Ekonomi Gayrimenkule yeni bir hikâye

Gayrimenkule yeni bir hikâye

16.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye seneye martta Cannes’da yapılacak prestijli gayrimenkul fuarına çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Yabancı yatırımcıların büyük bir dikkatle izlediği MIPIM 2022’de tabiat, teknoloji, tasarım ve toplum odaklı yeni bir hikâye anlatılacak.

Gayrimenkule yeni bir hikâye

DUYGU ERDOĞAN - Dünyanın en prestijli gayrimenkul sektör buluşması MIPIM, 15-18 Mart 2022’de Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek. Türkiye, organizasyona pandemi sonrası güçlü bir dönüş hazırlığında. Fuarda Türkiye’nin tanıtımında önemli yer tutan ‘İstanbul Çadırı’ artık ana festival alanını tam karşısına alacak şekilde kurulacak. Daha önce 5 yıl boyunca İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yapılan çadır organizasyonu, Türkiye resmi temsilciliğini Alkaş’ın üstlendiği MIPIM 2022’de, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) öncülüğünde kurulacak.

Haberin Devamı

MIPIM 2022 tanıtımının yapıldığı toplantı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile sektör paydaşlarının katılımıyla yapıldı. MIPIM 2022’de dünya gayrimenkul sektörünün ‘iklim değişikliği’ ana ekseni etrafında sürdürülebilir çalışmalara odaklanması bekleniyor. Türkiye de, bu ‘yeni hikaye’de öne çıktığı çalışmaları ve projeleri daha etkin duyurmaya hazırlanıyor. 

Gayrimenkule yeni bir hikâye

‘4T prensibi’

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Yeni dönemde GYODER’in MIPIM’deki ana amacı çevremizin gelişmesi sürecindeki vizyonumuzun temelini oluşturan tabiat, teknoloji, tasarım ve toplum odaklı hassasiyetlerimizi vurguladığımız 4T prensiplerimizdeki güçlü hikayelerimizi anlatmak ve aynı zamanda kurumsal yabancı yatırımcılarla birebir görüşmelerin sağlanabilmesi için gerekli alt yapının kurulması olacak. Fuar boyunca 4T olarak tanımladığımız ana vizyonumuz çerçevesinde tasarım, teknoloji, toplum ve tabiat konularında paneller gerçekleştirerek ve alanında lider konuşmacıları misafir ederek bu konulardaki öncü duruşumuzun sergilenmesini hedefliyoruz” dedi. Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve MIPIM resmi temsilcisi Avi Alkaş ise, dünyada dev projelere imza atan Türk gayrimenkul şirketlerinin pandemide birlik olarak, yakın coğrafyalarda söz sahibi olabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

‘İklim değişikliğiyle mücadele bir kalkınma meselesi’

Türkiye’nin yakın dönemde Paris Anlaşması’na taraf olarak, 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma devrimini duyurduğunu anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yenilikçi yatırımları hızlandırarak, uygun koşullu finans mekanizmalarını oluşturarak küresel rekabette önemli bir konum elde etmek istediklerini söyledi.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi bir çevre meselesi olmanın yanında bir kalkınma meselesi olarak da tanımlayan Kurum, “Yeni dönemde iklim ve çevre dostu yatırımları destekleyen uluslararası fonlara çok daha kolay erişeceğiz. Enerji, ulaştırma, sanayi, atık ve özellikle inşaat sektörlerinde düşük karbon teknolojilerine yatırım ve finansman imkânları güçlenecek. 

Haberin Devamı

Paris İklim Anlaşması çevresinde yapmış olduğumuz mutabakatla birlikte de 3 milyar 150 milyon dolarlık bir finansman anlaşması yaptık; ki bu finansmana baktığınızda ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelesi kapsamında enerji, tarım, ulaşım, inşaat, çevre ve şehircilik, akıllı şehir teknolojileri olsun gibi bu şartlardaki uzun vadeli finansman desteklerini veriyor olacağız” dedi.

Bakan Kurum, yaptığı konuşmada vatandaşa da bir müjde verdi. Kurum, “2012’den bu yana, tam 1.7 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Bugün yatırım değeri 110 milyar lira olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutumuzun inşasını sahada sürdürüyoruz… Kentsel dönüşümü hızlandırmak için verdiğimiz ve yakın zamanda 200 bin liraya çıkardığımız faiz destekli, kentsel dönüşüm kredilerimizi ise yeniden artıracağız” diye konuştu.