bilgisayar
HP yeni Pro serisi masaüstü, dizüstü ve hepsi bir arada PC’si ile birlikte yeni yazıcı ve çok işlevli yazıcılarını duyurdu. Her ölçekten şirketin ihtiyaçları için tasarlanan ürünler, özellikle KOBİ’lere önemli avantajlar sunmayı hedefliyor.
HP ProBook 400 G3 serisi dizüstü bilgisayarlar ince, hafif ve dayanıklı tasarımlarıyla dikkat çekiyorlar. 13”, 14”, 15” ve 17” diyagonal boyut seçenkleri var.
HP ProBook 440 G3, önceki nesle kıyasla yüzde 17’ye varan oranda daha ince ve yüzde 12’ye varan oranda daha hafif. Bu da sürekli hareket halinde olan çalışanlar için önemli bir avantaj sağlıyor. HP ProBook 400 serisi 6. nesil Intel Core işlemciler ya da en yeni sürüm AMD 6. nesil A-serisi APU özelliklerine sahip. Baştan aşağı yeniden tasarlanan yeni HP ProOne 400 G2 AiO KOBİ’lere alandan tasarruf, şık tasarım avantajlarını sunuyor.
YENİ GİRİŞİM
Sanal gerçeklik ihraç ediyor...
Pandora’nın kurucusu Kemal Akçalı ve Caner Soyer, artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla adlarından söz ettiriyor. Genç girişimciler, Türkiye’de farklı inşaat şirketleri için konut projesi maketini üç boyutlu olarak cep telefonuna sığdırabilen uygulamalara imza attı. Ancak son dönemde ABD, İsrail ve Türkmenistan’da da benzer projelere imza atarak sanal gerçeklik ihracatı gerçekleştirdiler.
Kemal Akçalı, hızla yurt dışına açıldıklarını belirterek, “Şu anda Amerika’da çok büyük firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların arasında Skechers, John BuckCompanyve Perkins&Eastmangibi ünlü firmalar yer alıyor. Decorilla için hazırladığımız projeyi teslim ettik, New York’ta Smartsofa.com için ürettiğimiz projeyi de tamamlıyoruz” dedi.
YENİ UYGULAMA
İndirene kahve kazandırdı
Gloria Jean’s Coffees, mobil uygulamasıyla kahve severlere ücretsiz kahve hediye ediyor. Hem Apple Store hem de Google Play üzerinden yayında olan uygulamayı indirenler 40.000 adet kahve kazandı. Gurme kahve zinciri markası Gloria Jean’s Coffees, mobil uygulamasıyla kahve severlere avantajlar sunmaya devam ediyor. Mart ayından itibaren yayında olan mobil hizmetiyle misafirlerine lezzetli kahveler kazandıran marka, 6 aylık süreçte 70 bin aktif kullanıcıya ulaştı ve mobil uygulamayı indiren kullanıcılar aynı anda ücretsiz kahve kazandı.
Aktif ziyaretçi sayısı ve hediye kahve sayısıyla tercih edilen ve kazandıran kahve mobil ugulaması olan Gloria Jean’s Coffees avantajlarından yararlanmak için yapılması gereken tek şey Gloria Jeans Coffees mağazasına gitmek ve mobil uygulamayı indirmek.