Ekonomi Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

17.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

20-27 Eylül arasında Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenecek fuara, 100’den fazla Türk firması katılırken, yerli ağır ticari araç markaları, elektrikli ve yeni modelleriyle gövde gösterisine hazırlanıyor

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Otomotiv dünyasının önemli buluşmalarından biri olan Almanya’daki “Hannover Ticari Araç Fuarı”, 20-27 Eylül arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticileri ve tedarikçilerinin yerini alacağı fuara, Türkiye’den de 100’den fazla ana ve yan sanayi üreticisi katılıyor. Son yıllarda yeni model atağına kalkan ve elektrikli ağır ticari araç konusunda ciddi Ar-Ge çalışmaları yapan Türk markaları da, buraya önemli tanıtımlar yapmak üzere adeta çıkarma yaptı. Temsa, Anadolu Isuzu ve Karsan, elektrikli modellerinin tanıtımlarını yapacaklarını duyururken, Ford Otosan, BMC, Otokar, Güleryüz gibi üreticiler de, Avrupa pazarında iddialı olacak yeniliklerini Hannover’e götürdü.

Haberin Devamı

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Tasarımından motoruna kadar tamamen Türk mühendislerinin elinden çıkan Ford Otosan’ın yeni çekicisi, ilk kez hedef kitlesiyle Hannover’de tanışacak. Geçtiğimiz aylarda ilk gösterimi yapılan ve 500 beygirlik “yerli” motora sahip Ford Trucks’ın yeni çekicisi, Ford Otosan’ın, ağır ticari araçta gerçekleştirmeyi planladığı uluslararası büyüme stratejisinin bir ürünü olan çekici, yaklaşık yüzde 90’lık bir yerliliğe sahip olacak. Ford Trucks markasıyla 32 ülkede faaliyet gösteren Ford Otosan, bu yeni araçla 2018 sonunda 40, 2020 sonu itibariyle de 50 ülkede var olmayı hedefliyor.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması
BMC de, model yelpazesini tamamen yenileme stratejisi çerçevesinde tamamen yeni çekicisini Hannover’de tanıtmaya hazırlanıyor. Tamamen yeni bir tasarım anlayışıyla geliştirilen çekicinin, Avrupa’da da satılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Otobüste de Türkiye’nin önemli markaları, fuarda yeni otobüs modellerini Avrupalı müşterilere tanıtmaya hazırlanıyor. Otokar, yenilediği “Ulyso T” modeliyle Avrupa’da ses getirmeye hazırlanırken, Güleryüz de yenilediği ürünlerini tanıtacak.

ELEKTRİKLİ DEVRİ

Türk üreticiler, giderek artan elektrikli araç talebinin ağır ve orta ticari araçlarda da kendisini göstereceğine öngörerek, bu fuara “elektrikli yenilikleri”yle gidiyor. Temsa, bu yılki fuarda, Maraton ve MD9 araçlarının yanı sıra, seri üretim hattından çıkmış ve siparişe hazır elektrikli otobüsü “Avenue Electron”u da sergileyecek.

Temsa Genel Müdürü Hasan Yıldırım, bu yılki fuara özellikle “akıllı ulaşım trendleri”nin damga vuracağını ifade ederken, “Bu yıl fuarda yer alan üç aracımızdan bir olan Avenue Electron da, ‘Smart Mobility’ (akıllı ulaşım) vizyonumuzun somut örneklerinden. Yüzde 100 Türk mühendislerince geliştirilen bu elektrikli aracımızın yakın gelecekte akıllı ulaşım çözümlerinde şehirlerin en çok tercih ettiği araçlardan birisi olmasını bekliyoruz. Daha şimdiden çok sayıda kurumsal katılımcıyla fuar alanında randevularımızı organize ettik” dedi.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması
Anadolu Isuzu da, IAA Hannover 2018 Ticari Araç Fuarı’nda 5 yeni aracının ilk gösterimini yapıyor. Bunlar yüzde 100 elektrikli kamyon, Isuzu Novociti Life Premium, Visigo ve Citiport otobüslerinin farklı versiyonları olacak. Ar-Ge’si yerli proje ortaklarıyla birlikte yapılan, yüzde 100 Türk mühendislerce geliştirilen elektrikli kamyonun, 6.6 ton taşıma kapasiteli. Bataryaları AC şarj ünitesiyle 4 saatte, DC özel şarj üniteleriyle ise 30 dakikada yüzde 100 doldurulabiliyor.

Haberin Devamı

Karsan ise, elektrikli Jest’ten sonra Atak otobüsünün de elektriklisini tanıtacak. 8.1 metrelik şehir içi yolcu otobüsü Atak’ın elektrikli versiyonu, 2.5 saatte şarj olabiliyor ve 300 km’ye kadar menzil sunuyor. Karsan Atak Electric, 2019 yılının yaz aylarında yollarda olacak.

DS'İN PARİS KOZU GÖRÜNDÜ

Fransız PSA Peugeot Citroen Grubu’nun lüks markası DS, Paris Fuarı’nda uzun süredir yeni nesli merakla beklenen DS 3 modelini hatchback değil, crossover olarak sevenlerinin karşısına çıkarmaya hazırlanıyor. DS 3 Crossback hem benzinli ve dizel hem de yüzde 100 elektrikli olmak üzere üç alternatifi sunuyor. Yeni platformda üzerine yükselen DS 3 Crossback teknoloji ve tasarım anlamında tamamen yeni bir görünümle karşımıza çıkacak.

Haberin Devamı

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

DS Matrix LED Vision farlar, geniş oluklu motor kaputu, gömülü kapı kolları, eşsiz arka kapı tasarımıyla hayli radikal unsurlarla geliyor. Bolca kişiselleştirme seçeneği sunan DS 3 Crossback, iç mekanda da farklı bir ortam sunuyor. DS 7 Crossback’ten aktarılan orta konsol dikkat çekerken, HD formatındaki 10.3 inçlik (sınıfının en büyüğü) bilgi ve eğlence ekranı akıllı telefon entegrasyonu gibi özellikleriyle otomobil içi teknolojileri tamamlıyor.

Yeni DS 3 Crossback, 3 silindirli turbo benzinli (130 ve 155 HP) ve 1.5 lt dizel (130 HP) dışında 2019 yılının ikinci yarısından itibaren tamamen elektrikli alternatife de sahip olacak. 136 HP (100 kW) gücünde elektrik motoruyla, 260 Nm torka sahip olacak DS 3 Crossback, 8.7 sn’de 0’dan 100 km/s hıza ulaşabilecek. 450 kilometre (NEDC sürüş döngüsü) menzile sahip araç, 30 dakikada bataryayı yüzde 80 şarj etme imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

AMAROK'UN EN GÜÇLÜSÜ

Volkswagen Ticari Araç, popüler pick-up modeli Amarok’un en güçlü versiyonunu da Türkiye’de satışa sundu. Amarok Aventura 3.0 lt V6 TDI dizel motora ve 258 PS güce sahip.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Bir öncekine göre 34 PS daha fazla güce sahip olan yeni Amarok Aventura’da, “Canyon” ve “Highline” donanım paketlerinde isteğe bağlı olarak sunulan yeni “Titanblack” tavan kaplaması da standart. Amarok Aventura, sınıfında yalnızca Amarok model ailesinde sunulan 3.0 lt turbo dizel V6 motordan güç alıyor ve 580 Nm tork (motor çekiş gücü) ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu sayede araç, hem asfalt hem de off-road koşullarında yüksek performans, düşük yakıt tüketimi ve yüksek çekiş gücü sunuyor. 4MOTION sürekli 4 çeker sistemine sahip otomatik şanzıman, Amarok Aventura’da standart. Yüksek hızlarda ekonomi sağlayan 8. vites, devir düşürerek hem yakıt tüketimini hem de kabin içindeki motor sesini azaltıyor. Araç, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 8.4 lt yakıt tüketiyor. Aracın iç mekanında özel “Nappa” koltuklar ve kaplamalar, 14 yöne ayarlı elektrikli sürücü ve ön yolcu koltuğu, ön koltuklarda ısıtma özelliği, renkli yol bilgisayarı, direksiyon arkasında vites kulakçıkları standart.

Türk otomotivi kalitesini konuşturdu

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), yan sanayi alanında dünyanın en önemli fuarlarından olan Automechanika Frankfurt Fuarı’na milli katılım düzenledi. Frankfurt’ta 11-15 Eylül tarihlerinde gerçekleşen fuara, OİB liderliğinde 21 Türk firması katıldı. Türk firmaları, Automechanika’da motor parçalarından elektrik aksamlara, yedek parçalardan atölye ekipmanlarına kadar çok sayıda ve en yeni ürün grubunu sergiledi. OİB adına fuara Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu da katıldı.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Geçen yıl 28.5 milyar dolar ile en yüksek ihracat rakamına ulaşan sektörün 2018 yılı sonunda da 31 milyar dolar ihracat hedeflediğini vurgulayan Baran Çelik “Fuarın, kısa ve orta vadede ihracat hedeflerine ulaşmamıza destek olacağını düşünüyoruz. Ayrıca fuar ziyaretçisi firmalarla iş birliğinin genişletilmesi, söz konusu ülkelerin ekonomik büyümesine de katkı sunacaktır” diye konuştu. TÇelik, “ Almanya, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. Ülkemizin Almanya’ya ihracatı 15 milyar doların üzerinde. Almanya’ya olan otomotiv ihracatımız ise geçen yıl 4 milyar doları aştı. Bu yıl sonunda bu rakamın 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

ALPINE İÇİN 14 AY BEKLİYORLAR

Renault’nun yeniden, tamamen modern bir tasarımla canlandırdığı Alpine modeli, beklenenin üzerinde ilgi görüyor. İlk kez 2017 yılında tanıtılan Alpine A110’dan bugüne kadar 5 bin adedin üzerinde sipariş alındığı belirtilirken, bekleme sürelerinin 14 ayı bulduğu bildiriliyor.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Fransa’nın kuzeybatısındaki Dieppe tesisinde üretilen Alpine için talebi canlı tutmaya ve taliplileri “bıktırmamayı” isteyen Renault, günlük 15 olan araç üretimini 20’ye çıkaracağını bildirdi. Alpine’in “Premiere” adı verilen başlangıç versiyonundan bugüne kadar 1.955 adet üretilirken, şimdilerde “Pure” ve “Legend” versiyonlarının bantlardan indirilmeye başlandığı haber veriliyor. Porsche 718, Cayman ve Lotus Elise gibi rakipleri olan A110, Avrupa’da 55 bin euro’dan başlayan fiyatlara sahip. 1.8 lt turbo beslemeli motorla donatılan A110, 249 HP güç üretiyor ve 7 ileri otomatik vites kutusuyla desteklenmiş. 0-100 km/s hızlanmasını 4.5 sn’de tamamladığı belirtiliyor.

Hannover’e ‘ağır’ yerli çıkarması

Moov ile saatlik kiralama dönemi

Anadolu Grubu bünyesindeki araç kiralama firması Garenta, uzun dönem ve kısa dönem kiralama hizmetlerinin yanı sıra MOOV uygulamasıyla saatlik kiralamaya girdi. Mobil uygulama üzerinden, ücretsiz üye olunabilen MOOV by Garenta, ilk etapta İstanbul, İzmir, Çeşme ve Bodrum’da hizmet veriyor. Kullanıcıları, uygulama aracılığıyla istediği aracı adresine çağırabiliyor, işi bitince de aracı istediği yerde bırakabiliyor.