Ekonomi Girişimci kadından hediye!

Girişimci kadından hediye!

08.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Her yıl daha fazla bireysel ve kurumsal tüketici, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için vereceği armağanlarda kadın girişimcilerin ürettiği el emeği ürünleri tercih ediyor. Bu yıl sosyal medyadan yapılan çağrılarla da güçlenen hareket, armağanları daha anlamlı kılıyor.

Girişimci kadından hediye

 

Evde üretip, internetten satan girişimcilerin sayısı giderek artıyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte evde geçirilen sürenin artmasıyla girişimci sayısı da artmaya başladı. Evde çeşit çeşit ürünler üretilirken internetten satanlara gelen vergi muafiyetinin de motivasyonuyla yapılan kurabiyeler, reçeller, sabunlar, seramik ürünler tüketicilerle buluşuyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile birlikte birçok bireysel ve kurumsal müşteri de kadın girişimcilerin yaptığı el emeği hediyeleri tercih ederek onlara destek olmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Kadınlar Günü’ne özel olarak üretim yapan girişimciler, indirim de uyguluyor. Bu yıl, 8 Mart için armağanların kadın girişimcilerin ürünlerinden seçilmesine yönelik sosyal medyadan da çağrı yapıldı. Çağrılarda, 8 Mart kampanyalarının çoğunun hafta boyu, bazılarının da ay boyu sürdüğü vurgulanarak, karar vermekte zorlanan tüketicilerin bir günle sınırlı olmadığı ifade edildi.

Girişimci kadından hediye

150 firmaya hizmet

Kurumsal hediye alanında hizmet veren Zeta Collection’ın kurucusu Zeliha Altınöz, Kadınlar Günü’ne özel 150 firmaya hizmet verdiklerini söyledi. Yaklaşık 4.5 yıl önce kurumsal hediyeler alanında hizmet vermek üzere kurulduklarını aktaran Altınöz, “400 kurumsal firmaya ulaştık. Bu yılki Kadınlar Günü’nde 150 firmaya hizmet veriyoruz. Sosyal medya ve online satış sitemizden hizmetimiz sürüyor. Az bir bütçeyle girişimimizi evde kurduk, şu an atölyemiz var” dedi.

Haberin Devamı

Temiz gıdaya ulaşmak

Özel günler için birkaç ay önce girişimci kadınların bulunduğu gruplardan el emeği ürün yapan kadınlardan destek aldıklarını belirten Altınöz, şöyle anlattı: “Bir ürün portföyü belirliyoruz. Kurumsal firmalarla da anlaşma yaparak hediye içeriklerini belirliyoruz. Her firma kendine göre ürün seçiyor. Kadınlar Günü’nde özellikle el emeği ürünler tercih ediliyor. Özellikle bu dönemde ev hanımlarından da üretim için destek alıyoruz.”

“Herkes temiz gıdaya ulaşabilsin diye yola çıktım” diyen Lila’nın Mutfağı Kurucusu Beste Önkol Güleç de evde üretim yapan kadın girişimcilerden... Salça, erişte, tarhana gibi birçok ürün ürettiğini söyleyen Güleç, “Ürünlerin yüzde 90’ını kendim üretiyorum. Zeytinyağlı sabun gibi ürünleri de yerel üreticilerden karşılıyorum” dedi. Ürünleri çevreci keselerde tüketicilere sunduğunu ifade eden Güleç, Kadınlar Günü’nde Balıkesir Edremit’teki kadınlar sokağında lavanta keseleri satmayı planladığını da sözlerine ekledi.

‘Uzak’ kalmayalım

Meyve, sebze, ev yapımı ürünleri tüketiciyle buluşturan Misbahçem’in Kurucusu Işıl Artvinli ise firmaların fiyat almak üzere iletişime geçtiğini fakat önceki yıllara göre talepte düşüş olduğunu belirtiyor. Bunun nedeninin ise uzaktan çalışma sistemi olabileceğini söyleyen Artvinli, Kadınlar Günü’ne özel ürünlerinde indirim yapacaklarını da ifade ediyor.

Haberin Devamı

Sosyal medya hareketlendi

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiren sosyal girişim ‘Awen for Us’, Kadınlar Günü hediyelerinin kadın girişimcilerden alınmasına yönelik çağrı yapıyor. Awen for Us, kadın çalışanlar için Kadınlar Günü hediyesi arayan kurumsal iletişim ve insan kaynakları uzmanlarına yönelik, sosyal medya hesaplarından kadın girişimcilerin üretim yapıp sattığı sosyal medya hesaplarını etiketleyerek öneride bulunuyor.

Vergi muafiyeti

1 Ocak 2021 itibarıyla evdeki üretimlerini internetten satanlara vergi muafiyeti gelmişti.

Evde ürettiği ürünleri internetten satanların bir takvim yılında elde edilen hasılatın 2021 yılı için 240 bin lirayı aşmaması gerekiyor. 240 bin lirayı aşması halinde girişimciler, esnaf muaflığından yararlanamıyor.

Yazarlar