Ekonomi ‘Güvenli konut için kamu-özel işbirliği şart’

‘Güvenli konut için kamu-özel işbirliği şart’

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından düzenlenen basın toplantısında nisan ayında göreve başlayan yeni Başkanı Ramadan Kumova ve icra kurulu üyeleri yeni döneme ilişkin hedeflerini açıkladı.

‘Güvenli konut için kamu-özel işbirliği şart’

KONUTDER Başkanı Kumova, 15 komite ile sektörün başta veri ihtiyacı olmak üzere sorunlara odaklanacaklarını belirtirken,  “Gayrimenkul sektöründe konut ihtiyacını tüm yönleriyle ortaya koyan bir çalışma bulunmuyor. Evlenme-boşanma, öğrenci hareketi, turizm amaçlı kullanım, net göçün ortaya çıkardığı talep ve expat’ların ihtiyaçlarını ortaya koyan bir çalışma yapılacak. İhtiyaç ve talebin ortaya konulması ile hangi ilde, hangi gelir grubunda ne kadar konut ihtiyacı olduğu ortaya koyulacak. Bu çalışmanın sonucunu 10 Yıllık Strateji Raporu ile ekim ayında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Erişilebilir konut 

Kumova, öncelikli konu başlıklarının deprem zorunlu kentsel dönüşüm, erişilebilir güvenli konut arzının ihtiyacı karşılayacak düzeye gelmesi ve sosyal konut olduğunu vurguladı. Sosyal konutların şu anda devlet eliyle yapıldığını belirten KONUTDER Başkan Yardımcısı Özen Kuzu, “Elimizden ne geliyorsa işbirliği yaparak sosyal konutta yer almak istiyoruz” dedi. Uzun süredir kentsel dönüşüm modelleri incelediklerini anlatan Mert Boysanoğlu da “Kentsel dönüşüm tanımını İstanbul ve Türkiye özelinde değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü bir deprem gerçeği var. İstanbul için 100-150 milyar dolarlık finansmandan bahsediliyor. Kamu özel ortaklıklarıyla beraber çalışmamız gerektiği aşikar” diye konuştu. Serhan Çetinsaya ise İstanbul’daki 6 farklı deprem senaryosuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

KONUTDER Başkan Yardımcısı Hasan Rahvalı da finansal çeşitliliğin artırılması gerekliliğine vurgu yaptı.