Ekonomi ‘Fıstık fiyatlarını stokçu artırıyor’

‘Fıstık fiyatlarını stokçu artırıyor’

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldırım, özellikle tatlı sektörünün yakındığı Antep fıstığı fiyatında ‘ateşin biraz söndüğünü’ söyledi.

‘Fıstık fiyatlarını stokçu artırıyor’

 

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Yıldırım, “Talep azalınca fiyatlar aşağı yönlü gelmeye başladı. Antep fıstığı üretimimiz her sene artıyor. Fiyatların yükselmesi için ortada bir sebep yok” dedi. Antep fıstığında stokçuluğun çok fazla olduğuna dikkat çeken Yıldırım, spekülatif fiyatlara sektör dışı stokçuların neden olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Yıldırım, bütün kuruyemiş fiyatları yükselirken, Antep fıstığı fiyatındaki düşüşün arz - talep dengesinin bozulmasından kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Pastanede, cevizli baklava 100, fıstıklı baklava 200 lira. Geçen sene perakende olarak 60 - 70 liraya sattığımız Antep fıstığı, 200 - 250 liraya yükseldi. Tüketimde ciddi bir azalma oldu. Talep azalınca fiyatların biraz ateşi söndü. Emtia fiyatlarında az da olsa düşüş oldu. Ama hala bizim beklediğimiz kadar değil.”

Türkiye’nin her sene Antep fıstığı üretimini artırdığını ifade eden Yıldırım, “2020’de 150 bin, 2021’de 250 bin ton rekolte oldu. Yeni alanlar oluşturuldu. Fiyatların yükselmesi için aslında bir sebep yok ortada” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Stokçu sektör dışından’

Antep fıstığında stokçuluğun çok fazla olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Fiyatları düşürmek için fırsatçılara da izin vermememiz lazım. Antep fıstığı işi yapmayıp, Gaziantep’te başka bir işle uğraşan bazı tüccarlar, stokçuluk yapıp para kazanmaya çalışıyor. Stokçuların önüne geçmemiz lazım. Spekülatif fiyatları oluşturanlar sektör dışı stokçular” diye konuştu.