05.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Gamak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Altındağ, “Sanayi Odası Büyük Ölçekli İşletme Enerji Verimli Ürün kategorisinde birincilik ödülünü aldık” dedi.
Elektrik motorlarında uluslararası standartlarca (IEC) belirlenmiş verim sınıflarının olduğunu kaydeden Altındağ, şunları söyledi:
“Şirketimiz uluslararası standartları oluşturan IEC ekibinin de bir parçası ve aktif bir üyesidir. Standart kullanım için IE1’den IE4’e kadar verim sınıfları belirlenmiştir ve en yüksek verim sınıfı olan IE4 için şirket olarak son yıllarda çok ciddi yatırımlar yaptık. Geniş bir ürün gamında tüm tasarımlarımızı değiştirerek, IE4 verim sınıfına ulaşabilen yeni nesil motorlarımızı ürettik. Bu motorlar ile aldığımız bir ödül var, İSO’nun düzenlediği enerji verimli ürün yarışmasında Büyük Ölçekli İşletmeler kategorisinde, ‘Enerji Verimli Ürün Birincilik Ödülü’nü kazandık. Bu ödülü, uzun yıllardır enerji verimliliğine yaptığımız yatırımların karşılığı olarak görüyoruz. Yakın zamanda enerji verimli ürünler konusunda yeni çalışmalarımız olacak ve daha fazlasını başaracağız.”
Ar-Ge çalışmaları
Sanayinin lokomotif ürünü olarak tanımlanan elektrik motorlarını ürettiklerini belirten Altındağ, şöyle konuştu:
“1960’lı yıllarda henüz Türk sanayisi yeni gelişirken önemli bir misyon üstlenilmiş ve üretimin temel ihtiyacı elektrik motorlarının imalatına başlanmış. Geçen zaman içerisinde ülkemizin bu konuda dışa bağımlılıktan kurtulması sağlanmış ve bugün geldiğimiz noktada şirket, sadece ülkemizde değil küresel pazarda da adından söz ettiren bir marka olmuştur.”
Yoğun bir şekilde Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Altındağ, şöyle dedi:
“Ar-Ge bölümümüz Türkiye’nin sayılı Ar-Ge merkezilerinden biri oldu. Uzun yıllardır Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önemi ve yaşanan gelişmeleri böyle bir başarı ile taçlandırmış olduk. Ar-Ge Merkezi olmamızın bize verdiği ek sorumlulukların farkındayız ve daha fazlasını yapmak üzere gerekli yatırımlara başladık.”
‘Güçlü rakipler var’
TÜBİTAK tarafından onaylanmış son Teyder projesi ile 2018’in ikinci yarısında 3MW motorların üretilmesinin hedeflendiğini kaydeden Altındağ, “İlk etapta 3MW sonrasında ise 5MW motor çalışmaları yapılıyor. Yüksek gerilimli motorlarda dışa bağımlılığı kapatmayı hedefliyoruz. Genel maksatlı elektrik motorlar küresel pazarda yaklaşık 10 milyar dolarlık bir satış hacmine sahiptir. Yurtiçi pazarın bu hacmin yüzde 3’ü olduğu düşünülürse, ihracat için ne kadar fırsat olduğu görülür. Ancak yurtdışında oldukça güçlü rakiplerimiz var.