Ekonomi Hayaller bilezik gerçekler gramın yarısı

Hayaller bilezik gerçekler gramın yarısı

27.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Düğün sezonu bu yıl Ramazan ayı öncesinde hızlı başladı. Ancak altın fiyatları el yakıyor. Düğün takısı olarak en çok gram altının yarısı soruluyor. Bilezik alımı ise tarih olmak üzere!

Hayaller bilezik gerçekler gramın yarısı

Ramazan ayı öncesi nikahlar, düğünler hız kazandı. Ancak ne var ki fiyatı el yakan altın, hem düğün yapacak olanları, hem de davetlileri kara kara düşündürüyor. Tüm zamanların rekorunu kıran altın fiyatı kuyumcuların da işini zorlaştırıyor. Bu nedenle pek çok düğün davetlisi kuyumculara yeni taleplerle geliyor, kuyumcular da yeni sistemler geliştiriyor.

Haberin Devamı

Dolar kuru ve ons fiyatından destekle gram altın 173 lira ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Dün gün içinde yine 173 lira seviyesinde bulunan gram altın, dolar kurunun aşağı yönlü hareketleriyle aşağı yönlü hareket etse de yükselişini koruyor. Çeyrek altın satış fiyatı ise 285 lira seviyesini koruyor.

20 kişiden 10’u...

Kapalıçarşı kuyumcuları uzun zamandır yüksek altın fiyatlarının işlerini etkilemeyi sürdürdüğünü anlatıyor. Her geçen gün altın alıcısının yeni talepleriyle karşılaştıklarını belirten kuyumcu Caner Aslantaş, “Bir günde 20 kişi geliyorsa 10 tanesi ‘yarım gram altın var mı’ diye soruyor. Gramın da yarısı. Fiyatı düşük ama görünüşü aynı sayılır. Zaten çeyrek altın almaya gelen, gram altın almaya gelen; fiyatı duyunca mutlaka ‘başka bir çeşit var mı’ diye soruyor. Fiyatın yükselmesi düğün yapacaklar için de, bizim için de zorlayıcı oluyor. Uzun bir süre daha böyle devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayaller bilezik gerçekler gramın yarısı

Yeniden 180 lira olur

Altının gram fiyatı dün yatay bir seyir izledi. Genel anlamda ufak düşüşler de yaşandı. Ancak dolar kurunun yüksek seyri, yurtdışı piyasaların etkisiyle ons fiyatlarının da yükselmeye yeniden başlaması ve gram altın fiyatının 180 lirayı yeniden görmesi bekleniyor. Bu artışın en önemli tetikleyicisi kuşkukuz dolar olacak. Ancak dolarda aşağı yönlü seyir, altın fiyatına da yansıyabilir. Kuyumcu Selçuk Gündüz, dün fiyatı 1.323 dolar seviyesinde olan altın ons fiyatının bu seyirde devam ettiğini, aşağı yönlü seyir izlese de 1.450-1.500 dolar seviyesine yükselmesinin sürpriz olmayacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar da, ons fiyatının uzun bir süre daha 1.350-1.500 dolar arasında kalacağını öngörüyor.

‘5 yıl sonra bilezik hayal’

Kuyumcu Nazar Özsahakyan, 5 yıl öncesine kadar düğünler öncesi sattıkları bileziklerin ise ‘tarihte kalacağını’ söyledi. Özsahakyan, “Öyle bir adet vardır. 5-6 tane bilezik alınır. Ama hem altının giderek yükselmesi, hem de genç kızların takı olarak tercih etmemesi nedeniyle çok az bilezik satar olduk. Bu hafta en son bir tane sattım. İddia ediyorum ki, 5 yıl sonra bilezik satamayacağız. Çünkü artık yatırım için de çok nadir tercih edilir oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Set’i emanet veriyorum!

Kuyumcu Nazar Özsahakyan ise bu dönemde en azından müşterinin sürekliliğini sağlamaya çalıştıklarına vurgu yapıyor.

Bunun için düğünde takılacak takı setini emanet olarak bile verdiğini anlatan Özsahakyan, “Şu dönemde alış tek tük oluyor. Ya alyans, ya da birkaç takı alınıyor. En azından müşterimizi kaybetmemek için, takı setini alamayanlara ise ‘düğünde tak sonra geri getir’ diyorum. Müşteri sayısı da giderek azalıyor. Bunu çözmek için aramızdaki bağları sıkı tutmaya çalışıyoruz” dedi.