Ekonomi Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

23.12.2010 - 02:53 | Son Güncellenme:

GYODER Başkanı Tanes, gayrimenkul sektörünün Türkiye için çok iyi geçeceğini öngörürken, dünya piyasalarını ise hem fiyat balonları hem de küçülme nedeniyle zor günlerin beklediğini söyledi

Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

2010 yılında dünya ekonomisindeki büyümeyi, “dengesiz ve kırılgan” sözleriyle nitelendiren Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, yılı konut sektörü açısından ise, “gelişmiş ülkelerdeki konut sektörleri iyileşemedi ve finansman sistemlerinde sıkıntılar sürdü. İnşaat faaliyetleri ve harcamaları küçülmeye devam etti” diye değerlendirerek, bu sıkıntıların 2011’e de sarkabileceğini söyledi.
Bu yılı sıkıntılı kılan bir diğer neden olarak, tüm dünyada gayrimenkul fiyatlarındaki artışı gösteren Tanes, ancak Türkiye’nin ise mali disiplin, sağlam finansal yapı ve gayrimenkul fiyat seviyesi ile bu noktada iyi bir pozisyonda olduğunu vurguladı. Tanes, “Sonuçta geçtiğimiz yıl, 2010’u toparlanma yılı olarak görmüştük. Gelişmeler beklentilerimizi destekler nitelikte gerçekleşti. Türkiye inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasası 2010 yılında yeniden büyüme sürecine girdi. Konutta yeni başlangıçlar ve kredi kullanımında önemli gelişmeler yaşanırken ticari gayrimenkullerde AVM ve ofis piyasasında beklenenin de üzerinde bir canlanma yaşandı. Bu, Türk ekonomisinin diriliğini gösteriyor” diye konuştu.
İnşaat sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 24.6 seviyelerine kadar yükseldiğine dikkat çeken Tanes, 25 yeni AVM’nin açıldığı yılı, şu sözlerle de değerlendirdi: “Konut projeleri günden güne arttı. Özellikle ofis ve alışveriş merkezi kiralama taleplerinde ve yeni yatırımlarda artış görünüyor.”

Haberin Devamı

Fiyat balonlarına dikkat
Türkiye için 2011 öngörüsünü ise, “oturaklı bir gelişim süreci” sözleriyle özetleyen Tanes, şöyle devam etti: “2011 yılında da büyüme performansı kuvvetli olacak. Konut fiyatları ve kiralarında sınırlı bir artış, ticari gayrimenkul yatırımlarında ise yüzde 8-10 büyüme bekliyoruz. Ticari gayrimenkul kiralarında ise sınırlı ama makul bir artış olacak. 2011 ’de de gayrimenkul sektörü daha canlı olacak.”
Öte yandan, 2011 için bir diğer öngörüsünü ise, “Gelişmiş ülkelerde konut piyasasının baskı altında kalmaya devam edecek” sözleriyle anlatan Tanes’in bir diğer beklentisi ise, gayrimenkul finansman sisteminde sıkıntı yaşanabileceği yönünde oldu. Tanes, “Gelişen ülkelerdeki fiyat balonlarına karşı hassasiyet nedeniyle çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Ancak, Türkiye için böyle bir ihtimal söz konusu bile değil” dedi.

Haberin Devamı

YABANCILARIN SIKINTISI GİDERİLSİN
Turgay Tanes, yabancıların Türkiye’deki pozisyonunu değerlendirdi. Türkiye’de yabancıların gayrimenkul sahibi olmalarının çeşitli prosedürler sebebiyle zor ya da olanaksız olduğunu söyleyen Tanes, “Mevzuat altyapısında yabancıya sıkıntı yaratan konuların giderilmesi gerekiyor. Bu, piyasaya canlılık getirecektir” diye konuştu.

Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

1000 villa için arsa avına çıkma kararı
Ümraniye’de 334 dönüm arazi üzerinde 250 villa, 685 apart daireye ek olarak bir çok sosyal donatı ve spor alanları ile birlikte İdealistkent projesini tamamlayarak 19 ayda sahiplerine teslim ettiklerini belirten Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, 2011 yılında öncelikle kendi arsaların üzerinde projeler geliştirmek istediğini açıkladı.
Proje yapımındaKozyatağı, Salacak, Kartal ve Maltepe’deki kendi arsalarına öncelik tanıdıklarına dikkat çeken Ekşi, imar durumlarına göre bu arsalara villa, konut veya işyeri yapacaklarını belirtti. Ekşi, öte yandan İstanbul’un her iki yakısında 500 ile 1000 konut yapabilecekleri şekilde arsalar aradıklarını belirtti. Lokasyon olarak tercihlerinin Anadolu yakasında Üsküdar, Kozyatağı, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Çekmeköy, Ümraniye, Tuzla ve Pendik olarak gösteren Ekşi, Avrupa yakasındaki tercihlerinin ise Beylikdüzü, Halkalı ve Bahçeşehir olduğunu söyledi.
Ekşi, hedef kitle olarak da yerlilerin yanı sıra yabancı müşterileri de göstererek şöyle konuştu: “Orta ve üst gelir grubuna yönelik bir takım çalışmalar yürütmekteyiz.”

Arsa bulursa sayı artacak
Önümüzdeki yıl ciro hedeflerini 100 milyon TL olarak belirlediklerini açıklayan Ekşi, üretim hedeflerini ise, “Yıl içinde yapacağımız konut ve villa sayısının da 200 olmasını tahmin ediyoruz. Fakat uygun arsa bulduğumuzda bunu beşe katlayarak rakamı 1000’e çıkabiliriz” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

GÖZÜ KÖRFEZ ÜLKELERİNDE
Üyesi bulundukları Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Urban Land Institute-Kentsel Planlama Enstitüsü (ULI) gibi önemli kuruluşlarla yurtdışından yatırım çekmek istediklerini kaydeden Ekşi, “Özellikle Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn ülkelerinden, Körfez’den daha çok yatırım çekmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

Gelişmişler sıkıntı yaşar, Türkiye büyür

TOKİ’den Sinop’ta turizm yatırımı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın turistik otel işletmecilerini “Neden Karadeniz’de, Doğu’da, Güneydoğu’da otel yapmıyorsunuz; risk almıyorsunuz” şeklindeki yönlendirmesi, Toplu Konut İdaresi’ni (TOKİ) harekete geçirdi. Ancak, TOKİ’nin yönü kuzey oldu. Sinop’ta, 15 dönümlük denize nazır arazisini lüks otel yaptırmak için ihaleye çıkaran TOKİ, buraya 300 yatak kapasiteli ve kongre turizmine uygun bir yapı inşa ettirmeyi planlıyor.
Sinop’taki 14 bin 896 metrekarelik otel arsası için aslında ikinci kez ihaleye çıkacak olan kurum, teklifleri 28 Aralık’a kadar alacak.TOKİ’nin değerlendirmesi sonucunda istekliler, 4 Ocak 2011’de oturuma davet edilecek. Otel arsasının bedeli, 5 yılı ödemesiz olmak üzere birer yıllık taksitler halinde10 yılda alınacak.

Şehri mahvedenler şimdi kurtarsınlar
Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanları İstanbul’un bugünkü duruma gelmesindeki isimlere eleştiri yağmuru getirdi. “İstanbul’u geçmişte mahveden dörtlü” sözlerini kullanan Eş Başkan İsmail Altun, bu dörtlüyü müteahhitler, belediyeler , vatandaşlar ve merkezi hükümetler olarak gösterdi. çıkışın yine bu dörtlü yoluyla sağlanabileceğini söyleyen Altun, çok büyük bir organizasyon yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Merkezi ve yerel yönetimler tam bir işbirliği yapmalı. Alınan kararlar vatandaşlara anlatılmalı, Kamuoyunun onayını alan bölümler üzerinde çalışmalar hızlıca başlamalıdır.”
Dönüşüm çalışmalarında altyapı ve trafiği rehabilite edilmesi gereken sorunların başında gösteren Altun, arsa üretimi hakkında da “Arsa üretiminde ve istimlak alanlarının belirlenmesinde zamanında ve hızlı hareket etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla, İstanbul’un kentsel dönüşüm projesine büyük finans gerekmektedir. Bu da ancak merkezi hükümetin desteği ile yapılabilir. Yeni planların bitmesi, emsallerin belli yerlerde arttırılması ve yoğunluk hesaplarının yeni den yapılandırılması gereklidir” diye konuştu.
Eş Başkan Yusuf Şimşek ise dönüşümde tarihsel dokuya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta olarak çevre ve depremi gösteren Şimşek, “Hiç şüphesiz depremin çok ciddiye alınması gerekiyor. Çünkü deprem sadece statik bir olay değildir, bütün boyutlarıyla (ekonomik, sosyal, insani vb) ele alınmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dönüşüm formülü
1- Merkezi hükümet, belediye, müteahhit ve vatandaş dörtlüsü kentsel dönüşümün merkezinde yer almalı.
2- Dönüşüm sırasında alt yapı ve trafik gibi konular da rehabilite edilmeli.
3- Arkeoloji, çevre ve deprem konularına dikkat edilmeli.

Ant Yapı, 10’uncu yaşında Külebi’yi andı
Dünyanın en büyük 70’inci müteahhit firması olmayı başaran Ant Yapı, 10’uncu yılını Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri’nde kutladı.Eda-Metin Özülkü ve Erol Evgin’in sahne aldığı gecede şirket yöneticileri ve çalışanlarının yanı sıra iş, basın, sanat ve eğlence dünyasının önde gelen isimleri de hazır bulundu. Kutlama etkinliğinde bir konuşma yapan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, Cahit Külebi’nin Açık adlı şiirine atıfta bulunarak, “Şirketimizi ‘açıklık’ ilkesi üzerine inşa etmiştik, ismimizle özdeşleştiği üzere ‘Ant’ içtik ve yola çıktık” dedi. Okay, bu süreçte 4 bin metrekarelerden 4 milyon metrekarelik üretim hacimlerine ulaştıklarını vurguladı.
Geceye inşaat dünyasından MESA CEO’su Cavit Ayrıkaya, Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, Ağaoğlu önetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu gibi isimler katıldı.

Lüks evlerin yüzde 90’ı inşaat aşamasında satılıyor
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED)Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Madenli, lüks evlerin yüzde 90’ının daha inşaat halindeyken alıcı bulmasına karşın, orta gelir grubuna hitap eden evlerin inşaatı bittiğinde bile ancak yüzde 50’sinin satılabildiğini açıkladı.

Öğrenciler stüdyo talebini artırdı
Satılan ve alıcı bekleyen evlerin profillerinin incelendiğinde lüks, orta gelir grubuna hitap eden daha ucuz evler ve 1 +1 konutlar olmak üzere üç tip konuttan söz edilebileceğini vurgulayan Madenli, ilerleyen süreçlerde lüks konut yapımının fazla ağırlık kazanacağını belirterek şöyle konuştu: “Bu beklentimiz, inşaat sektörü açısından mantıklı olabilir. Ancak ilerleyen süreçte sosyal bir sorunu da beraberinde getirebilir. Çünkü şimdilerde orta sınıftaki ev seçeneği çok olan tüketicilerin ileride, sıfır evlerdeki alternatifi azalacak.”
Diğer yandan üniversite öğrencisi sayısındaki artış ve ailesinden bağımsız yaşayan genç sayısının artması paralelinde ‘stüdyo ev’ diye tabir edilen 1+1 evlerin eskiye oranla daha fazla talep görmeye başladığına işaret eden Madenli, “Küçük rakamlarla alınan bu evler, çok kolay kiraya verilebiliyor ve kira getirisi diğer evlere göre daha yüksek ” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllara göre sektörün eski canlılığını kaybettiğini, ancak kriz dönemine göre ise hareketlenmelerin olduğunu anlatan Madenli, son dönemdeki canlanmada düşük banka kredi seçeneklerinin de etkin rol oynadığını vurguladı. Şu an banka kredilerindeki faizin yüzde 0.80’in bile altına düştüğüne işaret eden Madenli, “Kredilerin uygun olması, bizi bir nebze olsun rahatlattı. Çünkü sattığımız her evin önemli bir bölümü banka kredilerinin desteği ile alınıyor” dedi.

SGK yedi şehirde birden satışta
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, İzmir, Ankara, Antalya, Çankırı, Isparta, Karabük ve Denizli olmak üzere yedi ildeki 14 taşınmazını satmak üzere ihale çıkardı. Gayrimenkullerin arsa, apartman dairesi, mağaza, bina ve dükkandan oluştuğunun belirtildiği açıklamada gayrimenkullerin mülkiyetlerinin kuruma ait olduğu ifade edildi. İhaleyi açık artırma usulüyle yapacağını açıklayan SGK, bu taşınmazların tahmini bedelleri 184 bin TL ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişen taşınmazların satışında katılımcılardan 9 bin 200 TL ile 75 bin TL arasında geçici teminat bedeli alınacağını duyurdu. İhaleler, 18-19 ve 20 Ocak 2011 tarihlerinde SGK İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilecek.

Yazarlar