Ekonomi Frankfurt Fuarı dedi ki...

Frankfurt Fuarı dedi ki...

21.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 66. kez gerçekleştirilen ve 27 Eylül’e kadar açık kalacak Frankfurt Fuarı, sadece 200’den fazla dünya lansmanına ev sahipliği yapmakla kalmayıp, yine önümüzdeki döneme ve “kısa vadeli geleceğe” ilişkin ipuçları verdi... Onlar neler mi? İşte kısaca bize fısıldadıkları...

Frankfurt Fuarı dedi ki...

Bit pazarına nur yağışı sürecek

Bugüne kadar “retro” yani eski popüler modellerin yeniden yorumlanarak piyasaya sunulması modası, geçmişin görkemli markalarıyla sürmeye devam edecek. Hatta abartırsak, geçmişteki tüm markalar birer kez sahne alacak gibi gözüküyor. Zira tarih olmuş markaların bir çoğunun isim hakkı, mutlaka birilerinin elindeymiş, bunu da öğrendik.
Bunun son örneği, Almanların geçmişteki lüks markası “Borgward” oldu. Çinlilerin de desteğiyle ortaya çıkan ve üretim için daha fazla kaynak bulmaya çalışan Borgward, ilk çıkışını “modaya uygun” yapmaya karar vermiş. Zira gösterilen ilk otomobil bir SUV! Gerisi gelir mi göreceğiz...

Haberin Devamı

İspanyolca bilen Megane

Renault’nun tamamen yenilediği Megane serisi, Frankfurt’ta ortaya çıktı. Eskisinden bir miktar daha lüks detaylara ve özelliklere sahip olacak yeni nesil Megane, 2016 şubat ayından itibaren Türkiye’de satılmaya başlanacak. Ancak bu kez tamamen ithal olarak! Zira İspanya’dan gelecek yeni Megane’ın Türkiye’de üretimi için görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Kendinizi hazırlayın

Frankfurt Fuarı’nın “ana konusu” haline de gelen “kendi gidebilen otomobil”, “otomatik pilot”, “akıllı telefondan park” gibi sistemlerin artacağı artık kesin gibi. Bu işi “başımıza saran” Google’ın fuarda standı olmasa da, milletin ağzına dolanmıştı zaten.
Bu konuda en hazırlıklı firmalardan biri olan Bosch, geliştirdiği sistemleri “tam tekmil” tanıtırken, markalar da bazı araçlarına “kıyısından köşesinden” bu sistemleri donanım olarak koymaya başladığını açıklamak zorunda kaldı... Kendinizi hazırlasanız iyi olur!..

Haberin Devamı

GIulIa 2016’da geliyormuş

İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo’nun yeniden yapılanma stratejisi çerçevesinde tanıttığı ilk yenilik olan Giulia, Frankfurt’ta da “ilgi delisi” oldu. İlk olarak 510 HP’lik yüksek performanslı spor versiyonuyla yollara çıkmaya başlayacak olan Alfa Romeo Giulia, 2016 yılının ilkbahar aylarında Türkiye’de de satışa sunulacağını fuar sayesinde öğrenmiş olduk. Arkadan itişli olması ve motor teknolojisinde Ferrari’den yararlandığını hatırlatmakta fayda var.

SUV döktüm yollarına!

Zaten biliyorduk, bilgilerimiz pekişti... Avrupa’da ve tüm dünyada moda haline gelen SUV’ların dayanılmaz cazibesi, lüks markalara da ulaştı. Bentley ve Jaguar yeni lüks SUV’larını tanıtırken, Lamborghini, Maserati ve hatta Rolls Royce bile “Yakında geleceğiz!” mesajlarını vermeyi ihmal etmedi.
“Bebek SUV” olarak nitelenen grup da hareketli. B sınıfı SUV modellere Toyota, Honda ve Nissan’dan yenilikler yolda. Üstelik Toyota ve Nissan’ın konseptlerine bakılırsa, bu araçların üç kapılı sportif olanlarıyla da tanışmamız an meselesi. Hoş, zamanında Toyota RVA4, Suzuki ise X90 ile bunu denemişti. Olsun, denenebilir!

Haberin Devamı

Sen neymişsin be Tesla?

Halen Türkiye’de “resmen” satılmasa da, ABD’li Tesla küresel otomotivcilerin başına büyük boy “örülmüş çorap” olmuş meğer! Elektrikli lüks modelleriyle ses getiren Tesla’ya cevap verebilmek için, başta lüks Alman üreticiler olmak üzere herkes bir silah çıkartmış! Audi’nin e-tron Quattro, Porsche’nin Mission E konseptleri bunların bazıları...
Toyota’nın Frankfurt’ta 3. neslini tanıttığı Prius da, benzer etkiye sahip. Tüm markalar “hibrit” lafını ağzından düşürmezken, Lamborghini bile SUV modelinde “şarj edilebilir hibrit” versiyon olabileceğini açıkladı.

James Bond sattırır

Frankfurt Fuarı’yla doğrudan alakalı olmasa da, James Bond’un yeni filmi “Spectre” için ilk basın gününün akşamı bir parti yapılması, burada “rol alan” otomobillerin adeta “alternatif mini fuar”da tanıtılması kayıtlara geçti. Bir kez daha anladık ki, James Bond filmleri, gerçekten orada rol alan otomobilleri sattırıyor. Yoksa Aston Martin ya da Jaguar, burada rol alsın diye özel konseptler üretmezdi, değil mi?

Haberin Devamı

Oyun deyip geçmemeli...

Bir şey daha gördük ki, “Gran Turismo” denilen oyun hakikaten otomotiv camiasında ciddi ağırlığa sahip. Dört markanın, Gran Turismo için özel geliştirdiği konsept modelleri, “oyun konsolundan fırlamış” gerçek halleriyle fuara getirmesi bunun bir göstergesi.

VW’ye ‘hava’dan suçlama

Yakıt tüketimi değerleri ve karbondioksit emisyon düzeyleri gibi verilere ciddi şekilde önem veren ABD, Volkswagen’e ciddi bir suçlamada bulundu. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) üreticinin, hükümetin egzoz emisyon kontrollerinde emisyon değerlerinin düşük çıkması ve standartları karşılaması için özel bir yazılım kullandığını, satılan araçlarda ise bu yazılımın söküldüğünü iddia etti.
İddia kapsamında firmanın ABD pazarında sattığı yaklaşık 500 bin aracı servise çağırarak, “doğru yazılımı” takması gerektiği belirtilirken, Alman üreticiye yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ceza kesilebileceği öne sürülüyor. EPA’nın, konuyu Adalet Bakanlığı’na da ilettiği belirtilirken, bu araçların, yasal standartlardan 40 kat daha fazla nitrojen oksit açığa çıkardıkları kaydediliyor. EPA ve ABD hükümeti, daha önce de Hyundai’yi “hatalı yakıt tüketim bilgileri” vermekle suçlamıştı.

Yazarlar