Ekonomi Güneşten şarjlı mobil enerji deposu

Güneşten şarjlı mobil enerji deposu

03.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji depolamada gelişen teknolojiler, deprem gibi afetlerde elektriğe ulaşımı kolaylaştıracak.

Güneşten şarjlı mobil enerji deposu

Mithat Yurdakul / İzmir - Deprem bölgesine getirilen mobil depo sistemi, gündüz güneş enerjisinden elde ettiği enerjiyi, gece gündüz kullanıma sunabilecek. Konteyner enerji depolama sisteminin, Alman-Türk ortaklığıyla önünüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanıyor. Enerji depolamada 130 yıllık Alman devi Exide Technologies, Türiye’de OzEnergy şirketi ile işbirliğini genişletti. İmzalanan partnerlik işbirliği protokolü ile iki firma, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da enerji depolama süreçlerine birlikte çalışacak. 

Haberin Devamı

Konteyner ile elektrik

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Serkan Albayrak, enerji depolamasının afet durumunda kritik önem taşıyacağını belirterek, şunları söyledi:

“Eğer mobil olarak her bölgeye enerji depo sistemi getirip, güneş enerjisi santralini de mobil olarak oraya kurarsanız, elektrik ihtiyacını gündüz güneşten elektrik üreterek, gece de depolamadan karşılayabilirsiniz. Güneş olduğu sürece depolama sistemi şarj olacaktır. Özellikle elektrikli araçlar Almanya’da çok yaygınlaştı. Almanya’da mobil konteyner sistemleri çıktı. Akşam bir mahalleye bu mobil konteyner depo sistemi geliyor. Herkes elektrikli aracını bu enerji depolama çözümü olan konteynerden şarj edebiliyor. Enerji depolama teknolojileri ile Türkiye’de afet anında kesintisiz elektrik sağlanması için bu altyapı ve hizmetlerin de sağlanması elzemdir. Enerji depolama ve elektrikli araçlar yenilenebilir enerjide yeniliklere yol açacak. Özellikle enerji depolama maliyeti 5 yılda kendini geri ödediği için tüm dünyada ve Türkiye’de çok sayıda yatırımcı tarafından tercih edilecek bir teknoloji olacak” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, özellikle pandemi dönemi ve Ukrayna’daki savaşın ardından güneş enerjisine ilginin arttığını belirterek, “Özellikle elektrikli otoların gelmesiyle ve güneş enerji santral yatırımlarının artmasıyla, depolama teknolojileri enerjnin şebekedeki dağınıklığının ve dengesizliğin de yönetimini sağlayacak bir alan” diye konuştu.

Dışa bağımlılığa denge

OzEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da 1 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kurulumunun 750 bin dolar civarında olduğunu belirterek, “Yanına bir enerji depolama koyduğumuz zaman yaklaşık 500 bin dolar ek bir maliyet getirecektir fakat, enerji depolama teknolojilerinin üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiğimizde maliyet avantajımız olacak. Bu teknolojileri daha geniş bir kitleye ulaştırdığımızda bir ülkenin yeni kurulacak elektrik enerjisi santrali ve elektrik üretim ihtiyacı optimize edilecek ve bu sebepten dolayı enerjide dışa bağımlılığımız da azalmış olacak” dedi. Exide Technologies Enerji Sistemleri Satış ve İş Geliştirme Direktörü Francesco Tondo ise “Türkiye’de de büyük ölçekli depolama pazarına aktif olarak gireceğiz ve ortağımızı desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” diye konuştu.