Ekonomi Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

IFA 2018’de yapay zeka teknolojili ürünler dikkat çekiyor. Fuarda ev elektroniği yanında giyilebilir robot, devrilmeyen paten, bulaşık yıkayan yapay zeka ürünleri sergileniyor.

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Almanya’nın Berlin şehrinde devam eden tüketici elektroniği fuarı IFA 2018’de teknoloji şovu yaşanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen markalar birbirinden ilginç ürünlerini görücüye çıkarıyor. Türk markaların da yer aldığı fuarda ev elektroniği tarafında yapay zeka teknolojili ürünler dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Fuarda ev işleri ve temizlik yapan robotlar da sergileniyor. Televizyon, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinelerinin bin bir çeşidinin damga vurduğu fuardaki ilginç ürünlere göz attık.

Önce ağır iş yapanlar kullanacak

Bu yılki IFA 2018’de robot istilası yaşanıyor. LG’nin giyilebilir robotu CLOi SuitBot bunlardan biri. Fuarda ilgi odağı oldu. Bu robot sayesinde insanlar yarı robot haline gelebilecek. Bu robot, uzun zaman ayakta kalarak ağır iş yapan çalışanlar için geliştirildi. Robot, kullanıcının bacaklarını desteklemek üzere tasarlandı.

Dış iskelet şeklindeki robot Güney Koreli firma G Robotics işbirliği ile tasarlandı. Rahat bir şekilde giyenin üstüne oturması ve doğal hareket eden eklemleriyle ilgi çekiyor. CLOi SuitBot, yürürken, ayakta dururken ya da çalışırken belden aşağısının çok daha rahat ve doğal hareket etmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

LG, sandalet şeklindeki ayakkabıları ve otomatik ayarlanma özelliği de kullananın rahatlıkla giyip çıkarabildiğini söyledi. CLOi, LG’nin hizmet robotları serisinin bir üyesi. LG, SuitBot’un akıllı çalışma ağındaki diğer robotlarla bağlantı halinde olacağını söyledi. SuitBot’lar taşıyıcı ve temizleyici robotlarla iletişim halinde olabilecek. SuitBot’un ne zaman satışa çıkacağı belli değil.

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Siz dinlerken o kendini şarj ediyor

Bang &Olufsen’in Beoplay E6 adını verdiği kulakiçi kablosuz kulaklığı siz dinlerken kendini şarj ediyor. Kulaklık bu şarj süresiyle 5 saat kullanılabiliyor. E6’nın kulaklıklarını birbirine dokundurduğunuzda ise otomatik olarak kapatabiliyorsunuz. Şarj ederken müzik dinlemeye devam edebileceksiniz ancak oda içerisinde tamamen bağımsız olamayacaksınız. Şarj kulaklığa monte edilse de adaptörü bir usb kabloyla bilgisayara bağlanıyor. Ürünün fiyatı 300 dolar.

Kirliliğe göre işi ayarlıyor

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Türk markalar da fuarda ilgi çekici ürünler sergiliyor. Vestel bunlardan biri. Vestel BrilliART bulaşık makinesi yapay zeka özelliğiyle dikkat çekiyor. 13 sensör yardımıyla algılama kapasitesi üst seviyeye çıkan makine, kirlilik durumuna karşı yıkama döngüsünü ayarlama, kendisini voltaj dalgalanmalarından koruma, su hattı dalgalanmalarını telafi etme gibi özelliklere sahip. Ön kısımdaki ekran üzerinde yer alan tek tuşla çalışma işlevi de makinenin bir başka özelliği. Makinenin tutma yeri bulunmayan akrilik kapı tasarımı da BrilliART’ı hem tasarım hem de teknolojisiyle dikkat çekici kılıyor.

Haberin Devamı

Ünlü ‘şef’li mutfak serisi

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Arçelik’in premium markası Grundig, IFA’da, marka elçisi Michelin yıldızlı ünlü şef Massimo Bottura işbirliği ile mutfak aletleri özel serisini tanıttı. Seri 2019’da pazara sunulacak. Sınırlı sayıda üretilen ve üzerinde Bottura’nın imzasını taşıyan mat siyah kaplamaya sahip seride, Mutfak Makinesi, Ekmek Kızartma Makinesi, Kahve Makinesi, Power Blender, El Blender’ı olmak üzere 5 ürün bulunuyor. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Bottura ile yeni teknoloji ve ürünler geliştirmek üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda farklı ürünlerimizi tüketicilerle buluşturacağız” dedi. Massimo Bottura’nın kurucusu olduğu ve Grundig’in desteklediği “Food for Soul” projesi kapsamında şu ana kadar 45 ton gıda atılmaktan kurtarıldı, açılan aşevlerinde 340 şefin desteğinde 450 bin tabak yemek servis edildi.

Haberin Devamı

Hiç devrilmeyen paten

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Elektrikli kişisel ulaşım çözümleri sağlayıcısı Segway-Ninebot, e-Paten kategorisindeki ilk ürünü Segway Drift W1’i IFA 2018’de sergiliyor. Segway Drift W1, Segway’in kanıtlanmış, stabil kendinden denge teknolojisine sahip. Saatte 12 kilometre hıza ulaşabilen patenin en önemli özelliği hiçbir şekilde devrilmemesi. 45 dakikada şarj edilebilen patenin ağırlığı 7 kilogram.

Akıllı ekranlı şapka

Giyilebilir robotla hayat daha kolay

Esnek ekranlar giyilebilir teknolojinin yaygınlaşmasıyla daha kullanışlı hale geldi. Kaliforniya merkezli Royole katlanabilir ekranları efektif hale getirerek günlük hayata uyarladı. Teknoloji devinin ürettiği 0.01 milimetre kalınlığındaki süper ince OLED ekranlar akıllı saatten sanal robotlara tişörtten şapkalara kadar her alanda kullanıma hazır. Royole’nin akıllı ekranları istenildiği zaman bileğe sarılıp akıllı saat olabilirken istenildiği zaman da akıllı telefon olarak kullanılabiliyor.