Ekonomi Hız canavarları

Hız canavarları

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kim ne isterse onu yapalım’ telaşına düşen otomobil devlerinin Paris’teki fuar yarışında hız tarafında da ciddi rekabet yaşanıyor. F1 pistlerinden hıza alışkın olan Ferrari, Speciale A’sı ile 325 km sınırını aşıyor

Hız canavarları

Paris Otomobil Fuarı’nda çevreciler, hibritler, dizeller, elektrikliler elbette var. Ancak otomotiv üreticilerinin Paris’te vermeye çalıştığı net izlenim, “tüketiciyi şımartma yarışı”nın giderek tırmandığı yönünde. Nitekim ister küçük, isterse ultra lüks sınıftaki modeller olsun, tasarımlar iyiden iyiye “çekici” hale gelmiş durumda. Bununla birlikte sınıfı ne olursa olsun, en önem verilen nokta, “standart donanım” listelerinin daha kabarık hale getirilmesi ve “Sen nasıl istersen!” der gibi “kişiselleştirme” seçeneklerinin daha fazla markada sunulmaya başlanması olmuş. Otomobillerin hız yarışı ise bir diğer öne çıkan nokta. Fuarda hız sınırını zorlayan otomobiller arasında Ferrari ve Bentley’in yeni modelleri öne çıkıyor. Marcedes ve Lamborghini’de 300 km. hız sınırını aşan modelleriyle dikkat çekiyor.
İşte, Paris Otomobil Fuarı’nın “şımartan” ve birkaç yıl sonra bile olsa tüketicileri baştan çıkarma potansiyeli yüksek modellerinden seçtiklerimiz...

Haberin Devamı

FERRARI
Kadranda 325 km yazıyor!

Ferrari, fuara 458 modelinin “özel ve üstsüz” bir modelini getirdi. “458 Speciale A” adlı model sadece 499 adet üretilecek. Adındaki “A” harfi, İtalyanca “Aperta” yani “Açık” kelimesinden. Eh, üstü 14 saniyede açılıyor ne de olsa. Bu katlanabilen tavan sadece 50 kilo. Yani hafif. 4.5 lt V8 motora sahip otomobil, 596 HP güçle 100 km hıza 3 saniyede çıkabiliyor. Maksimum hızı ise 325 km. rakamını gösteriyor.

Hız canavarları

BENTLEY
Lüks, iri ve hızlı

İngiliz lüks otomobil markası Bentley, dünyanın en lüks, pahalı ve hızlı sedan otomobilini Paris’te tanıttı. Tam anlamıyla “iri kıyım” olan bu dev Mulsanne Speed, kaputunun altında 6.7 litre V8 motor barındırıyor. 530 HP’lik güce sahip olan bu motor, neredeyse “tekerlekli yat” olarak nitelenebilecek Mulsanne’ı 0’dan 100 km hıza 4.9 saniyede çıkartabiliyor. Aracın maksimum hızı da 305 km. civarında.

Haberin Devamı

Hız canavarları

CITROEN
Citroen kendi markasını yarattı

Fransız Citroen’in lüks modellerine verdiği ‘DS’ adı, artık marka oldu. Citroen’in ‘lüks’ markası olarak, daha özerk bir yapıya sahip olacak DS, gelecekte nasıl bir yüze sahip olacağını da, Paris Otomobil Fuarı’ndaki ‘Divine’ konseptiyle gösterdi. ‘Zarafet ve teknolojinin ittifakı’ gibi hayli ‘felsefi’ bir hedef belirleyen DS markası, DS3, DS4 ve DS5’in yanısıra üç yeni model daha çıkarıp, yelpazesini genişletecek.
Divine konseptinin kaputunun altında, Peugeot-Citroen Grubu’nun standlarında yer alan çoğu konsept gibi 1.6 lt 270 HP’lik benzinli bir motor var. Swarovski ile işbirliğinde geliştirilen aracın farlarında ve dış panellerinde, bu işbirliğinden izler var.

Hız canavarları

PEUGEOT
Tam anlamıyla radikal bir Fransız

Fuarın ev sahiplerinden olan Peugeot, burada sergilediği konseptleriyle de tam bir ‘şov’ yaptı. Bunlardan en ilgi çekeni, elbette crossover sınıfındaki ‘Quartz’ oldu. Hayli saldırgan bir tasarımla şekillendirilen Quartz, 1.6 litrelik 270 HP gücündeki motora sahip. Araçta ayrıca iki adet de elektrik motoru bulunuyor. Üretilir mi bilinmez ancak Fransızların ‘çekici tasarım’ın ne olduğunu bildiklerinden kuşku yok.

Haberin Devamı

Hız canavarları

TOYOTA
Türkiye’de üretilmesi muhtemel

Toyota’nın Paris’te sergilediği konsept araçların arasında, en azından Türkiye açısından en tartışılan ve konuşulanı ‘C-HR’ oldu. RAV4’ün bir alt sınıfında, B-SUV olarak adlandırılabilecek bir yapıya sahip C-HR konseptinin, Türkiye’deki Adapazarı fabrikasında üretilmesi ihtimali, onu önemli yapıyor. Yoksa, heyecanlı bir tasarım, havacılıktan esinlenilmiş stop lambaları, mat gövde panelleri ve hibrit teknolojili motor dışında, ‘icat’ niteliği taşıyan bir yönü bulunmuyor. Bununla birlikte, Toyota’nın artık daha heyecan verici tasarımlara imza
atmaya başladığını da gözler önüne seriyor.

Yazarlar