Ekonomi Garanti İspanyol oldu

Garanti İspanyol oldu

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğuş Grubu, Garanti Bankası’ndaki payının % 14.89’unu 2 milyar euro'ya İspanyol ortağı BBVA’ya satmak için anlaştı. Doğuş’un payı % 10 civarına inerken BBVA hisseleri ise % 40’a yaklaştı. Yönetim kurulunda ‘aslan payı’ artık İspanyolların

Garanti İspanyol oldu

Garanti Bankası’nın iki ana hissedarı olan Doğuş Holding ve İspanyol bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Doğuş’un elindeki yüzde 14.89 banka hissesinin 2 milyar euro'ya BBVA'ya satılması için anlaşma imzaladı.
37 milyar TL civarı değeriyle Borsa İstanbul’un en değerli şirketi olan Garanti’de Doğuş Grubu’nun yüzde 24.2, BBVA’nın yüzde 25 ve diğer ortakların yüzde 50.7 hissesi vardı.
Satış ile birlikte İspanyol bankasının Garanti'deki payı, yüzde 25'den yüzde 39.9 'a yükselecek. Doğuş Grubu ise, yüzde 10 pay ile Garanti'deki ortaklığını sürdürecek. Bu satış işlemi ile birlikte Türkiye'ye son yılların en büyük doğrudan yabancı sermaye girişi de gerçekleşmiş oldu.

'DNA'mızda var...'
BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzales, "Garanti Bankası'nı tanıdıkça yatırımımızı artırmak istedik. BBVA ve Garanti Bankası, Türk ekonomisinin büyümesine ve Türk iş dünyasına katkıda bulunmayı sürdürecektir" dedi.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise şunu söyledi:
"1970'li yılların sonunda başlayan ve bugün artık grubumuzun DNA'sında yer alan bankacılık sektörüne inancımız, BBVA ile 2011 yılında başlayan ortaklığımız süresince geçirdiğimiz başarılı dönem sonucu perçinlenmiştir. Bu sebeple, sektörde varlığımızı devam ettirerek, Garanti Bankası'ndaki ortaklık payımızı yüzde 10 olarak korumaya karar verdik. Grubumuz ve BBVA'nın uyumlu birlikteliği sonucunda başarıdan başarıya koşan bankamızın, var olan vizyonu, insan kaynağı ve yeni ortaklık yapısıyla daha da ileriye taşınacağına dair güvenim sonsuzdur. Garanti Bankası, bugüne kadar olduğu gibi, aynı anlayışı paylaşan ortaklarımızla Türk ekonomisinin hizmetinde olacak ve ekonomik gelişimimizi destekleyecektir."

Ergun Özen görevinde
BBVA ile varılan mutabakata göre, yeni yapıda BBVA 10 kişilik Garanti Yönetim Kurulu'nda yedi üye ile temsil edilecek. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı Ferit Şahenk tarafından sürdürülecek, Ergun Özen de Genel Müdürlük görevine devam edecek. İspanyollar Türk bankacılık sektöründe elde ettikleri büyük kazanımı geri verme veya azaltma isteğinde değiller.

BBVA için büyük avantaj
Euro Bölgesi’nde yaşanan büyük krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İspanyol ekonomisi, bankacılık açısından da parlak günler yaşamıyor.
BBVA, Türkiye’nin güçlü bankalarından Garanti’de ana hissedar konumuna geçerek kârlılık açısından önemli bir oyuncuyu ele geçirmiş olacak.
Türkiye bankacılık sektöründe 2001 krizinden sonra başlayan süreçten bu yana artan yabancı sermaye girişiyle yabancıların hisse sahibi olmadığı bankalar olarak Türkiye İş Bankası ve kamu bankaları Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank bulunuyor.

Haberin Devamı

BBVA payını hep yükseltti

Doğuş Holding ile BBVA arasında 2012 yılında yapılan anlaşmaya göre sözleşmenin altıncı yılından itibaren BBVA’nın bankada yüzde 1 hisse alma opsiyonu bulunuyor. BBVA’nın bu hisseyi alması ve Doğuş Grubu’nun payının yüzde 15’in üzerinde kalması halinde BBVA’nın yönetim kuruluna atadığı üye sayısı artıyor. Satış noktalandığında Doğuş Grubu’nun bankadaki payı yüzde 10’a düşmüş olacak.
BBVA Garanti Bankası’nın yüzde 24.89’u için 2010 yılında 5.8 milyar dolar ödemiş, daha sonra eski ortaklardan GE’nin bankada kalan hisselerini alarak payını yüzde 25.01’e yükseltmişti.
Toplam 4.2 milyar lira sermayesi bulunan Garanti Bankası’nın 9 aylık bilanço verilerine göre Eylül sonu itibariyle aralarında Doğuş Holding’in de bulunduğu Doğuş Grubu’nun bankada yüzde 24.23 payı, BBVA’nın ise yüzde 25.01 payı bulunuyordu. Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 50.76 oranında.

Haberin Devamı

Kârı 2.8 milyar TL

Garanti Bankası, bu yılın ilk dokuz ayında 2 milyar 862 milyon 21 bin TL konsolide net kâr elde etti. Bankanın konsolide finansal tablolarına göre aktif büyüklüğü 240 milyar 770 milyon 770 bin TL. Garanti Bankası’nın mevduat büyüklüğü 126 milyar 543 milyon 101 bin TL seviyesine çıkarken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 177 milyar 718 milyon 104 bin TL destek sağladı. Özkaynak kârlılığı yüzde 16.1; aktif kârlılığı ise yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşti.