Ekonomi Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

18.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

129 ülkede 345 noktaya uçan milli bayrak taşıyıcı THY, 2033 yılında iştirakleriyle birlikte 950 uçaklık filoya ve 400 farklı destinasyona ulaşacak. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, “Gelecekte dünyada göreceğiniz oyun kurucu 7 havayolundan biri THY olacak” dedi.

Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

Türk Hava Yolları (THY), gelecek 10 yıla ilişkin yol haritasını çizdi ve kendisine “oyun kurucu 7 hava yolundan biri olmak” hedefini koydu. Bu yol haritasını ve hedefleri THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat açıkladı. Airbus’a 355 adetlik uçak siparişi verdiklerini hatırlatan Bolat, Boeing’deki teknik sorunlara da bakarak tercihlerini Airbus’tan yana kullandıklarını, 2033 yılında filonun 810 uçağa çıkacağını, filodaki uçak dengesinin Airbus’a doğru kayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

3 ABD’Lİ, 3 ÇİNLİ

THY’nin, 2033 yılına kadar iştirakleri Anadolujet (AJet olmuştu) ve SunExpress ile 950 uçağa ulaşacağını söyleyen Ahmet Bolat, “Şu anki yolcu sayımız 83.4 milyondan 2033’te 171 milyona, dünyada uçtuğumuz destinasyon sayısı da 345’te 400’e ulaşacak” dedi. Yeni uçakların filoya katılmasıyla THY’nin dünyada oyun kurucu 7 havayolu şirketinden biri olacağını vurgulayan Bolat, “ABD’de United, American Airlines ve Delta olmak üzere 3 büyük taşıyıcı var. Asya’da da 3 büyük Çinli bulunuyor. Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüğü THY” diye konuştu.

Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

144 MİLYAR DOLAR KATKI

Airbus A 350 tipi bir uçağın fiyatının 416 milyon dolar olduğunu belirten Ahmet Bolat, şu bilgileri paylaştı:

“Bu 4 tane Beşiktaş stadyumunun maliyetine eşit. Bu uçağı finansmanını 12 yılda ödüyoruz. Bu finansmanı ödemek için 12 yıl boyunca her yıl 500 bin yolcu bulmaya çalışıyoruz. Yani 12 stadyum dolusu kişiyi Alaska’dan başlayarak Avusturalya’ya kadar bulup dolduruyoruz. Bu kadar uçak bulundurmanın, Airbus’a para üretmenin ne faydası var? Bir 2023’te ülkeye yaklaşık 20.8 milyar dolar doğrudan para getirdik. Ekonomiye 56 milyar dolarlık katkımız oldu. 10 yılda filo 2 katına çıkınca ekonomiye katkımız 144 milyar dolar olacak. Havacılığı kullanarak ekonomiye katkıyı amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı

HAVADAKİ YOLCUYA BAĞLANACAK

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, makam odasındaki kontrol sistemini de tanıttı. Dünyadaki tüm THY uçaklarını ekranda izlediklerini belirten Bolat, “Örneğin Los Angeles’ta bir gecikme varsa hemen o bölgenin müdürüne bağlanıp sorunu anında öğrenebiliyoruz. Bir sonraki adımda kabindeki yolculara bağlanacağız. Yolcu müsaitse onun ekranına çıkacağım. ‘Size daha iyi nasıl hizmet edebiliriz?’ diye soracağım. Havayolunun CEO’su bu şekilde sohbet edecek.”

Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

EN DEĞERLİ İLK 5’E GİRECEK

2023 sonu itibariyle THY’nin değerinin 10.8 milyar dolarla 9’uncu sırada bulunduğunu belirten Bolat, “Hisse fiyatı yüzde 30 artarsa dünyanın en değerli 5’inci şirketi oluruz” dedi.

PİLOT EĞİTİMİ 140 BİN EURO

Ahmet Bolat, geçen yıl aldıkları 1141 pilotla toplam sayının 6 bin 500’e çıktığını söyledi. Her yıl en az 600 pilot aldıklarına işaret eden Bolat, “Her ilana en az 10 bin başvuru alıyoruz. Bir pilotun eğitimi 1.5-2 yıl sürüyor. Bir pilotu kokpitte sağ koltuğa oturtmak 3 yıl alıyor. Pilot başına maliyet 140 bin euro. Bu, 10 yılda pilotlardan tahsil ediliyor.”

Haberin Devamı

İHRACATIN YÜZDE 5’İNİ YAPTI

Hizmet ihracatının 100 milyar doları yakaladığını belirten Ahmet Bolat, “100 milyar doların 16 milyar dolarını THY tek başına getirdi. Yani mal ihracatı dahil 350 milyar dolarlık ihracatın yüzde 5’ini THY sağlamış. 16 milyarın 8 milyar doları da Türkiye’de kaldı” şeklinde konuştu.

Türk Hava Yolları oyun kurucu olacak

‘TURİST KİŞİ BAŞI 3 BİN DOLAR HARCAMALI’

2023 yılında Türkiye’ye havayolu ile 42 milyon turist geldiğini bunun 13.3 milyonunu THY olarak kendilerinin getirdiğini söyleyen Ahmet Bolat, “Kişi başı turist harcaması 900-950 dolar. Meksika’daki Cancun bölgesine 13 milyon turist gelmiş ve 40 milyar dolar para bırakmış. Kişi başı 3 bin dolar bırakmışlar” dedi. Türkiye’ye gelen turistlerin de 3 bin dolar harcamasını istediklerini kaydeden Bolat, bu kapsamda 11 hedef ülke belirlediklerini ve bu ülkelerdeki tanıtım faaliyetleriyle Türkiye’ye gelen nitelikli turist sayını artırdıklarını söyledi. Bolat, “11 ülkede 10 milyon turist ve 30 milyar dolar gelir hedefliyoruz” dedi. Türk dizi sektörünün tanıtım açısından çok önemli olduğunu, sektörün ihracatının 1 milyar doları yakaladığını söyleyen Bolat, “İspanya’da en çok izlenen 10 dizinin 9’u Türk dizisi” dedi. Bolat, “Güney Koreli bir YouTuber gelip Türkiye’de bal-kaymak yemiş ve bunu ülkede anlatmış. Şimdi G. Kore’ye bal-kaymak ihraç ediyoruz” dedi.