EkonomiFinans Merkezi’nin ikinci projesinden Metropol çıktı

Finans Merkezi’nin ikinci projesinden Metropol çıktı

12.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzun süredir herkesin merakla beklediği dev proje nihayet gün yüzüne çıktı. Varyap, GAP İnşaat ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla Finans Merkezi’nde yapılan Metropol İstanbul birçok özelliğiyle adından çokça konuşturacak

Finans Merkezi’nin ikinci projesinden Metropol çıktı

İstanbul Finans Merkezi’nde merakla beklenen ikinci proje de vitrine çıkarıldı. Varyap, GAP İnşaat ve Emlak Konut GYO ortaklığındaki proje 250 metrelik yüksekliği ve elde edilecek hasılatıyla Avrupa çapında en büyük projelerden biri olarak nitelendiriliyor. İlginin giderek arttığı Türkiye’de finans merkezi Ataşehir’in dünyanın gözbebeği haline geldiğini söyleyen Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, Doğu Ataşehir’de 100 bin metrekarelik arsa üzerinde geliştirilen Metropol İstanbul projesinin dünya ölçeğinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Proje her bakımdan örnek teşkil edecek ve uzun yıllar konuşulacak” dedi.
250 metre yüksekliğiyle tamamlandığında hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en yükseklerinden biri olması beklenen projenin konusunda uzman 20’ye yakın farklı mimar ve mühendislik ekibinin elinden çıktığını ifade eden Varlıbaş, 730 bin metrekarelik inşaat alanının bulunacağı Metropol İstanbul’un rezidans, AVM ve ofislerden oluşacağını belirtti.

Yılın iyi geçeceğinin göstergesi
“Proje tamamlandığında Ataşehir ile birlikte gerçek bir marka olacak” diye konuşan Varlıbaş, 2012 yılının beklenenin aksine iyi geçeceğine inandığının altını çizerek, Metropol İstanbul’u bu yılın iyi geçeceğine inançlarının bir göstergesi olarak değerlendirdi.
250 metre yüksekliğe sahip projenin lansmana özel fiyatlarla satışa çıktığını ifade eden Varlıbaş, stüdyodan 4+1’e kadar fiyatların 239 bin liradan başladığını söyledi. Varlıbaş, ilk etapta 308 dairenin satışa çıktığını anlatarak, şunları söyledi:
“27 katlı rezidans bloğumuzu satışa sunduk. Metrekare fiyatlarımız 5-6 bin lira seviyesinde. Finans Merkezi’nde 3-5 yıl içinde metrekare fiyatlarının 20 bin liraya çıkması bekleniyor.”

Haberin Devamı


400 metrelik AVM sokağı geliyor
Projenin bir diğer ortağı olan GAP İnşaat Genel Müdürü Feyzullah Yetgin de, İstanbul’un unsurlarını bünyesinde barındıran ve kente değer katan bir proje yaptıklarını belirterek özellikle AVM tasarımlarına dikkat çekti. Açık olarak tasarlanan AVM’nin kapalı ünitelerle destekleneceğini ve 400 metre uzunluğunda bir AVM sokağı tasarladıklarını ifade eden Yetgin, “Uluslararası seçkin markalardan yoğun talep alıyoruz. AVM’de iki katlı ve 100 bin metrekare kiralanabilir alan olacak. Dubai, Londra, Hong Kong, Milano ve Singapur’da birçok projeyi gezdik, bunların en iyi özelliklerini göz önünde bulundurarak özgün bir proje tasarladık Aynı zamanda Bağdat Caddesi, Nişlantaşı, Boğaz hattı ve tarihi mekanlardan esinlendik.”

Haberin Devamı


İlk kez C80 beton kullanılacak
Feyzullah Yetgin’in dikkat çektiği bir diğer nokta da dünyanın en yüksek binası olan Dubai’deki 828 metre yüksekliğindeki Burj Khalife’in mühendislik projelerini hazırlayan Avustralya merkezli Hyder Mühendislik firmasının İrfan Balioğlu ile birlikte projenin mühendislik danışmanlığını üstlenmesi oldu. Metropol İstanbul’da Türkiye’de bir ilk olarak C80 sınıfı hazır beton ve S500 sınıfı nervürlü inşaat demiri kullanılacağını açıklayan Yetgin, çevre dostu olarak tasarlana projenin Leed Gold ve Bream sertifikalarına da aday olduğunu söyledi.


Metropol İstanbul’da beklenen hasılat daha da artacak
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise İstanbul Finans Merkezi’nin de yer aldığı Ataşehir’de bugüne kadar sekiz proje yaptıklarını ve 11 bin 200 konut ile 100 ticari ünite satışa sunduklarını belirterek, konutların 9 binini, ticari alanların ise 874’ünü sattıklarını açıkladı.Sekiz projeden 3 milyar 814 bin lira gelir topladıklarını ifade eden Kurum, Metropol İstanbul’un da sınırları içinde yer aldığı İstanbul Finans Merkezi’nin arazisinin Bakanlar Kurulu kararıyla 1.7 milyon metrekareye çıkarıldığını hatırlattı.
Metropol İstanbul projesini hasılat paylaşımı yöntemiyle ihale ettiklerini ve bu doğrultuda projenin yüzde 43.15’inin Emlak Konut GYO’ya ait olduğunu kaydeden Kurum, 1 milyar 161 milyon lirayla rekor teklifin geldiği projede kendilerine düşen payın 501 milyon lira olduğunu belirterek, “Fakat hasılatın daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

100 bin m2’lik arsada üç dev kuleden oluşuyor
- 100 bin metrekarelik arsada 730 bin metrekarelik inşaat olarak planlandı.
- 1.500’ün üzerinde bağımsız üniteden oluşacak proje, rezidans, ofis, alışveriş merkezi, eğitim kurumu ve rekreasyon alanlarıyla Türkiye’nin en büyük karma projelerinden biri olacak.
- Proje üç yüksek binadan oluşuyor. Projenin satışa çıkan rezidans bloğu 27 kattan oluşuyor ve yüksekliği 140 metre. En uzun kulesi 250 metre olan projede 5 bin araçlık otopark bulunuyor.
- Dünyaca ünlü uluslararası mimarlık şirketi RMJM mimarları tarafından Doğu Ataşehir’de yapılan proje, ilk etapta 308 ve ikinci etapta 600 olmak üzere toplam 908 konut olarak planlandı. Projede 300 ofis ve 350 tane de mağaza ve dükkan yer alıyor.
- Stüdyodan 4+1’e kadar, 40 ile 250 metrekare arasında değişen büyüklüklerde daire seçenekleri söz konusu.
- Projenin 2014 yılında tamamlanması ve tüm fonksiyonları ile 2015 yılı başında hizmete açılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

’Senetle ev satışı artacak’ iddiası
Osmanlı İnşaat Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bakırcı, 2012’de konutta senetle satış sisteminin daha da yaygınlaşacağını ve birçok inşaat firmasının bu yöntemi kullanmaya başlayacağını iddia etti. Konut satın almada en büyük sıkıntıyı bankaların yarattığını ve kredi alamayan birçok kişinin imdadına senetle satışların yetiştiğini öne süren Bakırcı, kendilerinin de senetle satış yöntemini tercih ettiklerini kaydetti.
Birçok inşaat firmasının da bu yöntemi kullanmaya başlayacağını savunan Bakırcı, şu görüşleri savundu: “Birçok kişi kira vereceğine ev taksitine girmeyi daha mantıklı buluyor. Herkesin bütçesine göre konut bulması eskiye nazaran daha kolay. Bankalar da birçok kişiye kredi vermiyor. Gelir seviyesi düşük olanlar kredi alamıyor ya da faizlerini yüksek tutuyorlar. Bu kişileri düşünerek zamanında konutlarımızı ’senetle’ satmaya başlamıştık. Ardından birçok firma da bu yöntemi kullanmaya başladı. Kredi alamayan birçok kişinin imdadına yetişen bu sistem 2012’de firmalar arasında daha da yayılacak. Gayrimenkul sektöründe ’senetle satış’ dönemi başlayacak.”

Haberin Devamı

Artan faiz oranları konut almayı zorlaştırıyor
Kredi faizlerinin artması konut almayı oldukça zorlaştırıyor. Araştırmaların da bunu göstermesine rağmen konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında hala banka kredisi geliyor

Tüketicilerin konut satın alma eğilimi ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre’nin Aralık 2011 sonuçları açıklandı. Barometre, kasım ayındaki iki puanlık yükselişin ardından aralık ayında iki puanlık düşüş göstererek 76’yı gösterdi. ING Bank Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Muhammet Mercan da, Barometre’nin yılı, elde ettiği 8.,5 ortalama ile 2010 yılına göre (ortalama 78.4) yüzde 2.7’lik bir artış ile kapattığını söyledi. Mercan, temmuz ayından itibaren Barometre’nin önemli ölçüde ivme kaybederek, genelde 80 seviyesinin altında kaldığını ve aydan aya dalgalanmaların boyutunun önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti. Barometre’nin Aralık 2011 sonuçlarına göre piyasa koşulları değerlendirildiğinde mevcut durumu konut alımı için uygun bulanların oranı ise geçen aya oranla 1 puanlık yükselişle yüzde 34 olarak gerçekleşti. Sonuçlarda gelecekte konut satın alma isteği ise yüzde 54’lük bir seviyede gerçekleşerek önceki ayla benzer bir görüntü verdi. Ankete katılanların yüzde 79’u bir yıldan sonra ve daha uzun vadede ev almayı planladıklarını vurguladı .

Konut krediyle alınıyor
Barometre’nin Aralık 2011 dönemi sonuçlarında öne çıkan bir diğer başlıksa konut satın alırken kullanılacak kaynaklarla ilgili. Buna göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında aralık ayında da banka kredisi yer alıyor. Banka kredisine olumlu bakanların yüzde 56’sı, evin değerinin yüzde 50-70 arasını kredi ile karşılamayı düşünüyor. Bu oranın geçen aya göre anlamlı derecede arttığı gözleniyor. Mevcut oturulan ev satın alınırken en fazla kullanılan finansman yöntemi, geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine kişinin kendi birikimleri ve önceki yatırımları oldu.

TERCİH 76 AY
ING Mortgage Barometre’nin sonuçları ödenebilecek ortalama taksit tutarı ve ev fiyatı hakkında da bilgileri ortaya koydu. Sonuçlar, ev sahibi olmayı planlayanların bütçeyi biraz daha yükselttiğini ortaya koyuyor.
- Çalışmaya katılan tüketiciler, aralık ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.088 lira olduğunu belirtti. Daha önceki araştırmada taksit tutarı 998 lira olarak belirlenmişti.
- Araştırmaya katılan tüketiciler ortalama bir evin fiyatı için 111 bin lira rakamını ifade ettiler. Kasım ayında ortalama değer 107 bin civarındaydı.
- Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullandıklarını açıkladılar. Sıfır bir evi 76 ay vadeyle almak ise en ideal yöntem olarak ortaya çıktı.

Binanızın deprem karşısındaki gücünü ölçün
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir’de deprem korkusu yaşayanlara, “Öncelikle yaşadığınız binaya performans analizi yaptırın” diye seslendi. Kentteki olası deprem hakkında konuşan Akçığ, tarihsel kayıtların İzmir’deki ortalama deprem büyüklüğünü 6.5 olarak gösterdiğini belirterek, ancak aletli ölçüm döneminde 6 büyüklüğünü aşan çok fazla depreme rastlanmadığını kaydederek, “Elimizdeki verilere baktığımızda ’6.6 ya da 6.7 büyüklüğünü geçmez’ de diyemeyiz. Bu konuda rakam vermek mümkün değil” dedi.
1999 yılında hazırlanan Deprem Master Planı’nın 6.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna dayandırıldığını kaydeden Akçığ, bu büyüklükteki depremin bile senaryonun ortaya çıkardığı sonuçlara göre İzmir’e büyük hasar vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

‘Hastaneler hazır değil'
“Dünyadaki hiçbir teknoloji depremi önceden haber verecek duruma gelmedi. Merkez olarak topladığımız verilere göre iki-üç tahminimiz tutuyor, ama beklediğimiz deprem olmuyor. Ancak bir yerde kırık varsa, o kırık fay evrimini tamamlar. Ne zaman, nerede, ne büyüklükte olacağını bilemeyiz. Şu anda yapılması gereken şey düşmanı tanımak ve yaşadığımız binanın kalitesini öğrenmektir.”
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli de, İzmir’deki kamu binalarının durumunun iyi olmadığının belirterek,“Hastaneler de depreme hazır değil. Hastanelerin hızlı bir şekilde deprem performansları ortaya çıkarılmalı ve güçlendirme çalışması yapılmalı” dedi.

Van için planlanan 28 bin konteynerin 18 bini ulaştı
Van’daki depremlerin ardından depremzedelerin geçici barınması için il merkezinde 15 bin konteynerden oluşan 21 konteyner kent kurma çalışmaları, havadan görüntülendi. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Yardımcısı Atay Uslu, konteynerlerin,hasar tespit çalışmasında evi yıkıldığı ve ağır hasar gördüğü belirlenen vatandaşlara verildiğini bildirerek, bu kapsamda Van, Erciş ve köyler için planlanan konteyner sayısının yaklaşık 28 bin olduğunu kaydetti. Uslu, şimdiye kadar ise 18 bin konteynerin Van’a ulaştığını ifade etti.
Uslu, depremden hemen sonra geçici barınma için ilk olarak çadır kentler kurduklarını belirterek, hasar tespit çalışmalarından sonra ise konteyner kentlerin kurulmasına başlandığını ve bu çalışmalarda sona gelindiğini belirtti.

Kirada garanti süresi üç yıla kadar uzatıldı
Yeni yapılan projelerde garanti süresi giderek uzuyor. Bu yönde kampanya geliştiren en son projelerden biri de White Corner oldu. Yapımcı firma Beyaz İnşaat’tan yapılan açıklamaya göre, 102 mağaza, üç yıl boyunca kiracı garantisiyle satışa çıkarıldı. Açılışının 12 Şubatta gerçekleşeceği projede mağazaların 400 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulacağı ifade edildi. Açıklamada 2012’de Topkapı ve Beylikdüzü’nde toplam beş projeye daha start verileceği vurgulanırken ,Topkapı için arazi anlaşmalarının devam ettiği, Beylikdüzü’nde planlanan dört proje için de çalışmalara başlanıldığı belirtildi.

Abu Dabi’de dev terminal için güçler bir araya geldi
Teknik müteahhitlik alanında uzmanlaşan AE Arma Elektropanç, Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminal Binası teknik müteahhitlik işlerine teklif vermek için, dünya inşaat sektörünün bu alanındaki en önemli oyuncularıyla güçlerini birleştirdi. İş Geliştirme Direktörü Burak Kızılhan, HLS, Cobra, MAPCO, WS Atkins ve Ghesa International ile bir araya geldiklerini belirterek, “SMAC JV olarak anılacak bu işbirliği; mühendislik, planlama, organizasyon ve uygulama işlerinin tamamını üstlenecek“ dedi.
Abu Dabi’de 700 bin metrekare alanda yapılacak olan proje, 2017 yılında tamamlandığında, 1.5 km uzaktan görülebilecek ve üç futbol sahası büyüklüğünde olacak. Teknik müteahhitlik hizmetleri 1.8 milyar dolar olan terminal binasının toplam yatırım maliyeti ise 6 milyar dolar.

Ayamama’da yeni plan eski izinleri etkilemeyecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, su baskınlarının yaşandığı Ayamama Deresi ve çevresi finans, turizm ve ticaret merkezlerinin yer aldığı cazibe alanına dönüşecek plan değişikliğini onayladı. Sanayi ve lojistik kuruluşlarının yer aldığı Basın Ekspres Yolu güzergahının prestijli hizmet alanına dönüştürülmesini amaçlayan ve meclisin ocak ayı 3 birleşiminde oy çokluğuyla kabul edilen 1/5000 ölçekli imar planı değişikliğinde, 1,75 emsal olarak belirlenen imar değişikliğinde hak kaybına uğrayanların eski plandan gelen haklarının korunmasına karar verdi.
Böylelikle, eski plana göre inşaat ruhsatı alarak çalışmaya başlayan kişiler, yeni plan değişikliğinden olumsuz etkilenmeyecek. İkitelli Kavşağı ile Çobançeşme Kavşağı arasını kapsayan bölgeye ilişkin hazırlanan planda, toplam 700 bin metrekarelik alan planlandı.
Öneri plana göre, arsa sahipleri toplam alanın yüzde 40’ını kamuya bedelsiz terk edecek, geriye kalan alanda inşaat yapabilecek.