Ekonomi Havalimanlarına garanti ödemesi yok

Havalimanlarına garanti ödemesi yok

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul başta olmak üzere havalimanlarındaki kiracı işletmecilerden 3 ay kira alınmadığını ve yüzde 50 indirim yapılarak işletmecilerin rahatlatıldığını dile getirerek, “Yap - işlet - devretleri ise Kovid - 19 sürecinde garanti dışına çıkardık. Onları işletme süresine ilave ettik. Burada biz garanti ödemeyeceğiz, onlar da kira ödemeyecekler. Devlete hiçbir yük gelmeyecek” dedi.

Havalimanlarına garanti ödemesi yok

Önder Yılmaz / Şanlıurfa

Haberin Devamı

Karaismailoğlu, bazı açılış ve temel atma törenleri için geldiği Şanlıurfa’da gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

KANAL İSTANBUL: Dünyanın en büyük projelerinden biri. Proje, maliyet hepsi tamamlandı. Finans yönünü halledince kanun da hemen yürürlüğe girecek. Dünya ticaret hacminin yüzde 90’ı denizlerde yapılıyor. Şu anda ticaret 12 milyar tonlarda, önümüzdeki 10 yılda 35 - 40 milyar tona çıkması bekleniyor. Sadece bir su yolu projesi değil Kanal İstanbul, etrafında yapacağınız şehirleşmeler İstanbul’daki riskli alanların dönüştürülmesiyle de alakalı depreme yönelik konutların tasarlanması, turizm alanları, ekolojik alanların, üniversitelerin, teknolojik alanların hepsi beraber tasarlanıyor.

Haberin Devamı

SÜVEYŞ KANALI: Süveyş Kanalı şu an tamamen kapalı, çok büyük bir konteyner gemisi karaya oturdu. Dışişleri Bakanı aracılığı ile söyledik. Nenehatun gemisinin isterlerse hemen yardıma koşabileceği mesajını gönderdik, henüz dönüş olmadı.

DEVLETE YÜK GELMEYECEK: Devlet Hava Meydanları’nın işlettiği yerlerde kiracılar var, normal dükkan, onları zaten rahatlattık, 3 ay hiç kira almadık, yüzde 50 indirim yaptık ve öteledik. Yap - işlet - devretlerde tamamen garanti dışına çıkardık, Kovid - 19 sürecini onların işletme süresine ilave ettik. Burada biz garanti ödemeyeceğiz, onlar da kira ödemeyecek, işletmeyi de onlar yapmaya devam edecek. Daha sonrada bu işletmedeki kar zarar oranına bakıp ilk ödeyecekleri kirada mahsuplaşma gibi formül ürettik. Devlete hiçbir yük gelmeyecek garanti ödemeyeceğiz.

SOSYAL MEDYA TEMSİLCİLİKLERİ: Yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu, ne kadar haklı olduğumuzu açılan temsilcilikler gösterdi. Bizden sonra bütün Avrupalı ülkeler de bu şekilde düzenlemeler yapmaya başladı. Kontrolsüz bir sosyal medya olmaz herkes yaptığı işin sorumluluğunu almak zorunda. Temsilci ve muhattap istedik, muhattaplarımız ofislerini açtı.

UZAYA TÜRKİYE DAMGASI: 5A uydumuz haziran gibi yörüngesine oturacak, haziran, temmuz gibi yayına başlar. Şu an daha yolda. 5B’nin hazırlıkları bitti, yine aynı yerden fırlatacağız, haziran, temmuz gibi planlıyoruz. 6A’nın imalatı devam ediyor, onu da 2022 gibi fırlatacağız. Uzayda da kendi uydusuyla yer almış bir Türkiye olacak. Uzayda yörüngesi olan 30 ülkeden biriyiz.

Haberin Devamı

PTTAVM’DE YURTDIŞI SATIŞLAR: PTT’mizin e-ticaret platformu PttAVM.com’un yurtdışı satışları daha iyi olacak. Kargo ve e - ticaret tarafını kamusal hizmetlerden ayırıp oradan para kazanıp yine kamusal hizmetleri sübvanse eden bir sistem kurmaya çalışıyoruz.

Ceylanpınar ve Kızıltepe arasına tarım koridoru

Karaismailoğlu, Şanlıurfa’da Çevik Kuvvet Köprülü Kavşağı’nın ardından Ceylanpınar, Kızıltepe yolunun temel atma törenine katıldı. Ulaştırma ve haberleşme yatırımlarına 1 trilyon lirayı aşkın harcama yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, bunun 670 milyarının karayollarına yapıldığını kaydetti. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ile Mardin’in Kızıltepe ilçeleri arasındaki 62 kilometrelik karayolunun temelini atan Karaismailoğlu, Ceylanpınar’ın dünyanın en büyük tarımsal işletmelerinden birini bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek, Mardin’in güneybatısında yer alan Kızıltepe ilçesinin ise tarımsal potansiyeliyle hızla büyümeye devam ettiğini belirtti. Karaismailoğlu, Ceylanpınar ve Kızıltepe arasında yapılacak yol ile bölgede artan trafiğin rahatlayacağını anlattı.

 

Yazarlar