Ekonomi Halk 'ceb'i fal için kullanıyor

Halk 'ceb'i fal için kullanıyor

03.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Halk 'ceb'i fal için kullanıyor

Halk cebi fal için kullanıyor


Serhat Ayan


       Turkcell hizmetlerine dahil telefondan telefona yazılı mesaj atma (SMS tabanlı servisler) hizmetlerinde en çok ilgi çeken bölümün "fal hattı" olduğu belirlendi. Sadece ocak ayında bu servisleri 41 binden fazla kullanıcının ziyaret ettiği belirlenirken kısa haber servislerine olan ilgi 4 bin civarında kaldı.
       Son birkaç yıldır Türkiye'de patlama yapan cep telefonlarının tek kullanım alanı karşılıklı konuşma değil. Cep telefonundan cep telefonlarına mesaj atma hizmeti büyük bir patlama yaptı. Turkcell şebekesini kullanan aboneler, birbirlerine her gün ortalama 6 - 10 milyon adet mesaj gönderiyor. Yılbaşı gecesi bir rekor kırılarak tam 19 milyon adet mesaj alış verişi yapıldı.
       Kişilerin birbirleriyle haberleşme amaçlı kullandıkları mesajlaşmaların dışında Turkcell de şebeke olarak kısa mesajlarla değişik hizmetler veriyor. Bu hizmetlerin başında yıldız falı, fatura bilgisi, (sadece Yapı ve Kredi Bankası'ndan) bankacılık işlemleri, Sayısal Loto - Milli Piyango sonuçları, nöbetçi eczaneler, hava durumu ve sohbet (chat) servisleri geliyor.
       Verilen servisler arasında başı yıldız falı ve burçlar çekiyor. 5051 numaralı telefona gönderilen, burcun ilk üç harfini içeren mesaja cevap olarak o günkü yıldız falının detayları cep telefonuna postalanıyor. İkinci sırada bankacılık işlemleri için hazırlanmış hizmetler gelirken, üçüncü sırayı yüzde 24'le Sayısal Loto sonuçlarının telefonlara gönderildiği mesajlar alıyor. Sayısal Loto mesajlarıyla istenen herhangi bir haftanın rakamlarını elde etmek mümkün.
       Sıralamanın sonunda "kısa haber hizmetleri" geliyor. Ekonomik, politik ve finansal verilerden derlenen kısa haberlerin gönderildiği mesajlar gün içinde birkaç kez yenileniyor. Ancak bu hizmet yıldız falının neredeyse onda biri kadar ilgi gördü.
       Turkcell yetkilileri, sanılanın aksine mesajların sadece gençler tarafından kullanılmadığını, orta yaş ve üstündekilerin de bu hizmetlere ilgisinin büyük olduğunu belirtiyor.
       Bu hizmetlherin aylık maliyetleri de çok yüksek değil: Yıldız falı için aylık 900 bin liralık bir ücret ödemek yeterli olurken, kısa haberler için bir buçuk milyon lira ödemek gerekiyor.