Ekonomi G20 Zirvesi Türk işçisiyle işadamını aynı hedefte buluşturdu

G20 Zirvesi Türk işçisiyle işadamını aynı hedefte buluşturdu

05.02.2015 - 15:16 | Son Güncellenme:

Türkiye için önemli fırsatlardan biri olarak görülen G20 dönem başkanlığı sürecinde yürütülecek faaliyetler için Türkiye'deki işveren örgütleri ile çalışan kesimin örgütleri aynı hedef doğrultusunda buluştu. TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Küresel kalkınmaya, Türk işçi ve işverenlerinin önderliğinde ortak katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

G20 Zirvesi Türk işçisiyle işadamını aynı hedefte buluşturdu


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ( TİSK ) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil eden ülkelerin üye olduğu G20’nin 2015’deki dönem başkanlığının Türkiye için olduğu kadar Türk işveren ve işçi kesimleri açısından da tarihi bir fırsat olduğunu vurguladı. Dünya ölçeğinde 2008 yılında yaşanan krizin, varolan küresel yönetişim yapısının sorunları önlemede ve çözmede yeterli olmadığını ortaya koyması üzerine G20 ülkelerinin ulusal politikaları etkileyen yeni bir yapı geliştirdiğini hatırlatan Eyüboğlu, “2008’den bu yana her geçen yıl, G20’nin küresel karar mekanizmasındaki yeri ve önemi artmıştır” dedi.

G20'nin işveren kanadını oluşturan B20’nin, iş dünyasının süreçteki temsili açısından kritik rol oynadığını kaydeden TİSK Başkanı, “B20 Türkiye Yürütme Kurulu’nda TOBB, MÜSİAD, TİM, TÜSİAD ve DEİK’in yanı sıra TİSK’in de yer aldığını ve sürecin yönetiminde çalıştığını” bildirdi. G20’nin emek kesimini oluşturan ve TÜRK-İŞ’in başkanlığını yürüttüğü L20’nin önceki gün Ankara’da Başlangıç Toplantısı’nı gerçekleştirdiğini hatırlatan TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, şöyle devam etti:
"2011 yılında Fransa Dönem Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen istihdam, sosyal koruma, iş hayatında temel hak ve özgürlükler ile çok taraflı yapıda faaliyetlerin uyumu konularındaki ‘B20/L20 Ortak Deklarasyonu’, halen küresel çapta işçi ve işveren ilişkilerini biçimlendiren önemli sonuçlardan biri olma rolünü sürdürüyor.
L20 Başlangıç Konferansı’nda da istihdamın en önemli gündem maddesini oluşturduğu konusunda işçi, işveren ve hükümet kesimleri olarak fikir birliğine vardık.
Bizler, küresel ekonomiye yön vereceğimiz 2015 Yılı G20 Dönem Başkanlığı’nın Türkiye açısından tarihi bir fırsat olduğu bilinciyle, Türkiye’deki diğer iş dünyası teşkilatları, işçi kesimindeki sosyal ortaklarımız ve TİSK bünyesindeki tüm ekibimizle birlikte bir başarı hikayesi yazmaya çalışacağız."