Ekonomi Her önüne gelen zirai ilaç bayi açamayacak

Her önüne gelen zirai ilaç bayi açamayacak

21.11.2008 - 11:17 | Son Güncellenme:

.

Her önüne gelen zirai ilaç bayi açamayacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, bundan sonra her önüne gelenin zirai ilaç bayi açamayacağını belirterek, zirai ilaç satışlarını ehil ellere teslim edeceklerini bildirdi.
Doç. Dr. Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Güvenli Gıda Sağlıklı Türkiye" hedefini gerçekleştirmek için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Bu amaçla her türlü etkinliği ve koordinasyonu yaparak, tüketici ile üreticinin bilinçlenmesini sağlamak için çaba harcadıklarını ifade eden Aydemir, "Ülkemizde gerek bitkisel ve hayvansal üretimin her aşamasında mutlak güvenliği sağlayarak, marketlerin reyonlarına, sofralardaki tabaklara en güvenli, en risksiz, ilaç seviyesi sıfıra yakın ürünleri getirmeliyiz" diye konuştu.
Doç. Dr. Aydemir, tarımsal ilaç satışını artık ehil ellere vereceklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Her önüne gelen zirai ilaç bayi açamayacak. Zirai ilaç satışlarını ehil ellere teslim ediyoruz. Manavdan armut alır gibi tarım ilacı satan kişilerin ellerinden ilaç alınması bir felakettir. Satış yapanlar son derece çağdaş bilgilerle donanmış, bitkisel tarım ilacını ve koruma tekniğini en iyi bilen kişiler olacak. Toplumuzun sağlığı emin ellerden reçetelendirilmeli, satılmalı ve tarlada kontrol altında tutulmalı. Tarlada yetişen ürüne en uygun ilaç ancak ehil ellerle verilir. Bu da sorumluluk duygusu yüksek gıda güvenliğine inanmış kişilerce yapabilir."
Bu nedenle zirai ilaç bayisi açabilme yetkisinin sınavla verileceğini anlatan Aydemir, "Bu amaçla ekim ayında ilk kez düzenlediğimiz sınava yaklaşık 2 bin 500 ziraat mühendisi, teknikeri ve teknisyeni katıldı. Sınavı kazanan 26 kişiye bayi açma yetkisi vereceğiz. Biz çıtayı yükseltmek istiyoruz. Sertifikalı tarım danışmalığıyla da, bu çemberi iyice güçlendirmek istiyoruz" dedi.
Doç. Dr. Aydemir, şu anda her türlü meslekten şahısların işlettiği 5 bine yakın zirai ilaç bayisi olduğunu belirterek, "Verilmiş hak olduğu için bunlar devam edecek. Ancak zamanla bunlar azalacak ve yetkili kişiler bu işi yapar hale gelecek. İngiltere ve İtalya’da zirai ilaç bayisi sayısı 400 civarında, ülkemizde de bu sayının en uygun seviyeye getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

75 İLAÇ KULLANILMAYACAK
Tarım ilaçlarının yanı sıra veteriner ilaçları ile ilgili de çok ciddi çalışmaları olduğunun altını çizen Doç. Dr. Aydemir, şöyle devam etti:
"2009 yılı ocak ayına kadar Avrupa Birliği’nce kullanılmayan ve zararlı olabileceği ihtimali yüksek 75 ilaç terk edilmektedir. Yine 60 ilacımızı da en kısa zamanda terk edeceğiz. Veteriner ilaçlarında da böyle bir kalite ve kontrol çalışması yapıyoruz. Benzer çalışmaları yeni yılda daha da genişleterek sürdüreceğiz. Bunu tüm kesimlere yayacağız."