Ekonomi Hem avantajlı hem garantili

Hem avantajlı hem garantili

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine’nin altın ve döviz tahvili için talep toplama 21 Aralık’a kadar sürecek. Tahviller 28 Aralık’ta yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Alternatiflerine göre avantajlı olan bu tahviller devlet garantisiyle de dikkat çekiyor

Hem avantajlı hem garantili

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, belirlenen bankalar aracılığıyla altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleriyle euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı başladı. Bireysel yatırımcıların bankalardan alabileceği bu tahvillere ilişkin sık sorulan soruları ve yanıtlarını derledik.

Haberin Devamı

1 - Talep toplama ne kadar sürecek?

Bireysel yatırımcılara sunulan finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 17-21 Aralık’ta talep toplama yöntemiyle euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı gerçekleştirilecek.

2 - Yatırımcı aldığı tahvili ne zaman hesabında görecek?

Senetler, 28 Aralık Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.

3 - Kupon ödemeleri ne zaman yapılacak?

Söz konusu devlet tahvilleri, 1 yıl (364 gün) vadeli ve 6 ayda (182 gün) bir kupon ödemeli olarak ihraç edilecek.

4 - Getiri oranları ne olacak?

Euro cinsi devlet tahvilinin 6 aylık kupon oranı yüzde 1.25, yıllık getiri oranı yüzde 2.50 olarak belirlenirken, dolar cinsi devlet tahvilinin 6 aylık kupon oranı yüzde 2, yıllık getiri oranı ise yüzde 4 olacak.

Haberin Devamı

5 - Bu getiri yatırımcı için cazip mi?

Şu anda yıllık döviz mevduatları euro’da yüzde 0.70 ile 1.50 arasında, dolar kurunda yüzde 1 ile 3.75 arasında değişiyor. Bu oranlar nitelikli yatırımcılar için dolar kurunda yüzde 3.75, euro’da ise yüzde 2’nin altında değil. Döviz yatırımcısı için mevduata göre en az yarım ya da 25 baz puanlık fark var. Döviz mevduatında faiz gelirlerinde yüzde 13-18 stopaj uygulanırken Hazine tahvillerinde işlem ve faiz gelirlerinde stopaj yüzde 10. Vade bir yıl ve altı ayda bir kupon ödemeli. Vadenin kısa olması, stopaj avantajı ve mevduat faizlerine göre yarım yada 25 baz puanlık fark sunması açısından bireysel yatırımcı açısından cazip. Alternatif seçeneklere göre avantajlı.

6 - Tahvilin en büyük farkı ne?

Halen talep toplaması süren euro ve dolar cinsi devlet tahvilleri, devlet garantisinde olmalarıyla dikkat çekiyor.

7 - Bu tahvilleri kimler alabilir?

Euro ve dolar cinsi devlet tahvilleri, bireysel yatırımcılara satılacak.

8 - Talep için hangi bankalara başvurmak gerekir?

Senetler için talep toplama işlemleriyle senetlerin ihracı, kupon ödemeleri ve itfası Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

9 - Talep için alt limit nedir?

Euro ve dolar cinsinden ihraç edilecek senetler için asgari talep tutarı 10 bin euro/dolar olacak. Senetler 1000 euro/dolar ve katları şeklinde ihraç edilecek.

10- Tahvili vadesinden önce satmak mümkün mü, vergilendirilmesi nasıl olacak?

Senetler yatırımcılar tarafından vadesinden önce işlemiş faiz getirisi üzerinden 1000 euro/dolar ve katları olacak şekilde sadece senetlerin satın alındığı aracı bankalara satılabilecek.

Euro ve dolar cinsi devlet tahvilleri mevcut vergi mevzuatına tabi olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca vergilendirilecek.

Hem avantajlı hem garantili

Vade sonunda altını fiziken almak mümkün

1 - Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının işlemleri hangi bankalarda yapılacak?

Bu senetler için talep toplama işlemleriyle senetlerin ihracı, kupon/kira ve anapara ödemeleri ve senetlerin vadeden önce satış işlemleri Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası (6.etaptan itibaren talep toplamaya başlayacak) aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

2 - Bu tahvilin vadesi ne olacak?

Senetler 2 yıl (728 gün) vadeli olacak.

3 - Vade sonunda yatırımcı altınını fiziken talep edebilir mi?

Elbette... Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini belirlenen ve her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde aracı bankalarına başvurarak iletmeleri gerekecek. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecek.

4 - Altın tahvili yatırımcısına ne getirecek?

Tahvil, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.2 (yıllık yüzde 2.4) getiri sağlayacak.

5 - Bu getiri yatırımcıya ne zaman ödenecek?

İlgili etaba ilişkin talep toplama dönemini takip eden hafta çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına Türk Lirası cinsinden aktarılacak.