25.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYFER YILDIZ
Türkiye’de ‘icrada uzlaştırma’ alanında faaliyet gösteren Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, 2010 ve 2011 yıllarında 100’er milyon dolarlık gayrimenkulü icradan kurtardıklarını belirtti. Bu yılın ilk üç ayında özellikle ilaç ve otellerin kendilerine başvurduğunu belirten Tamer, son iki yılda özellikle mortgage nedeniyle icralık olanlar dışında ağırlıklı olarak denizcilik, tekstil, hastane ve inşaat gibi sektörlere hizmet verdiklerini kaydetti. Bu yıl 100 milyon dolarlık ciroyu 5 kat artırmayı hedeflediklerini belirten Kemal Tamer, “Bu yıl agresif büyümeyi hedefliyoruz. Çünkü, İstanbul dışında faaliyet gösterdiğimiz il sayısını artıracağız. Ekonomi iyi olsa bile şirketler sorun yaşayabiliyor. Şu anda uzlaşma için ayda 150 başvuru alıyoruz” dedi.
Geçen yıl altyapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Tamer, yeni şubeler açtıklarını kaydetti. Tamer Group’un İstanbul’da Bostancı ve Bakırköy, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli’de de şubeleri bulunuyor. Grubun toplam 68 çalışanı var.
11 yılda 1.000 gayrimenkul
Kemal Tamer, 2001 krizinde Trakya Üniversitesi’nde makine mühendisliğinde okurken, İstanbul’a gelerek icra ihalelerini takip ederek borçlu ve alacaklılar arasında uzlaştırma işine başladığını anlattı. Kemal Tamer, “11 yılda 1.000’in üzerinde konut, işyeri, ticari gayrimenkul ve fabrikayı icradan kurtardık. Şu anda grubumuz bünyesinde 4 şirketimiz var. Tamer Uzlaştırma haciz-icra sürecindeki gayrimenkullerle ilgileniyor. Uzlaştık adıyla faaliyette olan emlak pazarlama organizasyonu şirketimizin yanı sıra Tamer Gayrimenkul ve Tamer Yatırım şirketlerimiz de bulunuyor” diye konuştu. İcra sürecinde borçlu ve alacaklı taraflara danışmanlık hizmeti vererek ekonomik kayıpları önlemek istediklerini kaydeden Tamer, hukuk anlaşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla aşılmasının Almanya, Fransa ve Belçika’nın yanı sıra başka ülkelerde de uygulandığını söyledi.
‘Uzlaştırma yasası’ hazırlanıyor
Kemal Tamer, icra satış sürecinin yılda 11 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu, ancak satış sürecine gelmemiş icradaki gayrimenkul dosyalarının 30 milyar doları bulduğunu söyledi. Bu büyüklüğe ulaşan sektörün yasal düzenlemesinin de Adalet Bakanlığı tarafından hazırlandığını kaydetti. Bakanlığın ‘Arabuluculuk Yasa Tasarısı’ için kendilerinden de görüş aldığını ifade etti.