20.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
LEVENT KÖPRÜLÜ - OTOKOLİK
Türkiye otomotiv endüstrisi, yüksek teknolojili hibrit ve elektrikli araç üretimine yönelik dönüşümünü hızlandırdı. Toyota, Renault ve Ford’un ardından Hyundai de, Türkiye’deki fabrikasında hibrit versiyonlara sahip iki model üretmeye hazırlanıyor.
Dünyadaki otomotiv trendlerine hızlı ayak uyduran Türkiye otomotiv sektörü, özellikle ihraç pazarlarında hibrit ve elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte birbiri ardına “hibrit” üretimine başlıyor. Otomotivde bir üst lige yükselen Türkiye, böylelikle hibrit üreten az sayıdaki ülkeler arasında önemli yere sahip olacak. Bu konuda öncü üreticilerden biri olan ve Türkiye’de C-HR ile Toyota Corolla Sedan modellerinin hibrit versiyonlarını üretmeye başlayan Toyota’yı, hibrit Clio ile Oyak Renault ve hibrit Transit Custom PHEV ile de Ford Otosan izlemişti.
İki model geliyor
Hyundai Assan da, bu yıldan itibaren hibrit üretimi yapan fabrikalar zincirine katılmaya hazırlanıyor. Muhtemelen yaz aylarında üretimine başlanıp, sonbaharda satışa sunulması beklenen yeni nesil i20, Hyundai’nin Türkiye’deki hibrit atağının ilk adımı olacak. Yeni nesil i20’nin ardından 2021’de de, yeni nesil ve Hyundai yelpazesi için de tamamen yeni olacak B sınıfı SUV gelecek. Yine İzmit’te üretilecek ve Mart 2021’de bantlara çıkacak bu aracın da bir hibrit motor seçeneği bulunacak.
Böylece Türkiye, Güney Koreli markanın hibrit ve elektrikli araç satış hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sağlamış olacak. Nitekim Hyundai, 2020’den itibaren Avrupa’da satacağı araçlarının yüzde 75’den fazlasının hibrit, plug-in hibrit, yüzde 100 elektrikli ve hidrojen yakıtlı motorlara sahip olmasını hedefliyor.
2025 yılına kadar 44 elektrikli ve hibrit model satışa sunmayı planlayan Hyundai, aynı zamanda elektrikli ve hibrit araç üreten dünyadaki en büyük üçüncü marka olmak istiyor. Hyundai, hibrit teknolojili Ionic modelini de Türkiye yollarına çıkarmıştı.
Bu arada Hyundai, uzun zaman sonra fabrikasında üç model bir arada üretir hale gelecek. İzmit Alikahya fabrikası, Hyundai’nin denizaşırı ilk tesisiydi. 1997 yılından bu yana üretim yapan ve yıllık 245 bin adetlik kapasitesi bulunan fabrika, 3 vardiya ile üretim yapıyor. Hyundai Assan, 2019 yılında 178 bin adet araç üretirken, bunun 81 bin 662 adedini i10 modeli oluşturdu.
İzmitli yeni i10 büyüklere özendi
Hyundai’nin İzmit’te üretimine başlanan yeni nesil i10 modeli, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye yollarına da çıkmaya başlayacak. Markanın yeni tasarım diline uygun dinamik çizgilerle şekillenen yeni nesil i10, bir önceki nesline göre 20 mm alçaltılmış tavanı, 20 mm genişleyen daha geniş gövdesiyle dikkat çekiyor. Özellikle iç mekanında yetişkin yolcular için rahat bir oturma alanı sunan yeni i10’da, daha sportif bir hava katacak “N” aksesuar paketi de bulunacak.
Daha şık bir gösterge paneline kavuşan i10, kendi sınıfında öne çıkacak özelliklerle donatılmış. Geri Görüş Kamerası, Şerit Takip Sistemi gibi gelişmiş teknolojik donanımların yanı sıra, A sınıfının en büyüğü olan 8 inç renkli dokunmatik ekran da yeni i10’da sunuluyor. Apple CarPlay ve Android Auto işletim sistemlerine dayalı mobil cihazların entegre edilebildiği araç, istenirse kablosuz şarj özelliğiyle de alınabiliyor.
Yeni nesil i10, iki adet benzinli motor seçeneğiyle satışa sunulacak. Bu seçenekler 67 PS’lik iç silindirli 1.0 lt ve 94 PS’lik 1.2 lt dört silindirli motorlardan oluşuyor. 1.0 lt’lik motor 5 ileri manuel ve “AMT” otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla, 1.2 lt ise sadece 5 ileri AMT şanzımanla satılacak.
2019 yılında ihracata odaklandı
Mercedes-Benz Türk, Daimler AG’nin başlattığı küresel değişim stratejisi doğrultusunda, ülkemizde de yeniden yapılandı. Şirket, 2020’den itibaren Mercedes-Benz’in Türkiye’de “Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar” ile “Kamyon ve Otobüs” gruplarının faaliyetleri iki ayrı şirket altında toplandı. Bu kapsamda kamyon ve otobüs faaliyetlerini “Mercedes-Benz Türk A.Ş.” otomobil ve hafif ticari araçlar faaliyetlerini de yeni kurulan “Mercedes-Benz Otomotiv Tic. Ve Hiz. A.Ş.” yürütecek.
Mercedes-Benz Türk, geçen yıl toplamda 4 bin 134 adet otobüs üretirken, bu sayının yüzde 96’sını başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere dış pazarlara gönderdi. 2019 yılında ihraç edilen otobüs miktarı, böylece 3 bin 985 adet oldu. Aksaray Kamyon Fabrikası’nda da geçen yıl 12 bin 456 adet kamyon üretilirken, toplamda 12 bin 342 adedi ihraç edildi. Otobüs ve kamyon ihracatından 2019’da 1.3 milyar euro’yu aşan gelir elde eden MB Türk, “AR-GE ve Bilişim Teknolojileri” alanlarında yurt dışına sağladığı hizmetlerle de yaklaşık 66 milyon euro getiri elde etti.
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, geçen yıl otobüs ve kamyon pazarlarında yine lider olduklarını hatırlatırken, kamyon ve otobüs fabrikalarında sürdürülebilir büyümeye odaklanıp, üretim ve ihracat faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.
Mercedes, 2019’u 9 bin 862 adet otomobil ve 5 bin 74 adet hafif ticari araç satışıyla kapattı. Mercedes, bu yıl kompakt SUV segmentindeki GLB ve yenilenen GLA’nın yanı sıra tamamen elektrikli EQC’yi Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor.
Groupe PSA büyümeye kilitlenecek
Groupe PSA Türkiye, 2019 yılında yüzde 22.8 daralan Türkiye pazarına rağmen pazar payını 2.1 puan artırarak yüzde 12.4’e yükseltti. Binek araç pazarında 1.6 puan artışla payını 12.6’ya çıkaran grup, hafif ticari araç pazarında ise 4 puan artışla yüzde 11.3 pazar payı elde etti ve Türkiye’nin üçüncü büyük distribütörü oldu. Peugeot, Citroen, DS ve Opel markalarını bünyesinde barındıran Groupe PSA Türkiye, 2019 yılında 6 yeni modeli pazara sunarken, Türkiye çapında bu dört marka için toplam 26 yeni showroom noktasını hizmete açtı.
Peugeot Türkiye , 2019’un sonunda 28 bin 861 adetle pazar payını 1.2 puan artırarak yüzde 6’ya ulaştırdı. Bu sonuçlarla pazarda iki basamak yükselerek 5. sıraya yerleşen Peugeot, SUV 3008 modeliyle C-SUV segmentinde liderliği yakalarken, 2008, 3008 ve 5008 modellerinden oluşan SUV ailesi de 2019 yılında toplam SUV segmentinin lideri oldu.
Mart 2019 itibariyle Groupe PSA Türkiye çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan Citroen Türkiye de, Mart-Aralık 2019 döneminde satışlarını yüzde 11 oranında artırdı. Yıl genelindeyse pazar payını 0.5 puan artırarak 2019’u yüzde 2.5 ile tamamladı. Yeni Berlingo’nun yanı sıra C5 Aircross’u geçen yıl pazara sunan Çitroen Türkiye, özellikle 2019’un son çeyreğinde C5 Aircross’un katkısıyla pazar payını yüzde 3.3’e yükseltti.
Opel Türkiye de, yılın son çeyreğinde pazar payını 2018’in son çeyreğine göre yüzde 65 artırarak toplam pazarda yılı yüzde 3.8 pazar payıyla kapadı. Opel, Mart 2020’de yeni Corsa’yı tüketicilerle buluşturacak. Opel Türkiye, yılın ilk ve son çeyreğinde ise sırasıyla yeni Astra ve yenilenen Insignia modellerini pazara sunacak.
2019 yılı sonuçlarını değerlendiren Groupe PSA Türkiye Başkanı Olivier Cornuaille, “2019 bizim için bir dönüşüm yılıydı. 2020 ise ciddi büyüme kaydedeceğimiz bir yıl olacak. Müşteri memnuniyeti ve büyüme odaklı yaklaşımımıza devam edeceğiz” dedi.
Yeni 2008, ay sonunda...
Yeni nesil Peugeot SUV 2008, 29 Ocak’ta Türkiye’de satışa çıkıyor. Yılın son çeyreğinde de yeni 208 Türkiye’ye gelecek.
Tasarımı tamamen yenilenen ve yeni nesil 208 ile benzer unsurlar taşıyan yeni 2008, daha agresif ve sportif görünümüyle dikkat çekiyor. Yeni nesil tamamen dijital “Peugeot i-Cockpit 3D” ile fark yaratacak yeni SUV 2008’de benzinli ve dizel motor seçenekleri olacak.