Ekonomi Hasarlı konutlara bedelsiz onarım

Hasarlı konutlara bedelsiz onarım

31.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hasarlı konutlara bedelsiz onarım

Hasarlı konutlara bedelsiz onarım


Devlet, orta ve az hasarlı binaların onarımı için karşılıksız para verecek. Ödenecek bedeller kesin hasar listelerinin hazırlanmasından sonra belirlenecek


       Deprem sonsarı hasar tespit çalışmalarını sürdüren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ilk aşamada 120 bin ağır hasarlı bina tespit etti. Bu konutların yeniden inşaa edilmesi gerekiyor.
       Devlet konutlarını kaybeden vatandaşlara iki türlü yardımda bulunacak. Ağır hasarlı binalar yıkılarak yerine yenileri inşaa edilecek. Orta ve az hasarlı binalara proje ve onarım bedeli verilecek. Proje ve onarım bedelleri karşılıksız olarak verilirken, yeni konut yapılan vatandaşlardan konut bedelleri üç yılı ödemesiz 20 yıl vadeli ve faizsiz olarak geri alınacak.
       Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri, bu yardımların sağlanabilmesi için öncelikle kesin hasar tespitlerinin tamamlanması gerektiğini, bunun da üç, dört ay süre alabileceğini belirtti. Kesin hasar tespitlerinde hangi konutların yeniden inşaa edileceği, hangi konutların orta hasar gördüğü, hangilerinin de az hasar gördüğü ortaya konulacak. Bayındırlık Bakanlığı tespit listelerini valiliklere iletecek. Valilikler kanalıyla da hasar tespitleri ilan edilecek. Vatandaşlar kendi konutlarıyla ilgili bilgiyi bu listelere bakarak öğrenecek. Listede ismi bulunmayan veya hasar oranı doğru olarak tespit edilmeyen vatandaşlar bu listelere itiraz edebilecekler.
       Konutları yıkılan depremzedeler devletten sadece bir konut talep edebilecekler. Depremde birden fazla evi yıkılan vatandaşlara ancak bir konut hakkı tanınacak. Aynı şekilde depremde birden fazla evi olup, bu evlerden biri sağlam kalan depremzedeler de yeni konut talebinde bulunamayacak.

Kim hangi yardımdan yararlanacak?

       Evleri yıkılanlar: Yeni konut yaptırılarak, konut bedeli üç yılı ödemesiz, 20 vadeli ve faizsiz olarak tahsil edilecek. Birden fazla konut sahipleri sadece bir konut hakkına sahip olacak. Birden fazla konutu bulunup, bunlardan biri sağlam kalan vatandaşlar yeni konut talep edemeyecek.
       Orta hasarlı binalar: Hasarın giderilmesi için proje ve onarım bedeli ödenecek. Bu yardım karşılıksız olacak. Proje ve onarım bedelini Bayındırlık Bakanlığı ilan edecek. Adana depreminden sonra orta hasarlı bina sahiplerine 500'er milyon lira verileceği ilan edildi ancak henüz ödemelere başlanmadı.
       Az hasarlı binalar: Hasarın giderilmesine yönelik proje ve onarım bedeli karşılıksız olarak verilecek. Adana depremi sonrasında az hasarlı binalara 120'şer milyon lira verilmesi kararlaştırılmıştı.