Ekonomi Google’ın başbelası demir leydi

Google’ın başbelası demir leydi

27.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski politikacı ve ülkesindeki tanınırlığı, kararlılığıyla “Danimarka’nın Demir Leydisi” lakabını almış. AB’nin Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Google başta olmak üzere pek çok küresel şirketin “karabasanı” durumunda...

Google’ın başbelası demir leydi

Göreve geleli henüz bir yılı bile bulmadı. Ancak o, şimdiden küresel dev şirketlerin korkulu rüyası haline gelmiş gibi görünüyor. Nitekim, Avrupa Birliği’nin Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, kendisine yakıştırılan “Danimarka’nın Demir Leydisi” lakabını sonuna kadar hakediyor.
AB’deki yeni görevine geçen yılın kasım ayında başlayan Vestager, gelir gelmez uzun süredir araştırma süreci devam eden dosyaları ele almaya başladı. Başta Google olmak üzere, hedefte Amazon, Starbucks gibi dünya devi şirketler vardı. Ve yaklaşık 5 yılı aşkın zamandır süren araştırmalar sonlandı. Özelliklikle dünyanın önde gelen arama motoru Google’ın, rekabete aykırı davrandığı, rakipleri karşısında kendisine öncelik sağladığı, hatta arama motorları arasında yüzde 90’lık bir paya sahip olduğu yönünde şikayetlerin üzerine gitmesi bekleniyor şimdilerde. Bu da, Google’a 6.6 milyar doları bulan cezalar gelmesine neden olabilecek.

Gaza basıldı bile
Araştırmalar, ihtilaflar, rekabetten sorumlu eski komiser Joaquin Almunia ve Google arasında uzlaşma çabalarının başarısız olması gibi süreçlerden sonra söz konusu davada, nisan ayında yeniden gaza basıldı.
Vestager, işi ele aldı ve Google’a resmi bir uyarı çıkardı. Brüksel’in “tembel” imajını bir anda yıkan Vestager’a göre Google, arama motorunda kendi servislerini öne çıkarıyor, Google Shopping’e yönlendiriyor ve böylece tüketicilerin ucuz seçenekleri görebilmelerinin önüne geçiyor. Vestager’ın, Google’a yanıt için tanıdığı 10 haftalık süre dolup, iki hafta daha uzatılırken, Google’ın savunmasıyla birlikte kararın yıl sonunu bulabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Arkası da gelecek

Vestager ve başında bulunduğu kurum, elbette sadece Google ile uğraşmıyor. Starbucks ve Amazon’un yanı sıra Apple’ın vergi anlaşmaları, General Electrics’in Alstom’a talip olması, Gazprom’un fiyatlandırmaya ilişkin suçlamaları da sırada. Bununla birlikte, göreve geldikten sonra kendisinin açtığı incelemeler de var. EBay ve Netflix’in sınır ötesi ticari faaliyetlerinin yanı sıra Google’ın android bulutunu kullanarak diğerlerinin yeni uygulamalar geliştirmesine engel olup olmadığı da araştırma başlattığı dosyalar arasında.

‘Siyasi kaygılarım yok!’

Ülkesinde maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yapmış olan eski politikacı Margrethe Vestager, söz konusu araştırmalarının yanı sıra Microsoft ve Intel gibi şirketlere kesilen milyarlarca euroluk cezalar nedeniyle ABD ve Rusya’da pek sevilmiyor. Amerikalılar ona “korumacı” ve “Amerikan karşıtı” gibi suçlamalar yöneltirken, Rusya da “ABD ile birlikte bu ülkeye karşı bir oyun içinde olduğunu” düşünüyor.
Danimarka Kraliçesi Margrethe II’den sonra ülkenin en baskın siyasi karakteri olarak görülen ve bu yüzden “Margrethe III” olarak da anılan Vestager, mücadeleci kişiliği ve başbakanı bile alt edebilen güçlü duruşuyla biliniyor. Kendisinin asla siyasi kaygılarla davranmadığını, ABD karşıtı olmadığını dile getiren Vestager, “Ben Danimarkalıyım ve ülkemde Amerika’ya sempati duyarız” diyor. Kendisinin veya kurumunun tek amacının, AB pazarını rekabetçi kılmak olduğunu söyleyen Vestager, şöyle devam ediyor:
“Bu suçlamaları kabul etmiyorum. İngiltere’nin finans kuruluşlarına ilişkin araştırmalar yapıldı. Çünkü İngiltere, bir finans merkezi durumunda. Almanya’daki kimya şirketlerine karşı araştırmalar yapıldı, çünkü Alman kimya şirketleri dünya pazarında hayli baskın. Teknoloji pazarında ABD’nin etkin olması da, Amerikan şirketlerini öne çıkarıyor. Mesela Google Avrupalı olsaydı, durum değişmezdi. Hepsi bu.”