Ekonomi Hükümet desteklerse Derviş IMF’nin başkanı olabilir

Hükümet desteklerse Derviş IMF’nin başkanı olabilir

17.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın cinsel tacizle suçlanması kurumun başına yeni bir isim gelebileceği söylentilerine yol açtı. Kemal Derviş’in güçlü bir aday olduğu ancak Türk hükümetinin lobi desteği gerektiği belirtiliyor

Hükümet desteklerse Derviş IMF’nin başkanı olabilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın New York’ta kaldığı otelde çalışan bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla gözaltına alınması finans kulislerini bir anda karıştırdı. Daha Strauss-Kahn hakkında hüküm verilmeden yerine gelebilecek potansiyel adaylarla ilgili dedikodu kazanları kaynıyor.
Geleneksel olarak bir Avrupa ülkesi vatandaşının başına geçtiği IMF’de bu kez gelişmekte olan bir ülkeden bir ismin de başkanlık koltuğuna oturabileceği belirtiliyor. Bunlar arasında Türkiye’nin de ismi geçiyor. Financial Times (FT)gazetesi “muhtemel adaylar” arasında eski Devlet Bakanı ve eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş’e işaret ederken, Türk hükümetinin muhtemelen onu desteklemeyeceğini, bunun da Derviş için “dezavantaj” oluşturduğunu yazdı.
FT, Avrupa’nın IMF’deki etkinliğini değerlendirdiği haber analizinde Strauss-Khan’ın görevinden ayrılması halinde geleneksel olarak bir Avrupalının getirildiği IMF başkanlığı meselesinin beklenenden erken bir aşamanın gündeme geleceğini kaydetti. Strauss-Kahn’ın IMF’nin başında bir yıllık görev süresi daha var. Ancak son skandal, belki bu süre dolmadan görevden ayrılmasını gerektirebilir.
Strauss-Khan’ın önümüzdeki aylarda görevi bırakmayı planladığını anımsatan FT’ye konuşan IMF eski baş ekonomisti Simon Johnson ise, zamanından önce bir ayrılığın göreve bir Avrupalıyı getirme planını karmaşıklaştıracağını savunarak, “Artık, Avrupalılar ve Amerikalıların süreci kontrol etmeleri zorlaştı” diye konuştu.

‘Hükümet desteklemeyebilir’
FT de, “yükselen ekonomilerden inandırıcı adaylar yokluğunun bulunmadığını” vurguladıktan sonra IMF Başkanlığı için adı geçen Kemal Derviş üzerinde durdu. Kemal Derviş’in 2000-2001 döneminde bakanken Türkiye’yi “iflastan uzaklaştırdığı”nı vurgulayan gazete, Derviş’in halen Washington’daki Brookings Enstitüsü’nün küresel ekonomi programının başında bulunduğuna dikkat çekti. Gazete “Derviş’in aynı zamanda BM Kalkınma Programı’nın eski başkanı olarak da idare tecrübesi var ancak Türk hükümeti, muhtemelen onu desteklemeyecek, bu da kendisi için dezavantaj” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Hükümet desteklerse Derviş IMF’nin başkanı olabilir

Mehmet Şimşek

Şimşek’in adaylığına Egemen Bağış’tan destek
IMF’nin başına kimin geçebileceği tartışmaları sosyal paylaşım sitesi Twitter’da da hararetle sürüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in IMF Başkanı için aday gösterileceğine ilişkin bir mesajın Devlet Bakanı Egemen Bağış tarafından “retweet” edilmesi heyecan yarattı. Şimşek konuyla ilgili soruya, “Şu aşamada bunlar sadece piyasadaki söylentiler ama eminim bir gün bir Türk de IMF Başkanı olacaktır” yanıtını verdi.
Bağış ise gazetecilerin konuyla ilgili sorularına Şimşek’in Türkiye tarafından IMF Başkanlığı’na aday gösterileceğine ilişkin şu anda alınmış bir karar bulunmadığını, bu kararın Başbakan Erdoğan’ın takdirinde olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Bağış, “Ama Mehmet Bey, IMF Başkanlığı’nı da çok başarılı şekilde gerçekleştirecektir. Aynı şekilde Sayın Ali Babacan da bu konumu rahatlıkla gerçekleştirebilecek birikime, deneyime sahiptir” dedi.