Ekonomi 'Haute couture' çocuklar

'Haute couture' çocuklar

06.03.2011 - 14:24 | Son Güncellenme:

Türkiye’de iş ve sanat dünyasından ünlü anne-babaların çocukları da artık ‘haute couture’ (özel tasarım) giysileriyle yarışıyor. Özel kumaşları ve küçücük bir elbise için 1000 TL’yi bulabilen yüksek fiyatlarıyla dikat çeken tasarımlar, 0-12 yaş arası çocukları küçük birer hanımefendi veya beyefendiye dönüştürüyor. Türkiye’de çocuklarını ‘haute couture’ giysilerle büyüten isimler arasında Sabancı, Koç, Eczacıbaşı, Kıraç gibi ünlü ailelerin yanında Hülya Avşar, Ayşe Arman gibi isimler de yer alıyor.

Haute couture çocuklar

Türkiye’de iş ve sanat dünyasından ünlü anne-babaların çocukları da artık ‘haute couture’ (özel tasarım) giysileriyle yarışıyor. ‘Özel terzisi’ olan çocukların sayısı hızla artarken sadece çocuklar için ‘haute couture’ giysi tasarımı yapan yeni markalar doğuyor.

Haberin Devamı

Özel kumaşları ve küçücük bir elbise için 1000 TL’yi bulabilen yüksek fiyatlarıyla dikat çeken tasarımlar, 0-12 yaş arası çocukları küçük birer hanımefendi veya beyefendiye dönüştürüyor.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre Türkiye’de çocuklarını ‘haute couture’ giysilerle büyüten isimler arasında Sabancı, Koç, Eczacıbaşı, Kıraç gibi ünlü ailelerin yanında Hülya Avşar, Ayşe Arman gibi isimler de yer alıyor.

Madam Concitta ile başladı

Türkiye’de çocuklara özel tasarım yapan ilk isim 40 yıldır sosyetenin çocuklarını giydiren Madam Concitta. Her ne kadar artık ilerlemiş yaşı nedeniyle tasarım yapamasa da kız çocuklarından birer prenses erkek çocuklarından da küçük prensler yaratan Madam Concitta’nın Nişantaşı’nda yer alan ‘Baby Concitta’ mağazası halen dört tasarımcısıyla çocukları giydirmeye devam ediyor. Mağazanın İşletme Müdürü Hilda Hancı, Madam Concitta’nın torunu olduktan sonra ona özel kıyafetler bulamadığını ve bunun üzerine çocuklara özel ‘haute couture’ giysiler dikmeye başladığını söylüyor.

Yüksek sezonda ayda yaklaşık 300 özel çocuğu giydirdiklerini belirten Hancı, “0-11 yaş arası çocuklar için çok özel kumaşlardan, şık giysiler tasarlıyoruz. Özel günlerde çocukları süslüyoruz” diyor. Giysileri çocuklarla birlikte tasarladıklarını anlatan Hancı, Türkiye’nin önemli ailelerinin çocuklarının Concitta’nın tasarımlarıyla büyüdüğünü söylüyor. “Sabahlara kadar küçük hanımları ve beyleri mutlu etmek için çalışıyoruz” diyen Hilda Hancı, özel tasarım giysilerin 450-1000 TL olduğunu ifade ediyor.

Şıklıkta anneleriyle yarışıyorlar

Haberin Devamı

A46 markasının sahibi modacı Tuvana Büyükçınar da artık çocuklar için tasarım yapıyor. Geçen yıl renkli bir defileyle ‘Tuvanam Baby Couture’ markasını piyasaya sunan Büyükçınar, tasarımlarıyla 2-6 yaş arasındaki çocukları masallar diyarına götürüyor. Çocuklar için özel tasarım fikrinin anne olan müşterilerinden geldiğini belirten Büyükçınar, “Müşterilerim veya yakın çevremdeki anneler çocuklarının da kendileri gibi benden parçalar giymelerini istiyorlardı. Çünkü çocuklar için şık abiye bulmakta zorlanıyorlardı. Ben de bu boşluğu en iyi şekilde doldurabilmek için tasarımlar yapmaya başladım” diyor.

Marka henüz 1 yaşını bile doldurmadan İstanbul mağazası dışında başta Adana olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden de çok ilgi olduğunu anlatan Büyükçınar, şunları söylüyor: “Ancak asıl ilgiyi yurtdışı fuarlarından alıyoruz. Kuveyt, Riyad, Bahreyn gibi pek çok farklı noktaya ürünlerim ulaştı. Şimdi bu mağazalar da ikinci sezon için siparişlerini geçiyorlar.” ‘Tuvanam Baby Couture’da fiyatlar yaşa ve istenilen modele göre 350-800 TL arasında değişiyor. Özellikle sosyetenin ünlü annelerinin tercih ettiği markanın en sıkı takipçileri de Emine Kütük ve Ayşe Kucuroğlu.

Dubai’ye bile satıyor

Haberin Devamı

Yıllardır üç kızı için elbiseler tasarlayan Necla Mert, geçen yıl küçük kızı Ayşe Ala’dan esinlenerek yarattığı ‘Lala’ markasıyla, artık tasarımlarını diğer annelerle paylaşıyor. Mert, bu işe nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “Kızıma doğum günü için hazırladığım elbiseyi görümcem mağazasında vitrine çıkartmış. Sidney’den tatile gelen çocuk mağazası sahibi bir kadın elbiseye bayılmış. Bize ulaştı ve 10 model yapıp sattık. Ülkesinde de elbiseler çok beğenilmiş.

Haberin Devamı

Bu, beni çok cesaretlendirdi.” 0-12 yaş arası kız çocuklarını 550-850 TL arasında fiyatlarla giydiren Mert’in tasarımlarına son dönemde Arap anneler de çok ilgi gösteriyormuş. Kuveyt, Dubai gibi ülkelerden tatile gelen zengin Arapların, çocukları için birkaç elbise aldığını anlatan Mert, “Klasik çocuk elbiseleri yapmıyorum. Çocuk masumiyetinin dışına çıkmadan şık elbiseler tasarlıyorum. Kızları şıklıkta anneleriyle yarıştırıyorum” diyor.