Ekonomi Finansal Muhasebe Nedir, İşlevleri Nelerdir? Finansal Muhasebe Kime Yöneliktir?

Finansal Muhasebe Nedir, İşlevleri Nelerdir? Finansal Muhasebe Kime Yöneliktir?

15.11.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Herhangi bir iş ya da yetenek için yeterli olunup olunmadığının belirlenmesi için yapılan fiziksel uygunluk testleri belirli amaçlar için yapılarak sonuç verir. Bunun için muhasebe çeşitlerini de bilmek gerekir. İşletmelerin ihtiyaçlarının değişmesi, farklı muhasebe dallarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Finansal muhasebe nedir, işlevleri nelerdir sizler için derledik.

Finansal Muhasebe Nedir, İşlevleri Nelerdir Finansal Muhasebe Kime Yöneliktir

Muhasebe bilimi hizmet ettiği amaçla göre, maliyet muhasebesi, genel muhasebe ve yönetim muhasebesi olmak üzere üç gruba ayrılır.

Finansal Muhasebe Nedir?

Finansal muhasebe, sonuçları ortaklar, alacaklılar ya da devlet gibi işletme dışı gibi farklı grupları yakından ilgilendiriyor. Bu sonuçların yorumlanması, işletme içi gruplar çok önemlidir. Finansal muhasebe sonucunda elde edilen sonuçlar ise, çeşitli temel analiz yöntemleri kullanılarak karşılaştırılıyor. Aynı zamanda geleceğe dair yatırım ve yönetim kararlarının alınması için kullanılır.

Finansal Muhasebe İşlevleri Nelerdir?

Finansal muhasebe, işletmenin dış ilişkilerinden doğan ekonomik ve finansal olayların yürütülmesinde önemli bir rol oynar. Finansal muhasebe, kendinden beklenen temel işlevleri yerine getirirken, bir işletmedeki parasal sayılan bütün değer hareketlerini olduğu gibi saptayarak, kaydeder. Finansal muhasebe, işletmenin pazarları ya da işletme varlıklarının değerlerini ile olan ilişkilerinin net etkilerini hem azaltmaz, hem de çoğaltmaz.

Finansal Muhasebe Kime Yöneliktir?

Finansal muhasebe, temel olarak pazarlar ve işletme arasında gelir ve giderlerin akışları ile ilgilidir. Başka bir deyişle de finansal muhasebe, resmi karakterli ve işletmenin dışa dönük muhasebesidir. Finansal muhasebenin konusu ve ilkeleri; yöneticilere, işletme ile ilişkisi olan kişi ve kurumlara, işletmenin finansal ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgileri verir. Aynı zamanda kamuoyunu aydınlatacak bir şekilde düzenlenir. Bu özellikleri ile finansal muhasebe, işletme ile ilgili bilgi ve veri toplama, toplanan bilgileri değerlendirme gibi işlevleri yüklenir. Bu yüzden finansal muhasebe, daha çok geçmiş ve içinde olunan dönemle ilgilenir ve gelecekle ilgilenmez.

 

Yazarlar