12.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
İyi eğitim almaya yeminli, kafalarında ‘güzel günlere’ dair hayalleri olan 3 gencin yolu bir gün ODTÜ’de kesişir. Memur ailelerinden geldikleri için tedbirlidirler, ama aynı zamanda sınırları sonuna kadar zorlamakta hemfikirdirler. 1990’lı yılların ortasından itibaren makine ve elektrik mühendisi olarak yola çıkarlar. Henüz 30’una yeni basmış ekip, önce yurdışında hamleler yapar. Her hikâyede olduğu gibi, hayal kırıklıkları, endişeler ve maddi kayıpların ardından yürümeyi öğrenirler. Bugün onlar Güney Afrika’da yılda 5 milyon tona yakın kömür üretimi yapan, 200 milyon dolar cirosu olan şirketlere sahipler. VTG Holding’i oluşturan üç harf de onların isimlerine gönderme yapıyor: Vuslat Bayoğlu, Tarık İmre ve Gökhan Kantarcıgil.
Bakandan jest
Güney Afrika’da, ikinci kömür madenini işletmeye açan VTG Holding, bu özel gününü Türkiye’den gelen gazetecilerle paylaştı. Açılışı izlemek için gelen gazeteciler 4 helikopterle maden sahasına taşındı. Kurulan çadırın önünde siyahi dansçılar, madencilerin geleneksel dansını sergilerken onlardan birisi çıktı kürsüye.
Güney Afrika’nın eski Maden ve Enerji Bakanı Buyelwa Sonjica. Kadın politikacı, ülkesine yatırıma gelenleri önemsediklerini söyledi ve hemen ekledi: “Burada Türkiye’yi temsil eden 3 gençle, Türkler ne kadar övünse az. Pırıl pırıl gençler Güney Afrika ile iyi bir köprü kurdu.”
Güney Afrika Büyükelçisi Kaan Esener coşkuyla alkışladı bu sözleri. Çünkü 6 ay önce atanmasına rağmen iki kez ziyarete gitmişti maden ocağını. VTG’li gençlerde gelecek görüyordu.
Açılışı yapılan Schoogezichrt’deki kömür madeninde 16 milyon ton rezerv var. 25 milyon dolar yatırımla açılan sahada yılda 1.8 milyon ton kömür üretilecek. Holdingin diğer maden sahası ise Hakhano’da. Buraya 65 milyon dolar yatırım yapıldı. Yılda 3 milyon ton üretim yapılıyor. Bu kömürlerin yaklaşık 1 milyon tonu, Türkiye’e satılıyor. Holding 750 kişiye istihdam sağlıyor.
Turgutlu’ya dev yatırım
VTG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kantarcıgil, “5 proje üzerinde rezerv ispatlama çalışmalarımız var. Güney Afrika’da üretilen yıllık yaklaşık 250 milyon ton civarı kömür üretiminde yüzde 1.8 oranında paya sahibiz” diyor. Türkiye’de faaliyetlerini iştirak şirketleri, Oremine Madencilik, VTG Nikel, VTG Bakır ve VTG Kömür ile yürüten VTG Holding, geçen yıl Türkiye’nin en büyük nikel rezervine sahip Manisa Turgutlu’daki Çaldağ projesini European Nickel’den (ENK) satın aldı.
VTG Başkan Yardımcısı Vuslat Bayoğlu “Toplam 600 milyon dolar yatırım yapacağımız bu projede 2014 yılında üretime başlamayı planlıyoruz. Bugüne kadar Çaldağ Projesi’ne 140 milyon dolar yatırım yapıldı. Türkiye ekonomisine yaklaşık 6 milyar dolar katkı yapacak projeyle 1000 kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.