Ekonomi Genç Türk girişimci interneti giydiriyor

Genç Türk girişimci interneti giydiriyor

23.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yazılım sektöründe girişimci olan Rudi Dökmecioğlu, nesnelerin interneti, giyilebilir internet gibi konularda uzmanlaşıyor. Şirketi TMOB’la mobil yazılımlar üzerine odaklanıyor

Genç Türk girişimci interneti giydiriyor

Rudi Dökmecioğlu, bilişim sektörünün genç girişimcilerinden biri. Fransız Orange Telecom’un uluslarası dolaşım ürünlerinden sorumlu olarak görev yaparken kendi yazılım firmasının temellerini atmış.
Bu dönemde uluslararası dolaşımda ihtiyaç olabileek Sim kart uygulamaları yazan bir ekibi yönettiğini ve telefon üzerine yazılım geliştirme fikrinin temelinin Orange’a dayandığın anlatıyor. Türkiye’ye dönünce kendi firması TMOB’yi kurdu. 4.5 yıldır firmayı yönetiyor.
Mobilitenin önem kazanacağı öngörüsünde bulunan Dökmecioğlu, mobil yazılımlar geliştirmek üzere yola çıktı. Dökmecioğlu, “2009 yılında, kısa bir süre içinde insanların ilk ve öncelikli kanalının mobil olacağını öngörerek, bu alana yatırım yaptık” diyor.

Yazılım ihracatı hedefi
Mobil teknoloji alanında hızlı büyüdüklerini dile getiren Rudi Dökmecioğlu, “Her yıl kendimizi yeniliyoruz. Bu yıl da daha fazla Ar-Ge yatırımı yaparak, nesnelerin interneti, giyilebilir internet ve mobilite konularında farklı çalışmalara başladık. En olgun dönemimizi yaşıyoruz” diye konuşuyor.
Dökmecioğlu, 1981 İstanbul doğumlu. Işık Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okudu. Türkiye’de bir yıl telekom sektöründe çalıştı. Üç yıl da Fransa’da Orange Telecom’da çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar verdi. İşi kurarken yaşadığı zorlukları, “Bundan 3-4 yıl önce web kanalı çok baskındı ve mobilin gücünü şirketlere anlatmak daha zordu. İlk zamanlarda bu alanda bir mücadele yaşadık” şeklinde anlatıyor.
Teknolojinin ve sektörün her 18 ayda bir tamamen değiştiğine de işaret eden Rudi Dökmecioğlu, “Bu değişime ayak uyduramayan başarılı olamayacak. TMOB olarak, 2014’te Ar-Ge’nin ve ihracatın önemli ölçüde büyüyeceğini öngörüyoruz. Gelecek yılı, yeni teknolojilerle ilklere imza atacağımız ve üretim ile ihracatımızı doruğa çıkaracağımız yıl olarak planlıyoruz.
2014’da bizim için en önemli yeniliklerin başında ‘tmoblabs’ geliyor. Vodafone Group’un dünyadaki ‘nesnelerin interneti’ projesini yürütüyoruz. 2014’de kullanıma sunulacak bu proje, aynı zamanda Türkiye’nin de ilk nesnelerin interneti projesi. Proje konusunda çok heyecanlıyız.”
TMOB’un gelecekteki hedefi ise yazılım ihracatı yapmak. Uzun vadede 20 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda alışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Sektör yeni olgunlaşıyor
Türkiye’de yazılım sektörünü de değerlendiren Rudi Dökmecioğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de mobil teknolojiler açısından yazılım sektörü yeni yeni olgunlaşıyor. Bu alanda hizmet almak isteyen müşteriler, stratejiler açısından yeni yeni bilinçleniyor. Ancak teknoloji ve kullanıcı deneyimi talepleri çok hızlı değişiyor. Pazar küçük, rekabet büyük, fiyatlandırma en önemli unsur, kalite ise ikinci planda denilebilir. Bu durumu kalite odaklı ürün ve hizmet isteyen tüketiciler değiştirecektir. Gelecekte, Türkiye’de mobil teknoloji sektörünün geleceğini tüketiciler belirleyecek.”

Dürüstlük ve çok çalışmak
Dökmecioğlu, iş hayatında başarı için gerekenleri de, “Başarılı olmak için çok çalışmak gerekiyor. Tüm iş süreçlerimizde her zaman müşterilerimizle en dürüst şekilde iletişim kurduk. Kısa vadede kaybettiğimiz müşterilerimiz oldu ama uzun vadede, yaklaşımımızın doğru olduğunu belirterek bize geri döndüler. Bizim sırrımız dürüstlük ve çok çalışmak” şeklinde açıkladı.

Haberin Devamı

Akıllı cep sayısı 1.5 milyarı buldu

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, dünyada toplam akıllı telefon kullanıcı sayısının 1.5 milyarı bulduğunu belirterek, “IDC’nin raporuna göre, geçen yıl 697 milyon olarak gerçekleşen toplam akıllı telefon satışından daha fazlası, 712.5 milyon adetle 2013’ün ilk 9 ayında gerçekleşti” dedi. Rapora göre, dünya genelinde 3. çeyrekte gerçekleşen 467.9 milyon telefon satışının yüzde 55.2’sini akıllı telefon satışları oluşturuyor. Araştırma şirketi GFK’nin raporuna göre Türkiye’de ise bu oran yüzde 77’ye çıkıyor. Avea’nın Türkiye’deki akıllı telefon pazarında sahip olduğu liderliği 9 çeyrektir sürdürdüğünü dile getiren Ertürk, Avea’nın pazar büyümesinin de üzerine çıkarak akıllı telefon satışlarını yüzde yüz artırdığını kaydetti.

‘Cep cüzdan’la para transferi

Vodafone Türkiye, Cep Cüzdan’ı akıllı telefonlara getiriyor. iPhone ve Android telefonlarda ücretsiz olarak kullanılabilen uygulamayla birçok finansal işlem cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Vodafone Cep Cüzdan uygulaması ile Vodafone’lular istedikleri cep telefonu numarasına para gönderebiliyor ve tüm Vodafone’lulardan para talebinde bulunabiliyor. Vodafone Türkiye Bireysel Servisler Direktörü Ömer Kuyucu, “Cep Nakit ile başladığımız mobil finans hizmetlerini akıllı telefonlara taşıyoruz. Cep Cüzdan’la müşterilerimizin birçok finansal işlemi kolayca yapmasına olanak sağlıyoruz. Uygulama ile anında ve ücretsiz olarak yaratılabilen sanal Cep Nakit hesabı ile dijital ortamda ürün satın alınmasını hem kolaylaştırıyor, hem de güvenliğini artırıyoruz” dedi.