EkonomiGelir Tablosu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Gelir Tablosu Nasıl Hesaplanır?

Gelir Tablosu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Gelir Tablosu Nasıl Hesaplanır?

26.03.2021 - 04:29 | Son Güncellenme:

Gelir tablosu, özellikle ticaretle ilgilenen firmalar için oldukça önemlidir. İyi bir şekilde hazırlanan gelir tablosu şirket ve kurumların kısa sürede büyüyerek gelişim göstermesine yardımcı olur. Bu nedenle gelir tablosunun nasıl hazırlanması gerektiğinin iyi kavranması şirket potansiyeli açısından önem teşkil eder. Gelin gelir tablosu nedir, özellikleri nelerdir ve gelir tablosu nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Gelir Tablosu Nedir, Özellikleri Nelerdir Gelir Tablosu Nasıl Hesaplanır


Gelir tablosu; işletmelerin gösterdikleri faaliyetlere bağlı olarak ne kadar vergi ödemeleri gerektiğini ve kar zarar durumunu hesaplayan bir tablodur.

Gelir Tablosu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir zaman zarfında yakaladığı gelir ve gider hesabını gösteren bir tablo olarak ifade edilir. Bir başka deyişle gelir tablosu, belirli dönem aralığında elde edilen bütün gelirlerin, maliyet ve giderlerin yanı sıra elde edilen net kar ve zararın hesaplandığı bir tablodur. Gelir tablosu kar zarar hesabı ya da gelir gider hesabı olarak da adlandırılır.

İşletme, kurum ve kuruluşların belirli bir dönem sonrasında gösterdikleri faaliyet detayını ifade eden gelir tablosu, olağan, olağandışı gelir ve giderlerin toplanmasıyla elde edilir. Gelir tablosunun rapor tipi gelir tablosu ve hesap tipi gelir tablosu olmak üzere iki çeşidi bulunur.

Gelir Tablosu Nasıl Hesaplanır?

Gelir tablosu hazırlanırken, mali tablolar ilkelerindeki açıklamalara dikkat edilmesi gerekir. Şirketin esas faaliyetlerinden elde edilen gelirin yanında sürekli olan olağan faaliyet gelirlerinin ve sürekli olmayan olağandışı gelirlerin bütün de gelir tablosunda ayrı ayrı ifade edilir. Temel faaliyetlere harcanan giderlerle birlikte sürekli olan olağan faaliyetlere harcanan giderler ve sürekli olmayan olağan dışı faaliyetlere harcanan giderler gelir tablosunda ayrı olarak gösterilir.

Bir işletmenin bir yıl boyunca elde ettiği gelirler 6 sayısıyla başlayan gelir hesabı alacak kısmına, giderler 7 sayısıyla başlayan gider hesabı borç kısmına yazılır ve gelir tablosu hazırlanır.