Ekonomi Hareketli kapanış!

Hareketli kapanış!

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye 17 Mayıs’a kadar sürecek tam kapanmaya girdi. Memleketine ve yazlık yörelere akın eden vatandaşlar kuyruklar oluşturuken alışveriş merkezleri ve pazarlar doldu taştı.

Hareketli kapanış

Türkiye koronavirüsle mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanmaya ‘telaşlı’ girdi. Dün saat 19.00’dan 17 Mayıs Pazartesi 05.00’e kadar uygulanacak kısıtlama öncesi vatandaşlar, çoğunlukla büyükşehirlerden memleketlerine gitmek için otogar ve havalimanlarında hücum etti.

Haberin Devamı

Kısıtlama sürecini ve Ramazan Bayramı’nı memleketlerinde geçirmek isteyen sürücüler de otoyollarda yoğun kuyruklara sebep oldu. Kapanmayı yazlık yörelerde geçirecek olanlar da Bodrum, Antalya, Çeşme, Kuşadası, Marmaris gibi tatil beldelerine akın etti.

AVM’de kuyruk

Dün kapanma öncesi alışverişe koşanlar da vardı. Kısıtlamaya saatler kala alışveriş merkezleri, marketler ve semt pazarlarında insan kalabalığı oluştu. Bazı alışveriş merkezlerinin girişinde kuyruklar oluşurken, gıda ve diğer ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışanların hareketliliği gözlendi. Semt pazarlarında zabıta ekipleri, vatandaşları anonslarla uyardı. Kısıtlama süresince hizmet veremeyecek olan kuaför ve berber salonları da yoğun bir mesai yaptı.

Haberin Devamı

‘Alkol yasağı için  resmi tebliğ yok’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “tam kapanma” süresince alkollü içki satılmaması yönünde kendilerine ulaşan resmi bir tebliğ olmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, market ve tekel bayilerinde içki satışı ile ilgili “Geçen haftaki cumartesi - pazar kısıtlamasından herhangi bir fark yok. Kural aynı, süre uzun” açıklamasıyla, içki satışı yapılmayacağını belirtirken, birçok tekel bayi, “alkol satışı için resmi yasaklama olmadığı” görüşünü dile getirdi.

Milliyet’e konuşan Palandöken, tam kapanma süresince içki satışı yasağıyla ilgili kendilerine ulaşan resmi bir tebliğ olmadığını belirterek, “Ne İçişleri Bakanlığı genelgesi, ne de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gelmedi” dedi. İçki satışıyla ilgili böyle bir düzenlemenin yasa konusu olduğunu vurgulayan Palandöken, “Ruhsatlı bayi ürünü rafa koydu. Borçlarını ödemesi gerek” diye konuştu. -MİTHAT YURDAKUL Ankara

Hareketli kapanış

İzin belgesi öncesi seyahat

“Tam kapanma” öncesi son gün kent dışına çıkmak isteyenler, otogar ve havalimanlarında yoğunluğa neden oldu.

İstanbul ve Ankara’da otogarlar, son zamanlardaki en hareketli günlerinden birini yaşarken birçok firma ek seferler düzenledi. Havalimanlarında da dün hareketlilik yaşandı. Yurt içi uçuşlarda seyahat izin belgesinin zorunlu olacağı süreç öncesi iç hat uçuşlarında yoğunluk sürerken, trafik ekipleri sürücüleri uyararak yığılmanın önüne geçmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Nasıl uçulacak?

İstanbul Havalimanı Mülki İdari Amirliği’nden uçak yolcularına yönelik açıklamada, kısıtlama süresinde iç hat uçuşu olan yolcuların seyahat belgesi ibraz etme zorunluluğu olduğu, dış hat uçuşu olan yolculara ise herhangi bir kısıtlama ve sınırlandırma getirilmediği kaydedildi.

Yurt içinde seyahat etmesi gereken vatandaşlar zorunlu halin varlığını belgelendirmek kaydıyla e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı’na ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ilgili Seyahat İzin Kurulu’ndan izin almak kaydıyla seyahat edebilecek.

Tezgâhlarda bayram var!

Tam kapanma kararının uygulanmasına saatler kala yoğun alışveriş vardı. İstanbullular, Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’na akın etti. Hem Ramazan, hem de bayram alışverişi yapanlar çarşıda yoğunluğa neden olurken, esnaf satışlardan memnun kaldı. Vatandaşlar bayram şekerinden kahveye, kahvaltılık ürünlerden çereze kadar bir çok ürün aldı. Tezgahlarda arife günü yoğunluğu yaşandı.

Haberin Devamı

Semt pazarlarında yoğunluk yaşandı. İstanbul Avcılar Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde cuma günleri kurulan semt pazarı, kısıtlama nedeniyle bir gün önce açıldı. Semt pazarında dün öğleden itibaren yoğunluk yaşandı.

Hareketli kapanış

Bankalardan kolaylık

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 29 Nisan-17 Mayıs arasında uygulanacak “tam kapanma tedbirleri” kapsamında banka şubelerinin 10.00 - 16.00 saatleri arasında, sayıları banka yönetimlerince belirlenecek şekilde ve makul sayıda personel ile hizmet vereceğini duyurdu.

TBB’den yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı ve bu kapsamda işlem yapılmak istenen banka şubesinin kapalı olması nedeniyle, 30 Nisan - 14 Mayıs tarihleri arasında bankalara olan edimlerini vadesinde yerine getiremeyecek olan müşterilere,

müşterilerin talebi ve taraflarca uzlaşılması kaydıyla, edim sürelerinin uzatılması hususunda üyelere tavsiyede bulunulmasına karar verildiği de belirtildi.

Haberin Devamı

‘Tatil paketleri pek ilgi görmedi’

İzmir’in Çeşme ilçesindeki birçok otelin, tam kapanmayı kapsayan 17 günlük tatil rezervasyon paketleri beklenen ilgiyi görmedi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı (ÇEŞTOB) Yakup Demir, 17 günlük tatil paketlerinin yüzde 15 civarında kaldığını söyledi.

Hareketli kapanış

Kısıtlamadan muaf olana kreş hizmeti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bakanlığımız tarafından izni verilen ve denetlenen özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri tam kapanma döneminde, sadece kısıtlamalardan muaf olan ailelerin çocukları için açık olacak” dedi.

Egzoz ölçümüne erteleme geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, araçlarının egzoz emisyon ölçümünü yaptıramayanların, ‘tam kapanma’ dolayısıyla 17 Mayıs’tan itibaren 15 gün içinde bu işlemi yaptırabileceklerini açıkladı.