Ekonomi Gaza basmaya hazır

Gaza basmaya hazır

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

2020’ye pozitif bakan Anadolu Isuzu gazlı ve elektrikli araç üretimine hazırlanıyor. Şirket iç pazarın canlanması için de hurda teşviki istiyor.

Gaza basmaya hazır

Türkiye’de 1987’den beri otobüs üreten Anadolu Isuzu küresel hedeflerle yoluna devam ediyor. Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan ve grubun otomotiv yöneticileriyle bir araya geldik.

Haberin Devamı

Anadolu Grubu ve Japon Isuzu ortaklığındaki şirket otobüsün yanı sıra kamyon, kamyonet, midibüs ve pick - up gibi ticari araçların üretimi ve satışını yapıyor. Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak ve Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan’ın verdiği bilgiler şöyle:

“- 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2023 hedefi 60 ülke. Avrupa’nın payı yüzde 70. En önemli pazarlar Fransa, İtalya, Romanya ve Bulgaristan. Seneye Almanya’ya gireceğiz. 

- Ağır ticari ihracatı genelde artıyor. Ama esas sebebi iç piyasadaki düşüş. 40 bin kamyon satan ülkede artık 8 bin satılıyor.

- Cironun yüzde 6 - 7’sini Ar-Ge ve Endüstri 4.0’a ayırdık. 2021’de gazlı ve elektrikli araç versiyonlarını üreteceğiz.

- Otonoma giden yolda ana üretici ve yan sanayi hazır değil. Elektrikli araçta komponentler çok farklı. Türkiye muhakkak bu kasları geliştirmeli. Yerli otomobil liderlik eder.

Haberin Devamı

Metrobüse hazırlık

- 2017’den beri ağır ticari araçta işler istenildiği gibi değil. Hükümet ÖTV, KDV indirimi yaptı, finansman desteği sağladı. Olumlu etkiler oldu ama geniş döneme yayılan tedbirler lazım. 2015’e göre ağır ticarideki iç pazar yüzde 75 azaldı. 

- Otobüste yerlilik oranı yüzde 60 - 70. Eskiden iç piyasaya 100 üretiyorsak şimdi 25 üretiyoruz. İç pazarın canlanmasında hurda teşvikinin çok önemli payı olur. Binek tarafta faydalı oldu. Ancak ağır ticaride ÖTV düşük olduğu için fayda etmedi. 10 yaş üstü 2 milyondan fazla ticari araç var. Bunlar MTV ödemiyor. Çevre, yakıt ve güvenlik açısından çok gerideler. Hurda teşvikinin vergi kaybı değil artan satış nedeniyle vergi katkısı olur.

- 2020 için pozitif bir tablo ortaya koyduk. Kamyon ve otobüste büyüme öngörüsü yaptık. Segmentler arasında yüzde 15 ile 20 arası değişen büyüme bekliyoruz.

- (Metrobüs konusunda) 18 metre araç çalışmamız var. Seri üretim taleplerine bakıyoruz. Hem dizel, hem CNG’li versiyon 1 - 2 seneye hazır olur. Belediye araçlarında değişim gerekiyor.”

‘Bu yıl daha iyi, istikrar önemli’

Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, 2020’de Türk ekonomisine yönelik beklentilerini şöyle paylaştı:

Haberin Devamı

“Enflasyonda düşüş trendi, faizin inmesi ve kurun istikrarı, ekonomide daha tahmin edilebilir bir oluşum çıkardı. Yüzde 3’lük büyüme bekliyorum. Türkiye’nin istikrarlı bir 2020 geçirmesi lazım. Öngörülebilir bir yapı oluşmalı. Devlet, özel sektör ve STK’ların beraber oluşturacağı projelerle önümüzdeki dönemin sektör sektör stratejik planları hazırlanmalı. Üretime dönük planlarla tekrar istikrarlı bir Türkiye’ye kavuşuruz. Yabancı yatırımcı için hukuk ve adalet sisteminde güvenilir bir ortam gerekir. 2019’a göre daha iyi bir yıl olacak. Daha iyi bir ihracat potansiyeli yakalanacak.”