Ekonomi ‘Güven’ dokuz yılın zirvesinde

‘Güven’ dokuz yılın zirvesinde

27.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), temmuzda 114.8 ile Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

‘Güven’ dokuz yılın zirvesinde

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, RKGE temmuzda bir önceki aya kıyasla 1.8 puan artarak 114.8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 2.3 puan yükselişle 112.1’e çıktı. Böylece RKGE, Nisan 2012’den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Haberin Devamı

Genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Türkiye İstatistik Kurumu da temmuz ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi temmuzda geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 5.8, perakende ticaret sektöründe yüzde 3.7 ve inşaat sektöründe yüzde 4.7 arttı.

Öte yandan Merkez Bankası’nın açıkladığı veriye göre de Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), temmuzda bir  önceki aya göre 2.7 puan artarak 164.2 seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

Kapasite kullanım oranı yükseldi

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), temmuzda bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 76.7 seviyesine yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklamasına göre aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da (KKO-MA) 0.1 puan artarak yüzde 76.4’e yükseldi.