Ekonomi Honda yeni modelle kapasite ‘ful’leyecek

Honda yeni modelle kapasite ‘ful’leyecek

04.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

50 bin adetlik kapasitesini Civic ile dolduramayan Honda Türkiye, ikinci bir modelin üretimi için arayışı sürdürüyor. Honda, 1.6 dizel CR-V ile de SUV sınıfında güçlenecek

Honda yeni modelle kapasite ‘ful’leyecek

Yeni nesil Civic Sedan üretimi ile yoluna devam eden ancak ihracat pazarlarının kısıtlı olması nedeniyle 50 bin adetlik kapasitesini tem modelle dolduramayan Honda Türkiye, uzun zamandır sürdürdüğü ikinci model arayışında ısrarlı. Bir ara motosiklet üretimine de geri dönmeyi planlayan Honda Türkiye’nin yeni model arayışında B sınıfı sedan da bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde CR-V modelinin 1.6 lt dizel versiyonunun tanıtımında konuşan Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki, Türkiye’de ürettikleri Civic Sedan’ın üretim kapasitelerini dolduramadığını hatırlatarak, “15 bin Civic Sedan üretiyoruz. Geride yaklaşık 35 bin adetlik kapasite kalıyor. Bu bağlamda yeni model için çalışıyoruz” dedi.
C sınıfında ilerlediklerini, ancak kapasiteyi doldurabilmek için B sınıfı sedan üretmeyi düşünebileceklerini kaydeden Yamasaki, “Şu an itibariyle tüm olanakları değerlendiriyoruz. Hangisinde daha fazla kar edeceğimiz konusunda çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
Yamasaki, üretilmesi planlanan yeni modelin zamanına ilişkin ise “Genellikle bir ürünün hazırlama aşaması iki yıldan fazla süre alıyor. Tam zamanını söyleyemem ama 2013 yılındayız, hesaplamayı siz yapabilirsiniz. Hala çalışmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Yeniden doğuş
Honda’nın model atağıyla yeniden hayat bulmaya başladığını ifade eden Yamasaki, 1.6 lt dizel motorlu CR-V ile Türkiye’de büyüyen SUV sınıfında güçlü bir konuma yerleşeceklerini söyledi. Yamasaki, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’de de satışa sunacağımız NSX ve Type R modelleri de, Honda’nın sportif, yenilikçi ve eğlenceli yanını pekiştirmiş olacak” dedi.
Otomobil Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş da, yeni 1.6 lt dizel motorlu CR-V’nin tüketimi ve rekabetçi fiyatıyla Türkiye’de büyük başarı göstereceğine inandıklarını belirtirken, bu yıl sonuna kadar 800, 2014’ün tamamında da 4 bin 200 adetlik CR-V dizel satışı gerçe kleştirmeyi planladıklarını söyledi. Dizel CR-V’nin manuel şanzımanla getirileceğini anlatan Soydaş, “Türkiye’de şanzıman tercihlerinde manuel vitesin oranı 2008’deki yüzde 20’ler seviyesinden 2013 yılında yüzde 60’lara ulaştı. Bu anlamda dizel CR-V, beklentileri karşılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

CR-V küçük dİzelle eksİğİnİ tamamladı

Bir önceki versiyonunda 2.2 lt dizel motor seçeneği bulunan Honda CR-V, vergi avantajlı dizel eksiğini tamamlamış oldu. Türkiye’de SUV kullanma alışkanlığının oluşmasında öncü modellerden biri olan CR-V’nin, yeni nesil 1.6 lt dizel motor seçeneği, manuel şanzıman ve önden çekişli olarak 80 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
120 HP’lik dizel motor, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.5 lt tüketime sahip. Araçta Start/Stop ve vites değişim göstergesi de var. “Dream”, “Premium” ve “Elegance” olmak üzere üç farklı donanım paketiyle satılan 1.6 lt dizel CR-V’de, sürücü-yolcu-yan ve perde hava yastıkları, Araç Denge Kontrol sistemi (VSA), ABS+EBD, Acil Durum Fren Desteği, Yokuşta Kalkış Desteği (HSA) ve Lastik Basınç İkazı (DWS) gibi güvenlik donanımları standart. Giriş seviyesindeki Dream donanım paketinde renkli TFT LCD bilgi ekranı i-MID, hız sabitleyici, çift bölgeli otomatik klima, tek dokunuşla 60:40 oranında katlanabilen arka koltuklar, ısıtmalı ve elektrikli yan aynalar, gündüz yanan farları da bulunuyor.

Haberin Devamı

Maserati’nin Ghibli ile dizeli oldu

İtalyan lüks otomobil üreticisi Maserati’nin yeni üretim stratejisinin önemli adımlarından olan yeni Ghibli, Türkiye’de satılmaya başlandı. Pazara sunulmadan 13 adet ön sipariş alan Ghibli, markanın tarihinde bir ilk kez, 3.0 ltre V6 turbo dizel motor seçeneği de sunuyor.
Tofaş çatısı altındaki Fer Mas tarafından Türkiye’de satışına başlanran yeni Ghibli, markanın daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak adına yürüttüğü stratejisinin önemli bir adımı.
Türkiye’de, 3.0 lt V6 turbo dizel ve 3.0 lt V6 twin-turbo benzinli motor seçenekleriyle yerini alan Ghibli, 275 HP’lik dizel seçeneğiyle 100 km’de ortalama 6 lt yakıt tüketiyor. 0-100 km/s hıza 6.3 saniyede ulaşan dizel Ghibli, 250 km/s maksimum hıza sahip. 3.0 lt V6 twin-turbo benzinli motorla donatılan dört tekerden çekişli Ghibli ise 410 HP gücüyle dikkat çekiyor.
0’dan 100 km/s’ye 5.6 saniyede ulaşan benzinli motorlu Ghibli’nin maksimum hızı da 285 km/s. Bununla birlikte otomobil, fabrika verilerine 90 km/s sabit hızda 100 km’de 9.6 lt yakıt tüketimiyle sınıfındaki farkını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Minik sınıfta rekabet kızıştı

Her ne kadar satış hacmi çok yüksek olmasa da, A sınıfı olarak bilinen minik otomobillere, son bir ay içinde 3 yeni modelin daha eklenmesi rekabeti ateşliyor. Türkiye’de üretilen i10 (okunuşu ay-ten) ve Nissan’in makyajlı Micra modelinin ardından bu kez de Mitsubishi’nin tamamen yeni Space Star modeli satışa sunuldu. Halen pazarda bulunan Kia Picanto, Skoda Citigo, Peugeot 107, Citroen C1 gibi modellerle, bu sınıftaki satış adetlerinin artıp artmayacağı ise merakla bekleniyor.

Yerli ‘ayten’ satışta
İzmit fabrikası ve yan sanayiye yapılan toplam 1.2 milyar TL’lik yatırımla üretilmeye başlanan Hyundai i10, geçtiğimiz hafta başında Türkiye’de satışa sunuldu. A sınıfında olmasına karşın, boyutlar açısından sınıfının en geniş modellerinden olan yeni i10’un, 1.0 lt (66 HP) D-CVVT Style manuel vites versiyonu 28 bin 490 TL’ye satılıyor. Araçta, 87 HP’lik 1.2 lt hacimli bir benzinli motor seçeneği de bulunuyor. Kasım ayının sonunda 1.0 lt ve 1.2 lt motorlarla otomatik vites seçeneği de satışa çıkacak.
Yeni Hyundai i10’da donanım paketlerine bağlı olarak klima, lastik basınç sensörü, ESP, VSM, yokuş kalkış desteği, viraj içi aydınlatmalı farlar, LED gündüz farları, sis farları gibi bir üst sınıftaki araçlarda yer alan birçok unsur bulunabiliyor.

Adı MPV’den geldi
Japon üretici Mitsubishi’nin 2013 Cenevre Otomobil Fuarı’nda Avrupa tanıtımını yaptığı minik otomobili Space Star (bazı pazarlarda Mirage) da, Türkiye’de satışa çıktı.
Adını, Mitsubishi’nin yıllar önce çıkarttığı ve Türkiye’de de satılan minivan modelinden alan Space Star, A sınıfında olmasına karşın, boyutlar açısından B sınıfında da yer alabilecek bir otomobil. Space Star, Türkiye’de 1.2 lt 80 HP’lik benzinli motor ve CVT otomatik şanzıman ile, 41 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.
“Auto Stop&Go” teknolojisi ile donatılan Mitsubishi Space Star, bu sayede fabrika verilerine göre 100 km’de 4.4 lt yakıt tüketiyor. Space Star’da, ASTC (Aktif Denge ve Çekiş Kontrolü), 6 hava yastığı, Yokuş Kalkış Desteği, ABS+EBD, BA ve ESS gibi üstün güvenlik unsurları standart.

Haberin Devamı

40 bİn euro’ya 2014’te gelecek

Haberin Devamı

Dünyanın küçük sınıftaki ilk lüks elektriklisi olan BMW i3, 2014 yılının ikinci çeyreğinin başında Türkiye’ye de ithal edilmeye başlanacak. Şimdiden Avrupa ve ABD’den 8 bin adetlik sipariş alan i3’ün, Türkiye’de 40 bin euro civarında bir fiyatla satılması bekleniyor. Talep nedeniyle üretiminin artırılabileceği belirtilen i3’ün, BMW’nin satış tahminlerini şimdiden aştığı, 2014 yılında 10 bin adet satılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Araç, 170 HP güç üreten elektrik motoruyla 0-100 km/s hızlamasını 7.2 sn’de tamamlarken, tek şarjla 160 kilometreye varan yol katedebiliyor. 34 HP’lik 650 cc hacimli iki silindirli benzinli ve menzil uzatıcı nitelikteki motorla satın alınırsa, katedilebilecek yol 300 kilometre kadar artabiliyor.