Ekonomi Hisse Pay Payda Ne Demek? Tapuda Pay Payda Nasıl Hesaplanır?

Hisse Pay Payda Ne Demek? Tapuda Pay Payda Nasıl Hesaplanır?

20.01.2022 - 03:54 | Son Güncellenme:

Hisse pay payda, gayrimenkul tapularında bulunan sahiplik bilgileridir. Bir gayrimenkulün, gerçek ve sahipli sayılabilmesi için tapuya kayıtlı olması zorunludur. Tapudaki sahipliği bildiren iki ana bölüm bulunmaktadır. Bunlar pay ve payda olarak tanımlanmaktadır. Pek çok kişinin mağduriyet yaşadığı bu önemli ayrıntılar merak konusudur. Hisse- pay – payda ne demek? Tapuda pay payda nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Hisse Pay Payda Ne Demek Tapuda Pay Payda Nasıl Hesaplanır


Hisse pay ve payda tapu belgelerinde bulunan sahiplik oranlarını gösteren bilgilerdir. Bina yapıldıktan sonra kurulan kat irtifakında bağımsız bölümler belirlenerek maliklerin hak sahiplik oranları da tapu belgesine işlenmektedir. Gayrimenkullerde hisse, tapuya kayıtlı arsa üzerinde birden fazla hak sahibi bulunması halidir.

Hisse Pay Payda Ne Demek?

Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir. Tapu belgesi elde tutulduğunda, binaya ait arsa m² si ve sahip olunan bağımsız bölüme ait arsa payını gösteren bölüm görülecektir. Bu bilgi kısmında daire payı 19 arsa m², arsa 1203m² şeklinde görülmektedir.

Bu durumda 7 numaralı daire tapusunu inceliyor olalım. 1203/19x710= 44.954m² arsaya sahip olduğu görülecektir.

Tapuda Pay Payda Nasıl Hesaplanır?

Binalarda kat irtifakı kurulduktan sonra arsa payları da belirlenmektedir. Bağımsız bölümlerin her birine düşen toprak sahipliği olarak bilinen pay ve payda oranları kolaylıkla hesaplanabilmektedir. 1203 metrekare arsa üzerine yapılan binada 7 numaralı daire tapusunda pay/payda, 19/710 şeklinde görülmektedir. Bu durumda toplam arsa oranı bağımsız bölüm payına bölünür. Ardından payda ile çarpılarak kat mülkiyetindeki toprak sahipliği bulunur. Bu işlem şöyle yapılabilmektedir. 1203/19x710= 44.954 m² olduğu sonuca ulaşılabilir.