Ekonomi Geri dönüşümde farkındalık artmalı

Geri dönüşümde farkındalık artmalı

08.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Atıklarda geri dönüşüm çalışmaları sürse de henüz istenilen noktaya ulaşılamadı. Uzmanlar, bu kapsamda farkındalık çalışmalarının artırılmasını istiyor.

Geri dönüşümde farkındalık artmalı

AYLİN RANA AYDİN - Geri dönüşüm ve sıfır atık uygulamalarına ilişkin çalışmalar sürüyor. Türkiye’de bir kişinin günde yaklaşık 1.16 kg kilogram katı atık oluşturduğu belirtilirken, bu atıkların önemli bir kısmını ise meyve-sebze ve yiyecek artıklarının oluşturduğu ifade ediliyor. Ambalaj atıkları ise bu miktarın yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Geri dönüşümde çalışmalar sürse de istenilen noktaya ulaşmak için alınacak çok yol var.

Haberin Devamı

İnteraktif Çevre Genel Müdürü Volkan Ural, hanelerde ayrı biriktirme yapılması, belediyelerin ayrı toplama uygulamasını yaygınlaştırmasının atılacak adımlardan bazıları olduğunu belirterek, “Bunun için de eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması gerekiyor” dedi. İnteraktif Çevre olarak atık yönetimi ve çevre hizmetleriyle sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak çözümler sunduklarını söyleyen Ural, atığı kazanılması gereken bir değer olarak gördüklerini kaydetti.

Ural, iklim değişikliği ve dünya kaynakları üzerinde artan baskının üretici kesimin sürdürülebilir yöntemlerden bağımsız hareket edemeyeceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Ural, “Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre hurda kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini ortalama yüzde 80, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını ise 45 oranında azaltıyor. Plastiğin geri dönüştürülmesi enerji tüketiminden yüzde 85 oranında tasarruf sağlarken, atık camın geri dönüşümle kazanılması enerji tüketimini yüzde 25, hava kirliliğini yüzde 20 azaltıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Düzenli depolama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan Ulusal Atık Yönetimi Eylem Planı 2023 kapsamında Türkiye’nin atık sektöründe orta ve uzun vade hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Ural, “Bu kapsamda, 2023 yılında oluşan atığın yüzde 35’inin geri kazanım, yüzde 65’inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Ural, Avrupa Yeşil Mutabakatı’yla Türk sanayisinin de Avrupa pazarının taleplerine uyumlu şekilde üretim sistematiğini değiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

% 67’si bertaraf ediliyor

Belediye atıklarının yüzde 67’sinin düzenli depolama alanlarında bertaraf edildiğini aktaran Volkan Ural, “Geri kazanılabilecek tonlarca atık ne yazık ki kaynağında ayrıştırılmadığı için bertaraf ediliyor. Hanelerde ayrı biriktirme yapılması ve belediyelerin de ayrı toplama uygulamasını yaygınlaştırması en önemli adımlardan bazıları. Bunun için de eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması gerekiyor” dedi.

Yazarlar