Ekonomi Ford teklifi kırmadı 100 milyon $’a sattı

Ford teklifi kırmadı 100 milyon $’a sattı

20.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ford’un kurucusu Henry Ford’un oğlu Edsel ve eşi Eleanor’un kolleksiyonunda bulunan, Fransız ressam Cezanne’a ait bir tablonun, 100 milyon dolara satıldığı ortaya çıktı. “Ortaya çıktı” denilmesinin nedeni ise, tablonun geçen yıl kamuoyundan gizli olarak satılmış olması.

Ford teklifi kırmadı 100 milyon $’a sattı

Söz konusu satış, Detroit Free Press tarafından ortaya çıkarılırken, “Edsel & Eleanor Ford House” müzesi, bunun doğru olduğunu, söz konusu eserin “daha iyi korunması” amacıyla satıldığını bildirdi. Fransız ressam Paul Cezanne tarafından 1904’te yapılan yağlı boya tablonun, 20. yüzyılın ortalarından bu yana Ford ailesinin elinde bulunduğu kaydedilirken, eserin orijinal haliyle müzede durduğu hatırlatıldı.

Aileyi araya soktu
Adı açıklanmayan alıcının, tablo için iki kez teklifte bulunduğu, ikinci teklifini, araya Ford ailesinin hayattaki üyelerini de sokarak yaptığı belirtiliyor. 100 milyon dolarlık teklifin, Detroit’in iflası sonrasında yeniden değerlendirildiğini ve iflas dolayısıyla eserin zarar görmesinin engellenilmek istendiği kaydedilirken, müze yetkilisi, “Ford ailesi, bu satışın, söz konusu binanın ayakta tutulabilmesi için gerekli olduğunu düşündü” ifadesini kullandı. Bununla birlikte aynı alıcının, evde bulunan ve yine Cezanne tarafından yapılan suluboya ikinci tabloyu da almak istediği, ancak teklifin kabul edilmediği de kaydedildi.
Satışın, iflas nedeniyle Detroit yönetiminin envanterindeki eserlerin satılıp satılmaması tartışması yaşanırken gerçekleştiğine dikkat çekilirken, müzenin yıllık masraflarının yüksekliği hatırlatıldı. Söz konusu müzede, ailenin sanat koleksiyonuna ait gerçek ve reprodüksiyon eserler bulunuyor. Bu eserlerin “asılları” ise Detroit Sanat Enstitüsü tarafından saklanmakta.