Ekonomi 'Hibritle dijitale yol alacağız'

'Hibritle dijitale yol alacağız'

24.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşması ile birlikte daha dijital bir dünyaya yol alacağız” dedi.

Hibritle dijitale yol alacağız

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte uzaktan çalışma modeli yaygınlaşıyor. 2021 ve 2022 yıllarında salgın ile birlikte yaşanılan değişim ivmesinin artarak devam etmesi beklenirken, hibrit çalışma modellerinin de yaygınlaşacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşması ile birlikte daha dijital bir dünyaya ve bütün süreçlerin merkezine insanın yerleştirilmesiyle birlikte içerisindekilere anlam sağlayan bir iş dünyasına doğru yol alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

PERYÖN olarak Türkiye’de çalışma hayatına katkı sunmak amacıyla çalıştıklarını belirten Öztınaz, 4 bine yakın üye ile 2.5 milyon çalışana ulaştıklarını söyledi. Kovid-19 salgınının iş yapış süreçlerini etkilediğiin ifade eden Öztınaz, “İnsan kaynağının kurumların işlerinde sürdürülebilirliği sağlayabilmeleri için ne kadar büyük bir faktör olduğunu pandemi gibi zorlu bir dönemde anladık. İnsan kaynağı uzmanları, çalışanların sağlığı ve güvenliği konularına eğilirken, kurumlarını dijital bir dünyanın gereklerine adapte etmeye, aynı zamanda da uzaktan çalışmanın getirdiği belirsizlik altında milyonlarca çalışanın kaygıları ile mücadele etmek durumunda kaldı ve mücadelesi hala devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Hızla dijitalleştik’

Gerçekleşen önemli değişimlerden birinin de iş yapış modellerinde olduğunu kaydeden Öztınaz, şöyle anlattı: “Hepimiz hızla dijitalleştik ve süreçleri evlerimize taşıdık. Salgınla birlikte merkez ofiste uzaktan çalışma modeline geçen şirketlerin oranı ise yüzde 94.6’ya çıktı. Pek çok şirket önümüzdeki dönemde uzaktan/esnek ve hibrit çalışma modellerini uygulamaya devam edecektir.”

Dünya ve iş yapış modelleri dijitalleştikçe İK’nın üzerindeki bu yönde gelişmeye olan baskı artıyor” diyen Öztınaz, şöyle anlattı: “Teknoloji İK alanında yer bulmaya başladı. Yakın zamanda öne çıkan ve sıkça kullanılmaya başlayan teknolojik yenilikler arasında; sosyal medya platformları, şirket içi insan kaynakları otomasyon yazılımları, başvuru süreçlerinin yönetilmesini kolaylaştıran yetenek edinme yazılımları var.” Öztınaz, İK’nın çalışanların akıl ve beden sağlığına yönelik daha fazla yatırım yapacağını da aktardı.

Z kuşağına farklı strateji

Z kuşağını değerlendiren Berna Öztınaz, “Z kuşağına baktığımızda önceki nesillerden farklı olarak teknolojinin direkt olarak içerisine doğmuş bir kuşak görüyoruz. Bu yeni nesil, gün içerisinde sürekli maruz kaldığı enformasyonlar sayesinde çevresinin ve dünyanın daha çok farkında. Z kuşağı için de farklı İK stratejileri öne çıkıyor. Şirketlerin Z kuşağının gönlünü kazanabilmesi için ilk başta iyi birer kurumsal vatandaş olduğunu vurgulaması ve toplumsal sorunlar konusunda aktif olarak çalışmalar gerçekleştirmesi gerekiyor” diye konuştu.