Ekonomi Güven ‘dip’lerde!

Güven ‘dip’lerde!

01.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜİK’in 2012 yılında hesaplamaya başladığı ekonomide güven endeksi, tarihi dip seviyesine indi. Bir ayda yüzde 14.8 azalan endeks yüzde 71.46’ya geriledi. Endeks, seçimlerin yapıldığı kasım ayında 104.8 ile en yüksek seviyeye çıkmıştı

Güven ‘dip’lerde

Ekonomide güven endeksi, hesaplanmaya başlandığı 2012 yılından bugüne kadarki en düşük düzeyine geriledi. Endeks şubat ayında, ocak ayına göre yüzde 14.8 oranında azalarak 71.46’ya düştü.
?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi, 200 puan üzerinden hesaplanıyor. Endeksin 100’den büyük olması ortalamanın üzerindeki güveni; 100’den küçük olması ise ortalamanın altında kalan güveni gösteriyor. Ekonomik güven endeksi, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığı için öncü bir gösterge olarak gösteriliyor.
TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi kasımda 104.8, aralıkta 100.8, ocakta ise 83.9 düzeylerindeydi.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

‘Olayların etkisi’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Perakende Meclis Başkanı Mehmet Nane, Türkiye’nin çevresindeki olaylar ve özellikle Suriye’deki gelimelerin Türkiye’ye terör olayları olarak yansımasının ister istemez tüketici güveninde negatif gelişmelere neden olduğunu söyledi. Nane, “Bulunduğumuz coğrafya sıkıntıların olduğu bir yer. Terör eylemleri ve bu nedenle dönem dönem yakalananların özellikle büyükşehirlerde yaşayanlarda yansıması görüldü. Güven endeksinde düşüşün ana nedeni bu. Ama Türkiye buna alışkın. İlk etapta bu paralelde satın almalarda kısıtlamalara gidilebilir ama uzun süreli olacağını zannetmiyorum. Bahar ayları geliyor. Nisandan önce bir canlanma olur. Moralimizi bozmamızı gerektirecek bir ortam yok” değerlendirmesini yaptı.
‘Olumsuz etkiliyor’

Vatan Bilgisayar Kurucusu Hasan Vatan ise, şu görüşleri dile getirdi:

“Normalde ayların ikinci yarılarında, ilk yarılarına göre yüzde 10-15 daha fazla iş yaparız. Bu şubatta ise ikinci 14 gün ilk 14 güne göre yüzde 15 daha düşük satış yaptık. Bu düşüşün bir kısmı Sevgililer Günü’nün ilk 14 gün içinde olmasından kaynaklanıyor. Yine de geneline baktığımızda tüketici güven endeksinin düşmesi satışları da olumsuz etkiliyor.”

‘Vatandaşın ruh hali’

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Ekonominin genel gidişatı ile ilgili kanaatler giderek kötümserleşiyor” dedi.

Gürsel, “Mevcut ekonomik durum geçmiş 12 ay ile karşılaştırıldığında gelecekte ekonomik duruma dair kanaat, işsizlik ve enflasyon beklentilerinin de giderek bozulacağı yönünde. Vatandaşların ekonomiye bakışını özetleyen, ruh halini ifade eden endekslerin, iyimser söylemlerle bağdaşmadığı aşikar. Endeksler havanın giderek ağırlaştığını söylüyor” diye konuştu.

Yazarlar