EkonomiHardal gazına boyacı maskesi

Hardal gazına boyacı maskesi

07.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hardal gazına boyacı maskesi

Hardal gazına boyacı maskesi

Muhtemel bir kimyasal savaşta, sivillerin satınalıp kullanacağı gaz maskesi yok. Piyasada sadece boyama, ilaçlama, kimyasal üretim gibi sanayi amaçlı kullanılan maskeler bulunuyor. Anlamayana kimyasal gazdan korur diye sıradan boyacı maskesi satılıyor

SADDAM'ın BM kararlarına uymayarak kimyasal silah üretimine devam etmesi, Körfez'de yeni bir savaş tehlikesi doğururken, kamuoyunda da kimyasal silahlardan korunmak amacıyla gaz maskesi talebi yarattı.
Özellikle Güneydoğu ve doğu illerinde, Irak'ın kimyasal silah kullanması durumunda zarar görecek ilk bölgeler olması, bu bölgelerde yaşayan kişilerin maske almak için ithalatcı firmalara başvurmasına neden oldu.

1991 yılında başlayan Körfez Savaşı sırasında Doğu bölgelerine maske satışından bazı kişilerin büyük vurgunlar yaptıklarını hatırlatan sektör temsilcileri, "Gaz maskesi alımında dikkat edilecek en önemli husus, kimyasal savaş sırasında gerçek korumayı yapması. Çünkü geçtiğimiz Körfez savaşında, sanayi amaçlı kullanılan, kimyasal silahlara karşı ise koruma sağlamayan maskeler yüksek fiyatlardan satıldı. Boyacıların, kimyasal madde üretenlerin kullandığı maskeleri vatandaşlar aldı. Bir anda maske zenginleri doğdu" uyarısında bulunuyorlar.
Şu an Türkiye'de sadece askeri amaçlı gaz maskesi üretimi yapılıyor. Makina Kimya Endüstrisi'ne bağlı Elsa Anonim Şirketi'nin Ankara Mamak'taki Gaz Maske Fabrikası, alıcı olmadığı için maske yerine elektrik sayacı üretiyor. Fabrika yetkilileri talep olduğunda maske de ürettiklerini belirtiyorlar. Ancak Elsa'nın ürettiği gaz maskelerini almak imkansız. Çünkü, sivil kişilere satış yapacak teşkilatları, bayileri yok.

Elsa'nın dışında piyasada sanayi amaçlı maske ithal eden firmalar bulunuyor. Bu firmalar, sanayi üretimi sırasında ortaya çıkan zehirli gazlar ve dumandan çalışanları korumak için "tam yüz" ve "yarım yüz" maskelerini ithal ediyorlar. Bu maskelerin ise kimyasal silah kullanıldığında kişileri koruması, imkansız. Can İş Sağlığı ve Güvenlik Malzemeleri şirketinin sahibi Gülay Yasan, temsilcisi oldukları 3M maskelerinin sadece çift filtreli tam yüz maskesi ile birlikte kombine filtrenin birlikte kullanılması ile ancak 15 dakikalık bir koruma sağlanacağını belirtiyor. Eğer birkaç saatlik korunma gerekiyorsa, mutlaka bir oksijen tüpünün de bulundurulması gerektiğini hatırlatıyor.
Kimyasal savaş durumunda askeri amaçlı maske üreten Finlandiya kuruluşu Kamira Safety'in Türkiye temsilcisi Erataş yetkilileri ise Mersin'den 50 adet ve Ankara'dan ADS firmasından sipariş geldiğini belirtiyorlar. Erataş'ın sahibi Emin Kuşçu, fiyatı 35 - 60 milyon lira arasında olan askeri amaçlı maskelerin, talep olduğunda getirdiklerini belirterek şu bilgiyi veriyor:

"Körfez Savaşı sırasında bilinçsizce maskeler satıldı. Bu maskelerin çoğu sanayi amaçlıydı. O sıralar, kimyasal silahlara karşı koruyan maskeler askeriyenin dışında kimsede yoktu. Biz ilk defa, askeri amaçlı maskeleri de talep olduğunda ithal etmeye başladık. Şu an bu maskelerden yok. Ancak sipariş verdik, 25 gün içinde gelecek. Ayrıca değişik amaçlı kaçış maskeleri var. Bu maskeler bir yangından veya zehirli gaz sızıntısından, kişilere kaçma şansı veriyor. Bugün Avrupa'da bütün işyerleri ile toplu yerlerde bu maskelerden bulunur. Ayrıca gaz maskesini almak değil, bunu doğru kullanmak da önemli. Bu nedenle eğitim hizmeti gerekiyor. Bugün Emniyet Teşkilatı bile gözyaşartıcı bomba attığı yere girerken, maskelerden yeterli verimi alamıyor. Polis de operasyon sırasında zarar görüyor."

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler