Ekonomi Gençlere girişimci güveni

Gençlere girişimci güveni

08.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Kendine güvenen gençler yetiştirebilirsek, aralarından mutlaka başarılı olacak girişimciler de çıkacaktır. Girişimcilik ekosisteminin gelişmesini istiyorsak, gençlerin elini tutmak zorundayız” dedi.

Gençlere girişimci güveni

Türkiye’deki ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş insanları derneği olan TÜGİAD’ın Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, TÜGİAD üyelerinin yaş ortalamasının 35 olduğunu, toplam yıllık ihracatlarının 20 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, “Genç girişimcilerimizin Türkiye’deki ve dünyadaki sesi olarak Türk genç girişimcisini dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi. Gençlerin girişimcilik ekosistemine kazandırılmasının sağlanmasına ilişkin görüşlerini açıklayan Nilüfer Çevikel şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ancak beşeri sermayesini yeterince kullanamıyor. Yaşları 15-24 arasında olan 12 milyon gencin yüzde 27’si, yani 3.3 milyonu ne eğitimine devam ediyor, ne de okuyor. Ancak daha vahimi 3.3 milyon gencin 557 bini üniversite mezunu. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerdeki genel oran yüzde 27 ama üniversite mezunlarında oran yüzde 38’e kadar çıkıyor. Gençleri okutuyoruz ama iş hayatına kazandıramıyoruz. Gençlere mesleki eğitim vermek zorundayız. Sanayi-üniversite işbirliğinde güzel örnekler var ancak çok yetersiz. Bunu tüm yurda yaymamız gerekiyor. Kendine güvenen gençler yetiştirebilirsek, aralarından mutlaka başarılı olan girişimciler de çıkacaktır. Yani biz girişimcilik ekosisteminin gelişmesini istiyorsak, gençlerin elini tutmak zorundayız.”

Haberin Devamı

Enflasyon muhasebesi

Ekonomideki güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çevikel, ihracatta elde edilen avantajı riske atan konuların başında maliyet artışlarının geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Enerji başta olmak üzere işletmeleri zorlayan maliyetlerle karşı karşıyayız. Enflasyon sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu. Ancak burada döviz kurları sanayici açısından önem arz ediyor. Enflasyon kadar artmayan bir kur, ihracatçıyı fiyatlama konusunda sıkıntıya sokuyor. Bunu başta tekstil ve hazır giyim sektörleri olmak üzere derinden hissetmeye başladık. Burada bir denge yakalanmazsa, başlayan sipariş iptalleri daha da artacaktır.”

En son 2004’te uygulanan enflasyon muhasebesine herkesin hazırlıksız yakalandığını ve müşterek taleple ertelendiğini hatırlatan TÜGİAD Başkanı, “Bugünkü koşullarda uygulanması gerekti. Karların düştüğü bir ortamda yüksek vergiler ödeniyor. Kazanamadığımız paranın üzerinden ödediğimiz vergiler nedeniyle işletme sermayeleri eridi. Enflasyon düzeltmesinin yıl sonu itibarıyla öne çekilmesi, mümkün değilse ilk geçici vergi döneminde uygulamanın yürürlüğe girmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

EYT’ye kademe önerisi

Ekonomide önceliğin enflasyonla mücadele olması gerektiğini belirten TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, çalışanın da mutlu olması açısından asgari ücretin artması gerektiğini, ancak bunu yaparken işverenin de desteklenmesi gerektiğini savundu. Bazı bölgelerde işçi çıkarmaların başladığına dikkat çeken Çevikel, asgari ücretteki vergi yükünün hafifletilmesinin ve gündemde olan KGF desteklerinin rahatlık sağlayabileceğini dile getirdi. EYT için kademeli geçiş öneren Çevikel şöyle dedi:

Haberin Devamı

“İlk işe giriş tarihi 1997 yılı olanların 2023 yılında, 1998 yılında olanların 2024 yılında, 1999 yılında olanların ise 2025 yılında emekliliği hak etmelerinin sağlanması, işletmelerin üzerindeki kıdem tazminatı yükünü hafifletecektir. İlaveten işletmelerin üzerinde doğacak olan bu kıdem tazminatı yükünün bankalar aracılığıyla prefinansman modeliyle sağlanması öngörülebilir.”