EkonomiGidelim buralardan dayanamıyorum

Gidelim buralardan dayanamıyorum

20.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gidelim buralardan dayanamıyorum

Gidelim buralardan dayanamıyorum



Gidelim buralardan dayanamıyorum


Milliyet ve İnput Araştırma’nın Türkiye çapında yaptığı "Genç Türkiye 2002" araştırmasının sonuçlarına göre gençler, eğer olanakları olsa, ‘başka bir ülkede’ yaşamak istiyorlar. En çok gitmek istedikleri yer ise ABD.
Araştırmada, ‘Olanaklarınız olsa, Türkiye dışında bir ülkede yaşamak ister miydiniz?’ sorusuna varoş, metropol ve Türkiye genelinde gençler yüzde 70 ittifakla ‘Evet, isterdim’ yanıtı veriyor.
Bu oranların yüksekliği, gençlerin Türkiye’de ‘sıkıntılı zamanlar’ yaşadıklarını gösteriyor.
Türkiye’nin en önemli sorununu yüzde 65 oranı ile ‘işsizlik’, yüzde 45 oranı ile ‘eğitim sorunları’ olarak tespit eden gençler, ‘karşılaştığınız en önemli güçlük nedir?’ sorusuna da yüzde 70’e yakın oranda işsizlik ve yine yüzde 70’e yakın oranda da ‘yetersiz eğitim’ yanıtı veriyor. Bu sorunlara çözüm olabilir diye Türkiye’nin AB’ye girmesini isteyen gençler, yaşamlarından da genel olarak memnun değil.

Amerika’yı seçiyorlar
Bu sorulara yanıtların ortaya koyduğu mutsuzluk dolayısıyla Türkiye’den başka bir ülkede yaşamayı tercih eden gençlerin rüyalarını ise Amerika’da yaşamak süslüyor. ‘Nerede yaşamak isterdiniz’ şeklindeki soruya verilen yanıtlarda ‘Amerika’ cevabı en yüksek oranlara ulaşıyor.
ABD’de yaşamak isteyenler arasında varoşlardaki gençlerin oranı daha yüksek. Varoşlardaki gençlerin yüzde 31, metropollerdeki gençlerin de yüzde 25’i ABD’de yaşamak istiyor.




Gidelim buralardan dayanamıyorum
Gençler bekâreti daha çok bir ‘vicdan’ hesaplaşması olarak görüyor. Bekâret konusundaki ağırlıklı görüş yüzde 33 oranı ile ‘kişilerin vicdanına kalmış bir şey.’
Metropol gençliğinin yüzde 21’i, Türkiye genelindeki gençliğin yüzde 27’si ise bekâretin ‘namus göstergesi’ olduğunu düşünüyor. Bu oranlar, ‘örf ve adetler nedeniyle önemli bir gösterge’ yanıtı verenlerin oranı ile toplandığında, varoştan görece farklılaşmakla birlikte, metropol ve Türkiye geneli gençliğin de bekârete, hâlâ önemli ölçüde ‘namus, adet ve örfler açısından önemli bir gösterge’ olarak baktığı görülüyor.

Ortalama evlilik yaşı 22
Evliliği, ağırlıklı olarak ‘aşkın getirdiği doğal sonuç’ ve sevilen kişi ile birlikte olmanın tek yolu’, ‘hayatın amacı’ olarak değerlendiren gençler erken evlendiklerini düşünüyor. 16 - 28 yaş gurubunu kapsayan araştırmaya katılan gençlerin yüzde 80’i bekâr. Evli olanlar ağırlıklı olarak 22 yaşında evlenmişler. Ancak, ‘Kaç yaşında evlenmek isterdiniz?’ sorusuna ‘27 yaş’ yanıtı veriyorlar.
Cinsellikle evlilikte tanışıyorlar
İlk cinsel deneyimlerini kadınlar, ağırlıklı olarak (yüzde 45) 19 - 22 yaş arasında, erkekler ise ağırlıklı olarak ( yüzde 54) 16 - 18 yaş arasında yaşıyor. Bu oranlar kadınların ilk cinsel deneyimlerini, büyük oranda evlilikleri ile birlikte yaşadıklarını gösteriyor. 9 - 15 yaş arasında ilk cinsel deneyimlerini yaşayanlar içinde DE grubu olarak ifade edilen düşük gelirli kesimler öne çıkıyor. Aynı şekilde Doğu Anadolu gençliği, en erken cinsel deneyim yaşayan grubu oluşturuyor.

Görücülerden bıktılar
Gençler, eşlerini nasıl seçmek istedikleri sorusuna, yüzde 93 - 95 oranı ile ‘ben seçmek isterim’ yanıtını veriyorlar. Bu durum varoş, metropol olarak farklılık göstermiyor. Görücü usulü ile evlenmek isteyenlerin oranı varoşlar ve Türkiye genelinde yüzde 6’da kalıyor. Metropol gençliği içinde görücü usulü evlenmeyi tercih edenlerin oranı ise yüzde 3.
Ancak evli olanların varoşlarda yüzde 36’sı, metropollerde yüzde 31’i, Türkiye genelinde de yüzde 38’i görücü usulü ile evlendiğini belirtiyor.
Nikâh tercihinde yüzde 58 - 66 oranı ile gençler resmi ve imam nikâhını birlikte tercih ediyorlar. Sadece resmi nikâh isteyenlerin oranı ise yüzde 33 - 40 aralığında. Sadece imam nikâhı isyenelerin oranı varoşlarda yüzde 2, metropol ve Türkiye genelinde ise yüzde 1 düzeyinde.





Gençler büyük bir çoğunlukla cep telefonu kullanıcısı. Varoş gençliğinin yüzde 66’sı, metropol gençliğinin yüzde 71’i, Türkiye genelindeki gençliğin yüzde 69’u cep telefonu sahibi olduğunu belirtiyor.
Abonelikte ‘faturalı hat’ları tercih etmiyorlar. Türkiye genelinde cep telefonu kullanan gençlerin yüzde 27’isi faturalı hat abonesi. Geri kalan yüzde 73’ü, Turkcell hazır kart, muhabbet kart, Telsim Pratikkart, Oxkart, Fixkart, Aria Bataria kart kullanıyor.
Varoş gençliğinin yüzde 60’ı, metropol gençliğinin yüzde 62’si, Türkiye genelinde yüzde 61’i, internetle tanıştığını belirtiyor. Bu tanışıklığın, en az bir kez kullanmak, iş yeri veya evde sistemli kullanıcı olmak veya aboneliğe kadar değişen düzeylerde olduğu belirtiliyor. Internet kullanım amacı olarak da gençler ilk sırada bilgi toplamak, ikinci sırada e - mail ve üçüncü sırada da eğlence yanıtı veriyorlar.

Araştırmada, gençlerin hangi kurumlara güvendikleri de soruldu. Gerek varoş, gerekse metropol ve Türkiye genelinde gençler en çok askere güvendiklerini belirtiyorlar. Bu kuruma güven yüzde 71 - 77 aralığında. En çok güvenen kesim ise varoşlar.
İkinci sırada yüzde 50 - 64 aralığı ile Cumhurbaşkanlığı / Cumhurbaşkanı geliyor. Ancak askere en çok varoş güvenirken, Cumhurbaşkanı’na en çok metropol gençliği güveniyor. Üçüncü sırada DGM’ler gelirken, Türkiye’nin siyasi yaşamında son yıllarda giderek artan bir rol oynamaya başlayan sivil toplum kuruluşları (STK) dördüncü sırada bulunuyor. Özellikle metropollerde ve Türkiye genelinde gençlik STK’lara güven belirtiyor.

Hükümete güven az
Güven endeksinin sondan üç sırasını hükümet, bürokrat ve siyasi partiler paylaşıyor. Gençlerin sadece yüzde 7’si siyasi partilere, sadece yüzde 11’i bürokratlara, sadece 13 - 14’ü hükümete güven duyduklarını belirtiyor.



Gençler, ‘yaşanan ekonomik sıkıntılar satın alma davranışlarınızı nasıl etkiledi?’ şeklindeki soruya, araba, gayrimenkul, mobilya ve iletişim aletleri gibi önemli miktarda para gerektiren şeylerde, ‘zaten almayı düşünmüyordum’ veya ‘ileri bir tarihe erteledim’ yanıtı veriyorlar.
Yiyecek içecek, bakım ürünleri, giyimde ise ‘daha ucuz markaları tercih ettim’ veya ‘eskiden aldığım markalardan daha az miktarlarda alıyorum’ gibi yanıtlar veriyorlar.

Dini tercihleri sorulduğunda gençliğin yüzde 72 - 80 arasında büyük bir oranla Tanrı’ya ve dine inandığı ortaya çıkıyor. Dine ve tanrıya inanan gençlerin en yoğun olduğu bölge ise varoşlar. Varoşlarda gençliğin yüzde 80’i inanırken aynı oran metropollerde yüzde 72’ye geriliyor. Ateist (Tanrı tanımaz) gençler ise metropollerde yüzde 8, varoşlarda da yüzde 2’lik bir kesimi oluşturuyor. Tanrıya inanan ancak kendine göre bir din bulamayan gençlerin oranı ise yüzde 8 - 9’larda seyrediyor. Varolan dini inançlarla kendini ifade edemeyen gençlerin oranı ise varoş ve metropollerde yüzde 6 iken bu oran Türkiye genelinde yüzde 4’lere kadar geriliyor.

BİTTİ





























KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu evlilik yolunda ilk adımı attı!
Ünlü oyuncu evlilik yolunda ilk adımı attı!

Cadde | 19.05.2025 - 15:56

Oyuncu Furkan Kızılay, evlilik yolunca ilk adımı atarak sevgilisi Tutku Yılmaz ile nişanlandı.

Yazarlar