Ekonomi 'Güçlü satış sürecek hedef 7.2 milyar TL'

'Güçlü satış sürecek hedef 7.2 milyar TL'

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de, konut sahipliğindeki tek engelin yüksek kredi faizi olmadığını belirten Murat Kurum, mevduattaki yüksek getirinin gayrimenkule ciddi alternatif olduğunu ifade etti

Güçlü satış sürecek hedef 7.2 milyar TL

Son dönemde durgunlukla adından söz ettiren inşaat piyasasının büyük oyuncusu Emlak Konut, 2018’in güçlü bir yıl olmasını öngörüyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Kâr hedefimiz 1.8 milyar, ciro hedefimiz 7.2 milyar TL. 2.1 milyar TL arsa maliyeti olan arsalarımızın ihale edilmesi ve 830 bin metrekare de satılabilir alana ulaşma hedefimiz var. Bu yıl da güçlü satış trendinin devamını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

15 Temmuz sonrasında yaptıkları iki kampanyanın da karşılık bulduğunu belirten Kurum, “İhtiyaç duyulması halinde gerekli her türlü çalışmayı yine yaparız. Ülkeye ve sektöre destek olmak için varız” diye konuştu.

Güçlü satış sürecek hedef 7.2 milyar TL
Alternatif araçlar

Konut sahipliğinin önündeki tek engelin yüksek faiz olmadığını aktaran Kurum, şöyle konuştu:

“Sorun yalnızca konut kredisi faizlerindeki yükseklik değil, aynı zamanda mevduat faizlerindeki artış olarak da görülmelidir. Yüksek mevduat faizleri tasarruf amacıyla konut alan yatırımcıların bazılarını faizli araçlara ve altına yöneltmekte, zaman zaman gayrimenkule bir alternatif olarak değerlendirebilmektedir. Yatırım amaçlı konut alanlar ‘nereye yatırım yapsam daha fazla kazanırım?’ diye düşünüp kıyasllama yapıyor.”

Haberin Devamı

Gayrimenkulde ‘İzmir’ fırtınası

İstanbul, Ankara ve İzmir’de yatırım amaçlı konutta ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Kurum, “İzmir’de bir süredir yaşanan durum bunun bir örneği” dedi. İzmir’de konut fiyat artış oranlarının yüzde 21’e ulaştığını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:

“İzmir’de konut fiyatlarındaki artışının 2011 ve 2014’te TÜFE’nin altına düştüğünü, şu anda ise artışın neredeyse yıllık yüzde 21 seviyesine ulaştığını gören yatırımcılar proje yapacağım diye İzmir’e koştu. Finansal açıdan bakıldığında bu artış gayet iyi. Burada algı da şu, faiz mevcutta kaç? Yüzde 15. İzmir’de fiyat artışı kaç? Yüzde 21. O zaman hem üretici kısa sürede satabileceğini, hem de yatırımcı kâr edeceğini umduğundan İzmir’e yatırım yapılır’ diye düşünüyor.”

İstanbul beklentisi

Kurum, “Ülkemizin en büyük konut piyasası olan İstanbul ise sadece Türk gayrimenkul tüketicisi için değil dünyadaki pek çok yatırımcı ve gayrimenkul kullanıcısı için önem taşımakta” dedi.

4.8 milyarlık arazi portföyü

- 2017’de 1.1 milyon metrekare brüt alana karşılık 7.7 milyar TL hasılat elde etti.
- 2017 net dönem karı 1.75 milyar TL oldu.
- Şirketin toplam aktif varlığı yüzde 10 artışla 20.6 milyar TL’ye çıktı.
- Öz kaynaklar yüzde 16 artışla 12.4 milyar TL’ye ulaştı.
- 2017’de 9 ihale gerçekleştirerek, ihalelerden 2.06 milyar TL gelir yazdı.
- Emlak Konut 4.8 milyar TL’lik 6.1 milyon metrekare ihale edilmemiş arsayı portföyüne bulunduruyor.
- Şirketin toplam 6.4 milyar TL vadeli alacağı var.
- Bu vadeli alacağın 471 milyon TL’lik kısmı temlik ederek 350 milyon TL tahsilat yapıldı.
- 1.6 milyar TL net dönem karının yüzde 40’ı olan 666.9 milyon TL temettünün dağıtımı planlanıyor.
- 2018 için kar hedefi 1.8 milyar TL, ciro hedefi 7.2 milyar TL.

Yazarlar