Ekonomi Formula geliyor!

Formula geliyor!

24.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Otomobil Federasyonu CEO’su Agag, İstanbul’un Formula E’ye alınması için görüştüklerini söyledi. Visa Europe’un sponsoru olduğu Formula E, sırf elektrikli araçların yer aldığı, Formula 1’in alternatifi bir yarış...

Formula geliyor

Formula E’nin İstanbul’da yapılması için görüşmeler yapıldığı açıklandı. Visa Europe’un sponsor olduğu Formula E’nin Berlin’de düzenlenen ayağında Türk gazetecilere açıklamada bulunan FIA (FIA (Federation Internationale de Automobile - Uluslararası Otomobil Federasyonu) CEO’su Alejandro Agag, “İstanbul’un Formula E kapsamına alınması için özel görüşmelerde bulunduk. Önümüzdeki haftalarda bu görüşmelerin devamı için İstanbul’a geliyorum” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’un kesin olarak Formula E’ye alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu Agag, ‘Eğer mümkünse zor değildir’ şeklinde yanıtlayarak İstanbul’un diğer önemli dünya kentleri kriterlerine uyduğunu söyledi.

Alejandro Agag, şöyle konuştu:

‘İstanbul’un ışığı güzel’

“İstanbul’da yetkililerle görüşeceğim. Londra’da final yarışı olacak. Dünyanın en büyük şehirlerinde olmak istiyoruz. İstanbul dünyanın başkentlerinden biri. İstanbul’da da olmak istiyoruz. İstanbul muhteşem bir şehir. Özellikle ışığını çok seviyorum. Yarışlar şehrin içinde Boğaz’a yakın bir yerde olabilir. Bazı fikirlerim var. Ama köprü değil çünkü çok uzun. Şehirleri seçerken önemli olan kriterler yetkililerin desteğinin olması ve şehirlerin merkezinde ikonik yapılar olması. Paris’te Les İnvalides, Eyfel Kulesi ve burada Berlin Kulesi var. Şehir içinde özel yerler arıyoruz. İstanbul bu anlamda muhteşem. Trafik, nüfus, hava kirliliği şehir seçmemizde kriter değil. Bütün şehirlerde hava kirliliği var. Hava kirliliğine karşı savaşıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Hızlı, kolay, güvenli’

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, İstanbul’un Formula E kapsamında düşünülmesinden mutluluk ve heyecan duyduklarını söyledi. Visa Europe ile FIA Formula E ortak özelliklerinin hız, güvenlik ve inovasyon olduğunu belirten Tezel, şöyle konuştu:

“İş ortaklarımızın inovasyon ve liderliğe olan tutkumuza paralel bir anlayışa sahip olmalarını çok önemsiyoruz. Visa Europe ve Formula E işbirliği iki yenilikçi markanın anlamlı birlikteliğini temsil ediyor. Her ikisi de değişimi yönlendiren markalar. Formula E, elektrik enerjisi ile şekillenen bir geleceğe öncülük ediyor. Visa Europe da teknolojilerin öncüsü olarak ödeme sistemlerine yön veriyor.”

Formula geliyor

Bir yarış, iki otomobil
Formula 1’e alternatif olarak lanse edilen, ilk kez 2014-2015 sezonunda koşulmaya başlanan “Formula E”, bu yıl ikinci sezonunda. Tamamen elektrikli motorların kullanıldığı Formula E araçlarının gücü, yarışta 270 beygiri bulabiliyor. Yarışlara, Jaguar, Renault, Citroen, Audi gibi markaların takımları da katılıyor. FIA’nın (Uluslararası Otomobil Federasyonu) organize ettiği Formula E’de sıkı kurallar hakim. Zira araçların fazla test yapmasına, belirli sayının üzerinde lastik kullanmasına izin verilmiyor. Araçlar, yarışta şarj edilmiyor, sürücü şarjı bittiğinde, “pit-stop”a girip tam şarjlı ikinci araca biniyor. Toplam 11 yarışa 10 takım 20 pilot katılıyor.

Parayı yöneterek tasarruf ettiriyor
Son yıllarda temassız ödemelerde çok büyük dönüşüm yaşandığını ifade eden Tezel, “Buradaki dönüşüm yavaş değil, uygulamalar telefonlara indirildiği için çok hızlı gerçekleşiyor” dedi. Avrupa’da kartla yapılan 5 işlemden birinin temassız olduğunu belirten Merve Tezel, “Türkiye’de de temassız ödemeler terminallerin artmasıyla büyüyecek” dedi.

Visa’nın son altı ayda pazarın üzerinde büyüdüğünü söyleyen Tezel, kartlı ödemelerin 2020’de toplam harcamalar içinde yüzde 50’nin üzerinde bir paya ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Finansal okur yazarlığa büyük önem verdiklerini vurgulayan Merve Tezel şu bilgileri verdi:

“Paramı Yönetebiliyorum projemize bankalarımızın desteği sürüyor. 3 yıl daha devam ettireceğiz. 217 bin gence eğitim verildi. 2009’da projeye başladığımızda gençlerin % 71’inin bütçe yapma alışkanlığının olmadığını, % 49’unun tüketici hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını saptamıştık. Paramı Yönetebiliyorum eğitimlerinin katkı analizine bakıldığında eğitim sonrası ek tasarruf 146.5 milyon TL olarak hesaplanıyor.”